Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Gezegen5

Becerikli
Mail Order'in ne olduğunu geçenlerde öğrendim. Bir yerden bizzat gidip alışveriş yaparken kartın yanında yoksa kartının bütün bilgilerini kağıda yazarak mağazaya vererek alışveriş yapmak sanırım yanlış anlamadıysam. Peki ben online alışveriş yaparken bu özelliği açmazsam neden alışveriş yapamıyorum? Yani zaten kartı online alışverişe açıyorum ama bunun yanında niye mail order'i de açtırıyor bana? Zaten para hemen hesaptan kesiliyor ve internet bankacılığını açmam neden yeterli olmuyor?

Bu arada olayı ben yanlış anlamış da olabilirim ama internetten bir şey alırken hep 2 seçeneği açıyorum o yüzden sorayım dedim. Bu arada zaten sanal kart kullanıyorum ama benim sorduğum soru farklı.

Çözüm
Şimdi şöyle anlatmak gerekirse, Mail Order dediğimiz kısım 2d ödeme ile ilerler. Herhangi bir kod gereksinimi olmadan direkt olarak para çekilir. Buna örnek gösterilebilecek yerler herhangi bir dükkanın sahip olduğu 2d pos cihazı da olabilir. Çoğu online ödemede de kartınla bir kez alışveriş yapıp kaydettikten sonra diğer ödemelerin kod gerekmeden ilerler.

Mail order, kredi kartına fiziken ihtiyaç duyulmadan ödeme yapma olanağı sunduğundan, birçok işletme tarafından kullanılıyor. Daha güvenli mail order işlemleri için işletmeler farklı güvenlik önlemleri kullanabiliyorlar. Örneğin kart sahibinden kimlik fotokopisi, yazılı veya sözlü beyan gibi farklı şekillerde onay alınması, mail order işlemini daha güvenli hale getiriyor.

Alıntı metinde görebileceğin gibi Mail Order işlemlerde genel olarak bu tarz belgeler doldurulur. Bazı kişiler tarafından Mail Order sistemi kötü amaçla da kullanılabilir. Örnek bir paylaşımı inceleyebilirsin;

Aklında kalan soru varsa alabilirim.
Şimdi şöyle anlatmak gerekirse, Mail Order dediğimiz kısım 2d ödeme ile ilerler. Herhangi bir kod gereksinimi olmadan direkt olarak para çekilir. Buna örnek gösterilebilecek yerler herhangi bir dükkanın sahip olduğu 2d pos cihazı da olabilir. Çoğu online ödemede de kartınla bir kez alışveriş yapıp kaydettikten sonra diğer ödemelerin kod gerekmeden ilerler.

Mail order, kredi kartına fiziken ihtiyaç duyulmadan ödeme yapma olanağı sunduğundan, birçok işletme tarafından kullanılıyor. Daha güvenli mail order işlemleri için işletmeler farklı güvenlik önlemleri kullanabiliyorlar. Örneğin kart sahibinden kimlik fotokopisi, yazılı veya sözlü beyan gibi farklı şekillerde onay alınması, mail order işlemini daha güvenli hale getiriyor.

Alıntı metinde görebileceğin gibi Mail Order işlemlerde genel olarak bu tarz belgeler doldurulur. Bazı kişiler tarafından Mail Order sistemi kötü amaçla da kullanılabilir. Örnek bir paylaşımı inceleyebilirsin;

Çözüm

Teşekkürler hocam açıklayıcı olmuş, çözüm olarak raporlayacağım.

Bir de aklıma şey geldi. Ben telefon, internet, elektrik vs gibi şeylerin faturasını otomatik ödeme talimatı verdim internet bankacılığı üzerinden. Banka kartından her ay otomatik çekiliyor. Acaba bu kurumlara benim maaş/banka kartımın numarası gidiyor mu? Yoksa sadece IBAN'ım ile mi gönderiyor banka?
Her alışverişte sanal kart kullanırım ama otomatik ödeme direkt banka kartından kesiliyor.

Teşekkürler hocam açıklayıcı olmuş, çözüm olarak raporlayacağım.

Bir de aklıma şey geldi. Ben telefon, internet, elektrik vs gibi şeylerin faturasını otomatik ödeme talimatı verdim internet bankacılığı üzerinden. Banka kartından her ay otomatik çekiliyor. Acaba bu kurumlara benim maaş/banka kartımın numarası gidiyor mu? Yoksa sadece IBAN'ım ile mi gönderiyor banka?
Her alışverişte sanal kart kullanırım ama otomatik ödeme direkt banka kartından kesiliyor.
Kuruma kart bilgin ulaşmıyor, kurumun aracı ödeme kuruluşu adresinde şifrelenmiş ödeme bilgin var.

Örnek vermek gerekirse MasterPass'e kartını kaydettiğini düşün. Ödeme ekranında MasterPass kullanı seçtin. MasterPass ilgili ödeme kuruluşuna kayıtlı kartlarının belirli hanelerini içeren kısmı senin görebilmen için iletti.

5472 XXXX XXXX 5456
5549 60XX XXXX 9902
9062

Şeklinde veriler olabilir. Yani aslında sen direkt olarak kartını ilgili ödeme kuruluşuna emanet etmedin. Daha büyük kurum olan MasterPass'e emanet ettin.