Selamlar herkese,
Bir HP kullanıcısı olarak, arka planda sayısız servis çalıştıran, sistemi yoran ve kaynak tüketen Omen Gaming Hub'dan muhtemelen birçoğumuz bıkmışızdır. Ben de bu durumdan oldukça rahatsızdım ve "Acaba çok daha hafif, modern ve arka planda sessizce çalışan bir alternatif yapabilir miyim?" diyerek
laptoplar için
Nexus ismini verdiğim bu projeye başladım.
Geliştirme sürecinde OGH'nin kaynak kodlarını ve yardımcı olabileceğini düşündüğüm Linux çekirdek modüllerini satır satır inceledim. Günün sonunda, işletim sisteminin standartları dışına çıkmadan donanımla güvenli bir şekilde nasıl haberleşebileceğimi çözmeyi başardım. Biraz yorucu bir süreç oldu ama ortaya gayet temiz bir mimari çıktı.
Şu Anki Özellikler
Program şu an için en çok ihtiyaç duyulan temel işlevlere odaklanıyor:
- Gelişmiş Fan Kontrolü (Otomatik, Maksimum ve Özel Eğri/Manuel)
- MUX Switch Yönetimi
İlerleyen aşamalarda projeyi çok daha yetenekli hale getirecek yeni özellikler entegre etmeyi planlıyorum.
CoreTemp ve İşlemci Sıcaklığı Hakkında Önemli Bir Detay
Windows'ta işlemci sıcaklığını doğrudan donanımdan okumak, çekirdek seviyesinde (Ring 0) yetkiler ve dijital olarak imzalanmış sürücüler gerektiriyor. Sistemin güvenliğini riske atacak imzasız bir üçüncü parti modülü (WinRing0 vb.) programa gömmek istemedim.
Bunun yerine daha güvenli ve zarif bir çözüm olan
CoreTemp uygulamasının "Paylaşılan Bellek" özelliğinden faydalanmaya karar verdim. Eğer işlemci sıcaklığı okunamazsa, sistem güvenliği gereği manuel fan kontrolü devreye girmiyor. Kısacası;
manuel fan kontrolünü kullanabilmek için sisteminizde CoreTemp uygulamasının indirilmiş ve çalışıyor olması şart.
ÖNEMLİ NOT
Projeyi kullanmak istiyorsanız öncelikle bilgisayarınızdan OGH yazılımını tamamen silmeniz ve bilgisayarı yeniden başlatmanızı tavsiye ederim. WMI'a aynı anda birden fazla yerden istek gelirse EC kendini korumaya almak için kilitleyebilir. Bu büyük bir sorun değil tabii ki bilgisayarınız kapalı ve fişi çekili iken güç tuşuna basılı tutarsanız 15 saniye kadar EC kendine gelecektir. Yine de böyle bir sorun yaşamamak daha hoş olur.
Uygulama İçinden Kareler
Bağlantılar
Projenin kaynak kodlarını incelemek veya indirip hemen denemek isterseniz:
GitHub Reposu: kursatabayli/Nexus
İndirme Bağlantısı: v1.0.0-rc.1 (Release)
Geri dönüşleriniz, testleriniz ve projeye yapacağınız katkılar benim için çok değerli. Hata bulursanız veya öneriniz olursa belirtebilirsiniz.