5

5124

Ziyaretçi
Merhaba. Daha önce meydana gelen Türkiye'nin en büyük depremleri ve diğer ülkelerin en büyük depremlerini sıraladık.

Türkiye'de meydana gelen depremler tablo halinde;

SıraDeprem Adı / MerkeziTarihBüyüklük (Ms/Mw)Can Kaybı (Yaklaşık)
1.Büyük Erzincan Depremi27 Aralık 19397.9 (Ms) / 7.8 (Mw)32.968+
2.Gölcük Depremi (17 Ağustos Depremi)17 Ağustos 19997.4 (Mw)17.118 (Resmi)
3.Çaldıran Depremi (Van)24 Kasım 19767.5 (Ms)3.840
4.Bolu-Gerede Depremi1 Şubat 19447.2 (Ms)3.959
5.Ladik-Tosya Depremi27 Kasım 19437.2 (Ms)4.000
6.Gediz Depremi (Kütahya)28 Mart 19707.2 (Ms)1.086
7.Mürefte Depremi (Tekirdağ)9 Ağustos 19127.3 (Ms)216
8.Yenice-Gönen Depremi (Çanakkale)18 Mart 19537.2 (Ms)265
Özellikİlk Deprem (Pazarcık)İkinci Deprem (Elbistan)
Tarih ve Saat6 Şubat 2023, 04:17 (TSİ)6 Şubat 2023, 13:24 (TSİ)
Merkez ÜsPazarcık, KahramanmaraşElbistan, Kahramanmaraş
Büyüklük (Mw)7.87.6
Fay HattıDoğu Anadolu Fay Hattı (DAF) üzerinde büyük kırılmaDoğu Anadolu Fay Hattı'nın kolları ve/veya Sürgü Fayı
DerinlikYaklaşık 5-7 km (Sığ Deprem)Yaklaşık 5-10 km (Sığ Deprem)
ÖzellikDetaylar
Tarih ve Saat17 Ağustos 1999, 03:02 (Yerel Saat)
Merkez ÜsGölcük, Kocaeli (İzmit Körfezi'nin doğusu)
Büyüklük7.4 - 7.6 Mw (Moment Büyüklüğü - Kurumlara göre farklılık gösterebilir)
SüreYaklaşık 45 saniye
Fay HattıKuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) Marmara Bölgesi'nden geçen kolu
Etkilenen Başlıca İllerKocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul, Düzce, Bolu, Bursa, Eskişehir
DepremTarihMerkez ÜsBüyüklük (Mw)Notlar
1. Deprem10 Ağustos 2025Sındırgı, Balıkesir6.1Bölgede can kaybına ve yüzlerce binada ağır hasara yol açtı.
2. Deprem27 Ekim 2025Sındırgı, Balıkesir6.1Birincil depremden sonra bölgede yaşanan "deprem fırtınası" aktivitesinin bir parçası olarak gerçekleşti.
Diğer ülkelerde meydana gelen depremler tablo halinde;

SıraBüyüklük (Mw)YerTarih
1.9.5Valdivia, Şili (Büyük Şili Depremi)22 Mayıs 1960
2.9.2Büyük Alaska Depremi (ABD)27 Mart 1964
3.9.1Sumatra, Endonezya (Hint Okyanusu Depremi ve Tsunamisi)26 Aralık 2004
4.9.1Tōhoku, Japonya (Büyük Doğu Japonya Depremi)11 Mart 2011
5.9.0Kamçatka, Rusya (Severo-Kurilsk Depremi)4 Kasım 1952
6.8.8Maule, Şili27 Şubat 2010
7.8.8Ekvador-Kolombiya31 Ocak 1906
8.8.7Sıçan Adaları (Rat Islands), Alaska (ABD)4 Şubat 1965
9.8.6Assam-Tibet (Xizang)15 Ağustos 1950
10.8.6Hint Okyanusu, Sumatra Açıkları (Endonezya)11 Nisan 2012
Deprem ülkesinde yaşadığımızı unutmayın, her ne olursa olsun dikkatli olmakta ve deprem çantası hazırlamakta fayda var. Biraz daha bu bilgilere göz atalım.

Deprem çantalarında ne bulundurmamız gerekiyor?

Fener/El Feneri
Radyo veya telefon ( olası bir enkaz altında radyonun ve telefonun iletişim olarak kullanılması gerekmektedir )
Düdük ( olası bir enkaz altında mutlaka yanınızda olması gerekmektedir )

Su: En az 3 litre (kişi başı, ilk 3 gün için) veya su arıtma tableti/filtresi.
Yiyecek; Yüksek kalorili, bozulmayacak ve açılmadan tüketilebilecek yiyecekler (konserve, kuru meyve, enerji barı, kuru yemiş). Vb

İlaçlar: Düzenli kullanılan reçeteli ilaçlar (birkaç günlük doz).
İlk Yardım Seti: Sargı bezi, steril gazlı bez, ağrı kesici, antibiyotikli merhem, yara bandı, turnike, tıbbi eldiven.
Diğer ekipmanlar Maske (toz ve duman için), kolonya/el dezenfektanı.

Giyim;

İç çamaşırı, çorap, yağmurluk ve mevsime uygun, kalın giysiler.
Battaniye: Küçük bir acil durum battaniyesi veya uyku tulumu olmak üzere bulundurulması gereken en önemli etkendir.

Depremlerle ilgili ekstra bilgi daha vermek isterim; binanızın sağlamlığını mutlaka test ettirin. Mutlaka yetkililer tarafından karot testi yaptırın ve kentsel dönüşüme uygunluk durumunu kontrol ettirin. Her ne kadar bina sağlam olsa bile bu testin yapılması zorunludur. Bilgileri tekrar gözden geçirmekte fayda vardır. Tekrar söylüyorum, deprem ülkesinde yaşadığımızı unutmayalım.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hazırlığınızı elbette yapın, ama evde olduğunuz sürece binanız sağlam değilse ve yıkılırsa yapacak maalesef hiçbir şeyiniz yok. Tanrı kimseye bu acıyı yaşatmasın.

Hani evin her tarafına özellikle çok vakit geçirdiğiniz yerlere birkaç adet deprem çantası bile atsanız olası büyük bir depremde enkaz altında oraya ulaşabilecek olma ihtimaliniz maalesef çok düşük.

Size bizzat Hatay depremini yaşayan arkadaşımın bana söylediği tüyler ürpertici o kelimeleri söyleyeyim; "Binanın yıkılacağı kadar bir sallantıda bırak deprem çantasını veya önlemi, aradığın tek şey en yakın çıkış yolu oluyor. Ben dolap önüne yıkılmasaydı 4. kattan aşağı pencereden direkt atlayacaktım ve işin korkunç yanı bunun için bir saniye bile düşünmezdim."

En büyük önlem sağlam binalar yapmaktır.

Son düzenleme:
En büyük önlem sağlam binada oturmak.
Deprem anında çantaya ulaşıp ulaşamayacağın meçhul, doğa ile savaşılmaz, önlem alınır.

Depreme hazırlanmak, deprem çantasının olması falan önemli fakat Türkiye'de ne kadar işe yarar bilemedim. Enkaz altında kaldıktan sonra yaşama şansı çok az oluyor. Ya ezilip ölüyorsun, ya soğuktan ölüyorsun ya da haftalarca enkazda kalıyorsun. Özellikle İstanbul'da büyük yıkım olursa aylarca cesetler enkaz altında kalacak, dar sokaklara girilemeyecek. Dışarıda kalan cesetleri hayvanlar yiyecek. Doğalgaz patlamaları ve yangınları saymıyorum bile. Gebze'de yıkılan tek binada sabahtan beri ekipler çalışıyor ve hala enkaz altında kalanlar var, büyük bir depremde alet edevat ve ekiplerin sayısı her binada böyle olmayacak yani.

Baştan binanın yıkılmaması lazım, o ülkemizde mümkün değil.

Ülkede kentsel dönüşümlük o kadar yer var ki (Bizzat ailemle kaldığım ev öyle) Bütün belediyeler adına söylüyorum, belediyeler saçma sapan yapılar veya bölge yapacağına onları düzeltse biraz alanlar da düzenli olur diyeceğim de zor...

İnsanlar evi çürükse bile oturmak zorunda kalıyor, böyle bir durumda depremde hiçbir şey yapılamaz. Çünkü çaresizlik var. Yeni eve geçmek bu şartlarda çok zor, kiraya geçsen kira nerdeyse asgari ücret. Daha bunun nakliyesi, açtırma bedeli vs bir ton masrafı var.

Selam,

Tablo kısmını yapay zeka üzerinden destek aldım diyebilirim, bu bilgiler zaten tablo olarak Wikipedia üzerinde mevcut. Sizde göz atabilirsiniz. Diğerlerini kendim yazdım.
Veriler olarak değil şekil şemal olarak sormuştum. Benim yazdıklarımda boşluklar ve çizgi kalınlıklar vb. çok farklı oluyor.