Akılsızın birisi çıkıp "Türkiye'de oyle" seklinde damlarsa diye dedim. Ülkemizde bir diktatörlük ya da demokrasi dışı bir parti yönetimi yok, salak bir muhalefet var ve bu muhalefet kendisine altin tepside sunulmuş bir seçimi bile kaybetmeyi cok guzel başarıyor.
Bildiğim kadarıyla Cumhurbaşkanları siyaset yapmazlar.

Benim anlatmaya çalıştığım; "Kendi partisi için siyaset yapmaz." idi.

Parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanlarının tarafsız olması esastır. Anayasa gereği de kendi partisi için siyaset yapması da siyasi teamüle aykırı olabilir fakat 2018'e kadar tarafsızlık zaten anayasaldı. Başkanlık sistemiyle cumhurbaşkanları bir siyasi partinin genel başkanı, üyesi olabilir. Bu sistemde cumhurbaşkanının kendi partisi için siyaset yapması doğal kabul edilir. Fransa'da da cumhurbaşkanı var ve partisi için siyaset yapıyor, bunu bilmeyen de yoktur. Başbakana karşın kendisi siyasi partisinin propagandalarını da yürütüyor.

Siysset yapması da yine demokrasi sonucudur zira burada olağanüstü bir durum yok. Referandum, oylama yapıldı ve halk bu sistemi kabul etti. Bu sistemin yetersiz olduğu düşünülüyorsa buna muhalefet karşı çıkar. 7-8 senedir sistem işliyorsa o zaman muhalefet de memnun gibi.

Son düzenleme: