Arif Beyler

Uzman
OLED monitör kullanıp rekabetçi oyun oynayanlara bir şey sormak istiyorum.

OLED paneller neredeyse gecikmesiz görüntü verdiği için sistemin ürettiği FPS'i olduğu gibi yansıtıyor. Bu da FPS dalgalanması olduğunda, görüntü çok akıcı olsa bile motion blur (hareket bulanıklığı) olmadığı için bazı anlarda göze garip gelen bir akıcılık hissi oluşturabiliyor.

Ben ASUS OLED monitör kullanıyorum ve RTX 5090'lı bir sistemim var. ARC Raiders oyununda, 2K çözünürlükte FPS değerimi 500'e sabitlemek zorunda kaldım. Çünkü yer yer 600 FPS alsam bile dalgalanma olduğunda, özellikle ARC Raiders gibi rekabetçi sayılabilecek oyunlarda görüntü iyi olmasına rağmen gözümde "iyi hissettirmeyen" anlar oluşuyor. Bazı oyunlarda inanılmaz sorunsuz aktım; örneğin Overwatch'ta 540 FPS ile en ufak bir farklılık hissetmedim. Ancak diğer oyunlarda, görüntü akıcı olmasına rağmen sanki fake (yapay) bir motion blur hissi barındırıyor ve daha önce kullandığım TN panelimle karşılaştırdığımda sanki bir gecikme yaşıyormuşum gibi hissediyorum. Rainbow Six Siege oyununda bunu fark ettim.

YouTube'daki yorumların çoğu çok olumlu ve teknoloji gerçekten inanılmaz; bunda şüphe yok. Ancak rekabetçi oyun tarafında, FPS'in sabit olmaması durumunda OLED'in bu özelliğinin bir dezavantaja dönüşebildiğini hissettim.

Benim aklıma gelen çözümler:

1. FPS'i sabitlemek.
  2. VRR / G-Sync ayarlarıyla oynamak.
  3. Oyun içi 'frame pacing' (kare zamanlaması) ayarları.
Sizce bu durumun en doğru ve net çözümü nedir?

Eğer bu videoyu izlerseniz NVIDIA'nın G-Sync Pulsar ismindeki teknolojisiyle Motion blur efektini nasıl kaldırmayı hedeflediğini görebilirsiniz. Yani özetle dediğiniz sorunun cevabını G-Sync Pulsar teknolojisinde saklı:

Son düzenleyen: Moderatör:
En stabil deneyim için:
NVIDIA App'de oyunun grafik ayarlarından V-Sync'i açın (Oyunun içinden değil).
G-SYNC açık olsun.
Varsa oyun içinden NVIDIA Reflex Boost+ On olsun.
Yapılan testlerde bu şekilde sadece 1 ms gecikme elde edilirken kare hızı monitör FPS'i aşmayarak yırtılma olmuyor, G-SYNC ile oyunum FPS'si dalgalanırken monitör Hz'i de uyumla değiştiği için takılma hissiyatı olmuyor ve bunlara ek olarak Reflex Boost + On olunca da minimum gecikme oluyor.
Not: V-Sync'i oyun içinden değil de NVIDIA App'den aktif edince monitör Hz'inden daha fazla gelen kareleri eleme işini oyun motoru değil de NVIDIA yapıyor. Reflex ve G-SYNC ile uyumlu en uygun ve taze (gecikmesi az olana denk gelen) kareyi veriyor.

Son düzenleyen: Moderatör: