OEM sistemden yeni kasaya geçiş sırasında nelere dikkat edilmeli?

Cokonatnat

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Halihazırda OEM paketin içinde gelen BitFenix Grafi Black kasayı kullanıyorum ancak daha kaliteli, beyaz ve görsel olarak daha hoş bir kasa istediğim için yakın zamanda bir Lian Li kasaya geçmeyi düşünüyorum, mevcut sistemimde kullandığım PSU'yu da yeni kasaya taşıyacağım.

Daha önce ekran kartı takıp çıkarmak dışında sistem toplama veya kasa değiştirme tecrübem olmadı.

Bu yüzden parçaları yeni kasaya aktarırken nelere dikkat etmem gerektiğini öğrenmek istiyorum.

Aşağıya mevcut kasamın bir fotoğrafını bırakıyorum. Sistemin mevcut durumunu görüp yorum yapmak isteyenler için faydalı olabilir.

Sistemim:
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 5 9500F
  • Ekran Kartı: ASUS Dual RTX 5060 Ti OC 16 GB
  • PSU: Enermax MAXPRO III 700W 80+
  • İşlemci Soğutucu: Thermalright Frozen Magic 240 ARGB (240 mm AIO sıvı soğutma) (2x fan)
  • Mevcut Kasa: BitFenix Grafi Black 4x120 mm FRGB Mesh Temperli Cam ATX Mid Tower
Kasa değişimi sırasında kafama takılan bazı sorular var:
  1. Anakartı yeni kasaya taşırken sıvı soğutucuyu sökmem gerekiyor mu, yoksa radyatör ve blok birlikte kalabilir mi?
  2. İşlemciyi yerinden çıkarmama gerek var mı?
  3. PSU'yu eski kasadan söküp yeni kasaya takarken dikkat etmem gereken bir şey var mı?
  4. Anakartı, sıvı soğutucuyu ve diğer parçaları tek parça halinde çıkarıp yeni kasaya aktarabilir miyim?
  5. İlk kez yapacak biri için YouTube videolarını takip ederek bu işlemi yapmak mantıklı mı, yoksa hata yapma ihtimalim yüksek mi?
  6. Kablo yönetimi konusunda özellikle dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?
  7. Kasa değişimi sırasında termal macunu yenilemem gerekir mi?
  8. Benzer geçiş yapmış olanlar varsa karşılaştıkları sorunları paylaşabilir mi?
Özellikle AIO sıvı soğutmalı bir sistemi başka kasaya taşımış arkadaşların tecrübelerini duymak isterim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Yeni kasanızın içinden vidalar çıkacak, yeni kasaya aktarırken onları kullanın. Hiç uğraşmadıysanız geri toplayamayabilirsiniz sistemi.

1- Gerekmez, radyatörü tutan vidaları sökseniz fanlar üzerinde kalacaktır diye tahmin ediyorum. Ama dikkatli olmanız lazım.
2- Gerekmez.
3- Sağdaki kalın 24 pin kabloyu çıkarmak zordur, kanırta kanırta sökmeyin.
4- GPU'yu çıkarıp anakarta bağlı olan güç ve kasa kablolarını sökmeniz lazım. CPU, anakart, SSD, RAM ve sıvı soğutma(kasaya bağlantıları sökülmeli) kalabilir.
5- İlk kez yapacaksanız birçok şey ters gidebilir. Videolar yardımcı olabilir ama eliniz değmediği sürece 5000 video izleseniz de ilk kez eliniz birbirine dolanacak. Çoğu port özellikle belli şekillerde tasarlanmıştır, yanlış takma imkanınız direkt yoktur. Bazı bağlantılara dikkat etmek gerekebilir.
6- Kabloların mümkün olduğunca arkadan dolanması gerekir(çoğu kasanın arkası kablolar dolandırılsın diye açık bırakılmıştır), eski kasanızdaki iyi bir kasa kablolaması var, kendi kasanızı örnek alabilirsiniz. Kabloların aşırı bükülmemesi lazım. Çok bükmeden geçiremiyorsanız
7- Pompayı sökmezseniz gerekmez.
8- Birçok kablo olduğundan mutlaka bir yerlerde sorun yaşayacaksınız. Biraz öğrenme meselesi maalesef.

Aslında basit, kırarım bozarım diye düşünme. Ben de ilk PC'mi @Recep Baltaş'ın videoları sayesinde topladım. Sırayla gittiğinde bir sıkıntı olmaz. Termal macunun var mı bilmiyorum ama yoksa pompayı sökme, onu öylece çıkar. Montajla termal macunun varsa da çok sıkma.

Takıldığın yerlerde de buradan sorabilirsin.

Termal macunum var destek icin tesekkur ederim, fakat bilgisayarim cok yeni henuz 2.5 ay oldu ama oem paket icinde gelen kasa benim istedigim tarzda olmadigi icin degistirmeye karar verdim, o yuzden termal macunu yenilememe gerek var mi emin olamadim, sivi sogutucuyu sokmeden yapma ihtimalim var mi? yoksa sokerek yapmasi daha mi guvenli olur?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…