pickleakin
Çalışkan
Selam,
2023 girişli 2 yıllık ön lisans programından, bu yıl merkezi yerleştirme puanı (ek madde-1) ile bir devlet üniversitesine (4 yıllık lisans programına) yatay geçiş yaptım. İntibakım 2. sınıftan yapıldı ve sisteme işlendi.
Ancak yeni üniversitemin OBS tarihçesinde şöyle bir işlem yapıldığını gördüm:
Kafama takılan ve daha önce benzer süreçten geçenlere sormak istediğim noktalar şunlar:
2023 girişli 2 yıllık ön lisans programından, bu yıl merkezi yerleştirme puanı (ek madde-1) ile bir devlet üniversitesine (4 yıllık lisans programına) yatay geçiş yaptım. İntibakım 2. sınıftan yapıldı ve sisteme işlendi.
Ancak yeni üniversitemin OBS tarihçesinde şöyle bir işlem yapıldığını gördüm:
"öğrencinin harç dönemi 3 iken 7 olarak değiştirildi, öğrencinin ek süre başlangıç dönemi iken 0 olarak değiştirildi."
Kafama takılan ve daha önce benzer süreçten geçenlere sormak istediğim noktalar şunlar:
- Erken harç çıkma riski: Lisans programlarında birinci öğretimde 8 dönem harçsız okuma hakkı var. Ben 2. sınıftan başlamama rağmen harç dönemim 7 yapıldığı için, sisteme göre sadece 2 dönem (bu yıl) harçsız hakkım kalmış görünüyor. Seneye 3. sınıfa geçtiğimde sistem beni 9. dönemde sayıp dönemlik harç/katkı payı borcu çıkarır mı?
- Azami süre (14 dönem): 2023 girişli olduğum için önceki okuldaki 3 yılı (6 dönemi) düşüp 14 - 6 = 8 dönem azami süre bırakmışlar. Azami sürenin böyle hesaplanması normal mi, yoksa intibak ettirildiğim 2. sınıfa göre (yani 3. dönemden başlanarak) mi hesaplanmalıydı?
- Öğrenci işleri ile düzeltme: YÖK ek madde-1 uygulama esaslarına göre harç döneminin intibak ettiğim sınıf seviyesine (3. döneme) çekilmesini talep etme hakkım var mı? Böyle bir durum yaşayıp dilekçeyle harç dönemini düzelttiren oldu mu?