Hotspot dışında sıcaklıklarda biraz düşüş var. Ayrıca 5.2 gösteriyor bu sefer OCCT.
Eki Görüntüle 224806

Eki Görüntüle 224805

Böyle kullanacaksın stabilse. Hotspot lehimleme ile alakalı olabilir, asla değişmeyebilir yani bu senaryoda. 55-60 arası normalde pik değer olmalı. 60 ve üzerinde dolananlarda dediğim sıkıntı var, çok sorun değil yine de. Sen asıl diğer problemini çözmeye çalış. Win11 Pro dene önce. Debloat işlerine kafa yorma. Format atarken BIOS default olsun, iGPU devre dışı bırak sadece. EXPO dahi kapalı olsun. O şekilde deneyim et önce, sorunun kaynağını tespit et. Wireless mümkünse hiçbir şey kullanma, bir süreliğine kablolu takıl. -30 stabilitesi için VT3 yaparsın, onu önceki konularda paylaşmıştım.

@Ayhan Dönmez hazır burada OCCT konusu geçmişken ilginç bir şey fark ettim. Daha önce Linpack Xtreme kuramadığım için CPU+RAM+VRAM testi için OCCT+Prime95 önermiştiniz. OCCT'de CPU+RAM testi yapılırken VRAM testini yapamıyoruz. Windows 11'de maalesef iki ayrı OCCT aynı anda açılamıyor. Linux'ta deneme yapayım dedim. İki ayrı OCCT açtım ve birinde CPU+RAM testi diğerinde VRAM testini eş zamanlı olarak yapılabiliyor.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü_20260206_031158.webp
    Ekran Görüntüsü_20260206_031158.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 40
@Ayhan Dönmez hazır burada OCCT konusu geçmişken ilginç bir şey fark ettim. Daha önce Linpack Xtreme kuramadığım için CPU+RAM+VRAM testi için OCCT+Prime95 önermiştiniz. OCCT'de CPU+RAM testi yapılırken VRAM testini yapamıyoruz. Windows 11'de maalesef iki ayrı OCCT aynı anda açılamıyor. Linux'ta deneme yapayım dedim. İki ayrı OCCT açtım ve birinde CPU+RAM testi diğerinde VRAM testini eş zamanlı olarak yapılabiliyor.

Bu şekilde de olur ya da Combined şekilde CPU+RAM+VRAM seçilmesi lazım. Preset ayarlanabiliyor.

VRAM'in olayı FCLK için lazım, WHEA Error raporlanmıyor şu anda güncelde. FCLK anlamanın yolu osiloskop ya da ses kartında yazılımda hata görmek. Onun haricinde Linpack ya da VRAM+RAM testleri birlikte mümkün. FCLK'yı bunlar zorluyor ekstra. PCIe işin içine girmesi lazım, Misc ve VDDG tutuyor zaten FCLK'yı. Predict de yardımcı. @TechMad

Bu şekilde de olur ya da Combined şekilde CPU+RAM+VRAM seçilmesi lazım. Preset ayarlanabiliyor.

VRAM'in olayı FCLK için lazım, WHEA Error raporlanmıyor şu anda güncelde. FCLK anlamanın yolu osiloskop ya da ses kartında yazılımda hata görmek. Onun haricinde Linpack ya da VRAM+RAM testleri birlikte mümkün. FCLK'yı bunlar zorluyor ekstra. PCIe işin içine girmesi lazım, Misc ve VDDG tutuyor zaten FCLK'yı. Predict de yardımcı. @TechMad
Evet dediğiniz gibi Combined'den de yapılabiliyor. FCLK'yı zorlamak için CPU+RAM ile birlikte VRAM'i seçersek zaten Linpack testi gibi oluyor sanırım. Bu arada Linpack demişken OCCT'nin içinde bir de Linpack seçeneği var. Bizim bildiğimiz Linpack mi o? En üstte CPU+RAM yazan bölümde altı tane seçenek var. Genel stabilite testi için hangilerini seçmek gerekiyor?

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü_20260206_035026.webp
    Ekran Görüntüsü_20260206_035026.webp
    138,4 KB · Görüntüleme: 30
Evet dediğiniz gibi Combined'den de yapılabiliyor. FCLK'yı zorlamak için CPU+RAM ile birlikte VRAM'i seçersek zaten Linpack testi gibi oluyor sanırım. Bu arada Linpack demişken OCCT'nin içinde bir de Linpack seçeneği var. Bizim bildiğimiz Linpack mi o? En üstte CPU+RAM yazan bölümde altı tane seçenek var. Genel stabilite testi için hangilerini seçmek gerekiyor?

OCCT'dekine ellemene gerek yok. VRAM ile zorlarsın, IOD ekstra ısıtacağından daha erken hata verdirir genelde. RAM+GPU Test beraber öneriyorlar. GPU testi herhangi bir test olabilir yani. Bir sürü program var bununla alakalı. OCCT VRAM tavsiye ediliyor genelde. FCLK'yı da işin içine katmak lazım.

Linpack Extreme ayrı olarak kendi sitesinden ya da TechPowerUp'tan indirip uygula.

Şu anda 1:1 moddasın ama Gear açık, Timing yuvarlıyor. AM5'te 1.5T. Gear kapatırsan 1T olur. AM5'te 2T muhabbeti yok çünkü. Gear 1-2 ya da 2-4 olayları da yok. UCLK DIV modu var, oradan 2:1 ya da 1:1 ayarlanıyor. Onun haricinde Gear kapalı 1T en iyisi. SoC ya da VDDP yetmeyebilir. VDDP sınırda zaten, SoC 1.32 kurtarabilir. M-Die Gear kapalı yüksek VDD istiyor CL için. 1.65 ancak kurtarır gibi CL28'i sende. Aktif soğutmayı halledip Gear kapalı stabil edersin. Onun yöntemi belli, Chew'in bulduğu bug ile 1.4 SoC mümkün. 1.32 yeter diye düşünüyorum. 2233 FCLK sıkıntı olabilir sadece, 2233 çok sınır. SoC 1.3 ve üzerinde problem yaratır. 1.32-1.34 SoC deneyeceksen de LLC ayarı SoC için Turbo kalması yeterli. Extrem orada fazla ekstrem kaçabilir.

Senin senaryoda CPU+RAM+VRAM yeterli. OCCT'de GPU için 3D testi ile VRAM eş zamanlı başlıyor mu, emin değilim. GPU+RAM Test genel stabilite testidir. OCCT Power testinin de yaptığı o aslında. GPU ve CPU abanıyor. RAM Test'in içinde şu anda CPU da var zaten. Large Dataset sadece. Diğer türlü Small yaparsan CPU ekstra yük biner. @TechMad RAM için Large olacak.

Son düzenleme: