20985

Becerikli
Ders çalışmak için laptopa internette gezmelik, PDF açmalık hızlı ve basit Linux tabanlı işletim sistemi arıyorum. Daha önce bilgisayar kullanmamış birisi için gerekiyor.

Sistem özellikleri:
  • Celeron N3050 Dual Core 1.60 - 2.16 GHz.
  • 128 GB SSD.
  • 8GB DDR3 RAM.

Aklımda 3 seçenek var:
  • Mint Xfce.
  • Zorin OS Lite(Xfce)
  • Pardus Xfce.

Bunlardan en çok Mint Xfce kullandım. Zorin OS Lite'ın daha ağır olduğunu duydum. Ama yine de Windows'a benzerliği nedeniyle tercih edebilirim. Pardus Xfce ise hiç kullanmadığım bir işletim sistemi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Pardus Kullanma. Fedora Öneririm.
Pardus'un bloat disi problemi yok hatta arayuzu cogu insan icin daha iyidir bile zaten arkadas demis hic bilgisayardan anlamayan biri icin magazasinda vesaire hersey sunulmus gayet yeterlidir.

Sirf Turk dagitimi oldugu icin onerme yapmıyorum icinde icerdigi programlar bilgisayardan anlamayan biri icin yeterde artar.

Pardus XFCE veya Linux Mint XFCE kur gitsin ikiside cok iyidir bu bilgisayar icin.

Windows'a yakın olmasını istiyorsanız Mint Cinnamon rahat çalışır diye düşünüyorum, Xfce'ye pek gerek yok.

Sirf Türk dagitimi oldugu icin onerme yapmıyorum icinde icerdigi programlar bilgisayardan anlamayan biri icin yeterde artar.

Türk dağıtımı olması zaten başlı başına bir artı. Linux kullanılmasını ülkemiz açısından çok mantıklı buluyorum. Nitekim sadece Türk dağıtımı olduğu için bile önerilebilir. Böylece Windows bataklığından bir nebze olsun kurtuluruz. Üstelik ülkemizdeki bilgisayar merkezlerinde bile hala Windows 7 Ultimate kullanıyorlar...

Pardus Xfce veya Linux Mint Xfce kur gitsin ikisi de cok iyidir bu bilgisayar icin.

Teşekkür ederim yakın zamanda Pardus deneyeceğim.

Windows'a yakın olmasını istiyorsanız Mint Cinnamon rahat çalışır diye düşünüyorum, Xfce'ye pek gerek yok.

Evet haklısınız. Ben önceden HDD kullandığım için direk Xfce'ye atladım. Yalnız sormak istiyorum. Farkları Mint'te tam sürüm olması, Windows'a biraz daha benzemesi ve eser miktarda daha ağır olması mı?

Açık söylemek gerekirse daha önce Debian kullanmadım. Yalnız duyduğum kadarıyla Debian yeni kullanıcıya hitap etmeyen bir dağıtım hocam yanlış değilsem.

Linux şart mı? Kırpılmış Windows 7 hiç PC kullanmamış biri için daha kolay gibi.
Windows 7, aşırı düşük donanım yoksa kullanılmaması gereken bir İS. Hem desteği yok hem çok fazla desteklenen program kalmadı.

Ders çalışmak için laptopa internette gezmelik, PDF açmalık hızlı ve basit Linux tabanlı işletim sistemi arıyorum. Daha önce bilgisayar kullanmamış birisi için gerekiyor.

Sistem özellikleri:
  • Celeron N3050 Dual Core 1.60 - 2.16 GHz.
  • 128 GB SSD.
  • 8GB DDR3 RAM.

Aklımda 3 seçenek var:
  • Mint Xfce.
  • Zorin OS Lite(Xfce)
  • Pardus Xfce.

Bunlardan en çok Mint Xfce kullandım. Zorin OS Lite'ın daha ağır olduğunu duydum. Ama yine de Windows'a benzerliği nedeniyle tercih edebilirim. Pardus Xfce ise hiç kullanmadığım bir işletim sistemi.
Bu üçü içinde Linux Mint XFCE kurun, Şahsi tavsiyem Mint'in Cinnamon versiyonu kurmanız olur, Debian bile olabilir.

Türk dağıtımı olması zaten başlı başına bir artı. Linux kullanılmasını ülkemiz açısından çok mantıklı buluyorum. Nitekim sadece Türk dağıtımı olduğu için bile önerilebilir. Böylece Windows bataklığından bir nebze olsun kurtuluruz. Üstelik ülkemizdeki bilgisayar merkezlerinde bile hala Windows 7 Ultimate kullanıyorlar...

Teşekkür ederim yakın zamanda Pardus deneyeceğim.

Rica ederim.
Ayrıca Pardus hakkında kötü yorumlara da aldırış etme.
Evet Debian'ın temalanmış hali diyebilirsiniz ama en azından daha kullanıcı dostu bir GUI sunuyor ben şahsen seviyorum.
Sırf Türk tarafından yapılmış bir dağıtımı türk yapımı olduğu için kullanın diyemeyiz ama en azından güzel bir arayüz sunuyor.

Açık söylemek gerekirse daha önce debian kullanmadım. Yalnız duyduğum kadarıyla debian yeni kullanıcıya hitap etmeyen bir dağıtım hocam yanlış değilsem
Debian kuracaksanız mağaza vesaire olmaz XFCE üstünde elle kurmanız gerekir XFCE masaüstüne.

Tam neyi arıyorsunuz? Linux Mint Xfce var, eğer daha farklı bir şey arıyorsanız ona göre öneride bulunalım.

Mesela pencere yöneticileri var: Hyprland, i3, Sway; ya da masaüstü ortamlarında KDE, GNOME. Eğer GNOME seviyorsanız ama politikası hoşunuza gitmiyorsa Budgie var.

Pencere yöneticisi ve masaüstü ortamını birleşik bir şey arıyorsanız Cosmic var. Beta sürümü de yeni çıktı, ben kullandım, bayağı iyi ve yakında tamamen ona geçeceğim.

Gelelim dağıtım konusuna: Eğer Linux Mint ile sorunsuz bir bilgisayar deneyimi yaşıyorsanız, kullanmaya devam edin. Dağıtımı değiştirmeye pek gerek yok.