Oligarşik kolektivizm dünya ülkelerinin çoğunda görülmüştür ki bu çok ileri seviye bir oligarşidir. Şu an yönetilmekte olan herhangi bir batı ülkesi, devletiyle pek karşılaştırılamaz. Iran, Kuzey Kore ve belki Afganistan gibi ülkeleri böyle tanımlayabiliriz ama sadece "bir kısımda" böyledirler. Örneğin Suriye'de Baas rejimi genel yapısı itibariyle oligarşik kolektivizm kavramına benzetilebilir lakin tamamen aynı değildir. Baas yahut Esad rejimi özellikle Suriye ve Irak'taki uygulamalarıyla genelde totaliter ve otoriter yönetim biçimi sergilemiştir. Bunu kimse Türkiye gibi bir ülkeyle elbette kıyaslamamalıdır. Türkiye her ne kadar demokratik sistemi "kendine özgü" bir devlet de olsa özünde demokratik bir ülkedir, cumhuriyettir.
Madem Baas'dan örnek verdik, devam edelim. Baas ideolojisi "Arap sosyalizmi" şeklinde isimlendirilen bir fikir üzerine inşa edilmiştir. Bu, bireysel özgürlükleri bir kenara bırakıp "büyük Arap milletinin çıkarlarını" ön plana koymayı hedefler. Yine bir sosyalizm söz konusu, bakınız burada yine her şeyi ellerine yüzlerine bulaştırmışlardır ve mevzu öyle ilerler ki adamlar çok katı bir iç savaşa sürüklenir. Sonra İŞİD cart curt gibi örgütler topraklarında cirit atar. Aslında bunlar ilk başta dediğim gibi sosyalizm, Arap milliyetçiliği ve laiklik gibi kavramları da ön plana koyup halkın desteğini almıştır ama sonradan gücün bağımlısı haline geldiklerinden ötürü her şeyi batırmışlardır. Burada oligarşik kolektivizmle ilgili şuna da dikkat çekmek gerekli ki güç için savaşılır ve gücün korunması sağlanır. Kimse "biz böyle bir ideolojiyle yönetiyoruz" demez. Adolf Hitler ve Stalin'e baktığımız zaman bunu çok net görüyoruz. Onlar her şeyi anavatan için, milletleri için, gelişmeleri için falan yaptıklarını iddia ederler ama kendilerine karşı olanları infaz edecek kolluk birlikleri kurarlar. Örneğin Stalin bu konuda epey şey yapmıştır. Hani şu an kafam çok toplu değil konuya nereden ne şekilde girsem bilemedim. Şahsımca bu yönetim şeklinin bir parçası da bu gücü elde tutmaktan fazlası yani Stalin gibi milleti vatan hainliğiyle suçlayıp öldürtmek ya da sırf kendi iktidarına bir zararı olabilir diye yine infaz ettirtmek. Seçim yok, muhalefet yok, karşı koyabilen kimse yok ve sen "devrimcisin"
Sosyalizmse bana göre tamamen zırvadır, boş iştir. İşçi sınıfı, eşit toplum falan biraz hikaye. Üretim araçlarının ortak olması falan yani buna girmek bile istemiyorum. Demokratik sosyalizmin genel olark stabil işlemesiyse mümkün değildir çünkü sosyalizm kendi başına zaten mümkün değildir, Çin sosyalist mi mesela? Çin nasıl başardı, kapital sosyal oldu ve başardı. Sosyalist olduğunu iddia eden ülkelere bakınca ne gördüğümüz ortada. Demokratik sosyalizm savunan birilerini okumak, izlemek istiyorsan Alexandria Ocasio-Cortez'e bir bak. Kadın "demokratik sosyalizm" savunuyor ama konu yine dönüyor dolaşıyor "göçmen engelleme birimleri kaldırılsın, sınır güvenliğinden cart curt taviz verilsin" gibi şeylere geliyor. Sosyalizmin babasına göre kapital sistem kendini 10 defa yok edecekti ama öyle bir şeyin olması için dünyaya ay boyutuna bir meteor düşmesi gerek; yok olduğumuzda falan işte hayallerde. Pek aklıma bir şey gelmiyor, sıfırdan tonla yazı yazasım da hiç yok hocam benden ufacık bu kadar