xkbxyberk

Uzman
Merhabalar değerli sosyal arkadaşlarım,

Ev ağımdaki bazı kısıtlamaları aşmak, ağ performansımı iyileştirmek ve bazı projelerimi hayata geçirmek istiyorum. Ancak network konularında teknik bilgim kısıtlı olduğu için bu süreçte sizlerin tecrübelerinize ve rehberliğinize ihtiyacım var.

Mevcut Durum ve Geçmiş Deneyimim:
  • İnternet/Modem: Kablonet kullanıcısıyım ve servis sağlayıcının verdiği ZTE F6600 modemi kullanıyorum.
  • Geçmiş Proje: Daha önce Raspberry Pi 5 bütçemi aştığı için, evdeki eski bir dizüstü bilgisayara Debian ve CasaOS kurmuştum. Üzerine AdGuard Home, Nextcloud, HomeAssistant ve OpenVPN gibi servisleri başarıyla kurarak bir süre kullandım. Ancak eski bir laptopu 7/24 açık tutmanın verimsizliği nedeniyle bu projeyi rafa kaldırdım.
Yaşadığım Sorunlar ve Hedeflerim:
  1. DPI Engeli ve Xbox Discord Sorunu: En temel hedefim, DPI (Derin Paket İncelemesi) ile uygulanan erişim engellerini aşmak. Özellikle Xbox Series X konsolumdaki gömülü Discord uygulamasına erişemiyorum. Bu durum, yabancı arkadaşlarımla sesli sohbet ederek oyun oynamamı engelliyor. Standart VPN veya Cloudflare WARP gibi çözümler ya konsolda stabil çalışmıyor ya da çok yüksek ping (ms) değerlerine sebep olarak oyun deneyimimi tamamen baltalıyor.
  2. Yetersiz Wi-Fi Kapsama Alanı: 2+1 bir evde yaşamama rağmen, salonda duran ZTE F6600 modemden yatak odasına (aradaki mesafe gerçekten çok kısa) 5GHz bandında stabil bir bağlantı alamıyorum. Bu da Wi-Fi performansımı ciddi şekilde düşürüyor.
Planladığım Çözüm Yolu ve Sorularım:

Araştırmalarım sonucunda tüm bu ihtiyaçlarım için çözümün OpenWRT yüklü harici bir router kullanmak olduğunu gördüm. Ancak teknik bilgim olmadığı için cesaret edemiyorum.

Aşama 1: Donanım Seçimi (Router) Wi-Fi performansımı artırmak ve OpenWRT kurabilmek için Xiaomi AX3000Tmodel router'ı almayı düşünüyorum. OpenWRT desteği olduğunu okudum.
  • Bu bütçede, F/P olarak önerebileceğiniz, OpenWRT kurulumu daha stabil/kolay olan başka bir router modeli var mıdır?
Aşama 2: Temel Kurulum (En Çok Zorlandığım Kısım) Yeni router elime ulaştığında, Kablonet'in ZTE modemini nasıl "Bridge Mode" (Köprü Modu) alacağımı ve yeni router'ı (AX3000T veya öneriniz) nasıl ana internet dağıtıcısı olarak yapılandıracağımı bilmiyorum.
  • Soru: Kablonet ZTE modem + yeni router kurulumu için takip etmem gereken adımlar nelerdir?
Aşama 3: OpenWRT ve Paket Kurulumları Temel bağlantıyı sağladıktan sonra asıl hedefim olan OpenWRT yazılımını yüklemek istiyorum.
  • Soru: Bu router'a OpenWRT'yi nasıl kurabilirim?
  • Soru: OpenWRT üzerine, tüm ev ağında DPI engelini aşmak için Zapret gibi bir paket ve network geneli Reklam Engelleyici (AdGuard Home vb.) nasıl yapılandırılır?
Yardım Talebi:

Gördüğünüz gibi, teknik konulardaki bilgi eksikliğim nedeniyle en büyük korkum, bu işlemlere kalkışıp yeni aldığım cihazı "brick" ederek çöpe dönüştürmek.

Bu süreci (router seçimi, temel kurulum, OpenWRT ve Zapret kurulumu) bana adım adım anlatabilecek, tabiri caizse "yol arkadaşlığı" yapabilecek veya güvenilir bir rehber/kaynak önerebilecek tecrübeli üyelerden yardım rica ediyorum.

Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar değerli sosyal arkadaşlarım,

Ev ağımdaki bazı kısıtlamaları aşmak, ağ performansımı iyileştirmek ve bazı projelerimi hayata geçirmek istiyorum. Ancak network konularında teknik bilgim kısıtlı olduğu için bu süreçte sizlerin tecrübelerinize ve rehberliğinize ihtiyacım var.

Mevcut Durum ve Geçmiş Deneyimim:
  • İnternet/Modem: Kablonet kullanıcısıyım ve servis sağlayıcının verdiği ZTE F6600 modemi kullanıyorum.
  • Geçmiş Proje: Daha önce Raspberry Pi 5 bütçemi aştığı için, evdeki eski bir dizüstü bilgisayara Debian ve CasaOS kurmuştum. Üzerine AdGuard Home, Nextcloud, HomeAssistant ve OpenVPN gibi servisleri başarıyla kurarak bir süre kullandım. Ancak eski bir laptopu 7/24 açık tutmanın verimsizliği nedeniyle bu projeyi rafa kaldırdım.
Yaşadığım Sorunlar ve Hedeflerim:
  1. DPI Engeli ve Xbox Discord Sorunu: En temel hedefim, DPI (Derin Paket İncelemesi) ile uygulanan erişim engellerini aşmak. Özellikle Xbox Series X konsolumdaki gömülü Discord uygulamasına erişemiyorum. Bu durum, yabancı arkadaşlarımla sesli sohbet ederek oyun oynamamı engelliyor. Standart VPN veya Cloudflare WARP gibi çözümler ya konsolda stabil çalışmıyor ya da çok yüksek ping (ms) değerlerine sebep olarak oyun deneyimimi tamamen baltalıyor.
  2. Yetersiz Wi-Fi Kapsama Alanı: 2+1 bir evde yaşamama rağmen, salonda duran ZTE F6600 modemden yatak odasına (aradaki mesafe gerçekten çok kısa) 5GHz bandında stabil bir bağlantı alamıyorum. Bu da Wi-Fi performansımı ciddi şekilde düşürüyor.
Planladığım Çözüm Yolu ve Sorularım:

Araştırmalarım sonucunda tüm bu ihtiyaçlarım için çözümün OpenWRT yüklü harici bir router kullanmak olduğunu gördüm. Ancak teknik bilgim olmadığı için cesaret edemiyorum.

Aşama 1: Donanım Seçimi (Router) Wi-Fi performansımı artırmak ve OpenWRT kurabilmek için Xiaomi AX3000Tmodel router'ı almayı düşünüyorum. OpenWRT desteği olduğunu okudum.
  • Bu bütçede, F/P olarak önerebileceğiniz, OpenWRT kurulumu daha stabil/kolay olan başka bir router modeli var mıdır?
Aşama 2: Temel Kurulum (En Çok Zorlandığım Kısım) Yeni router elime ulaştığında, Kablonet'in ZTE modemini nasıl "Bridge Mode" (Köprü Modu) alacağımı ve yeni router'ı (AX3000T veya öneriniz) nasıl ana internet dağıtıcısı olarak yapılandıracağımı bilmiyorum.
  • Soru: Kablonet ZTE modem + yeni router kurulumu için takip etmem gereken adımlar nelerdir?
Aşama 3: OpenWRT ve Paket Kurulumları Temel bağlantıyı sağladıktan sonra asıl hedefim olan OpenWRT yazılımını yüklemek istiyorum.
  • Soru: Bu router'a OpenWRT'yi nasıl kurabilirim?
  • Soru: OpenWRT üzerine, tüm ev ağında DPI engelini aşmak için Zapret gibi bir paket ve network geneli Reklam Engelleyici (AdGuard Home vb.) nasıl yapılandırılır?
Yardım Talebi:

Gördüğünüz gibi, teknik konulardaki bilgi eksikliğim nedeniyle en büyük korkum, bu işlemlere kalkışıp yeni aldığım cihazı "brick" ederek çöpe dönüştürmek.

Bu süreci (router seçimi, temel kurulum, OpenWRT ve Zapret kurulumu) bana adım adım anlatabilecek, tabiri caizse "yol arkadaşlığı" yapabilecek veya güvenilir bir rehber/kaynak önerebilecek tecrübeli üyelerden yardım rica ediyorum.

Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Aşama 1: Donanım Seçimi (Router)​

Xiaomi AX3000T iyi bir seçenek; ancak alternatif olarak şunları da değerlendirebilirsiniz:
  • TP-Link Archer AX50: Hem uygun fiyatlı hem de OpenWRT desteği bulabilecek bir model.
  • Netgear R6250: İyi performans sunan ve OpenWRT ile uyumlu bir başka alternatif.
  • Linksys WRT3200ACM: Daha üst düzey bir çözüm; geniş özellik seti ve iyi topluluk desteği var.

Aşama 2: Temel Kurulum​

# ZTE Modemin Köprü Moduna Alınması​

1. Modemin IP Adresine Giriş Yapın:
- Tarayıcınıza 192.168.1.1 yazın (veya modeminizin IP adresini).
- Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapın (genellikle admin/admin).

2. Köprü Modu Ayarları:
- Menüden Ağ Ayarları veya WAN Ayarları sekmesini bulun.
- Köprü Modu seçeneğini etkinleştirin.
- Ayarları kaydedip modemi yeniden başlatın.

# Yeni Router'ın Ayarlanması​

1. Router'ı Bağlayın:
- ZTE modemden gelen Ethernet kablosunu yeni router’ın WAN portuna bağlayın.
- Router’ın gücünü açın.

2. Router'a Giriş Yapın:
- Router’ın IP adresine (genellikle 192.168.1.1 veya 192.168.0.1) tarayıcı üzerinden bağlanın.
- Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapın (genellikle admin/admin).

3. İnternet Ayarları:
- WAN ayarlarına gidin ve bağlantı türünü seçin (dinamik IP veya statik, sağlayıcıdan aldığınız bilgilere bağlı).
- Ayarları kaydedin ve router’ı yeniden başlatın.

Aşama 3: OpenWRT Kurulumu​

1. OpenWRT İmajını İndirin:
- Xiaomi AX3000T veya seçtiğiniz router için OpenWRT firmware dosyasını resmi OpenWRT web sitesinden indirin.

2. Router’a OpenWRT Yüklemek:
- Router arayüzünde “Firmware Yükselt” (veya benzeri bir sekme) bölümüne gidin.
- İndirdiğiniz OpenWRT dosyasını seçin ve yükleme işlemini başlatın.
- Router yeniden başlayacak; OpenWRT kurulu olmalıdır.

OpenWRT Üzerinde Paket Kurulumları​

1. Web Arayüzüne Giriş Yapın:
- Tarayıcıda 192.168.1.1 veya router’ın IP adresini yazın ve OpenWRT arayüzüne giriş yapın.

2. ZAPRET Kurulumu:
- OpenWRT arayüzünde “Paket Yönetimi” veya “Software” bölümüne gidin.
- opkg update komutu ile paket listelerini güncelleyin.
- opkg install <paket_ismi> ile Zapret paketini yükleyin.

3. AdGuard Home Kurulumu:
- AdGuard Home'un OpenWRT uyumlu versiyonunu yükleyin.
- Yine opkg install adguardhome gibi bir komut ile yükleme yapabilirsiniz.

4. Paketlerin Yapılandırılması:
- Yükledikten sonra ilgili konfigürasyon dosyalarını (örneğin, /etc/config/adguardhome) düzenleyerek gerekli ayarları yapın.

Tüm bu adımları takip ettiğinizde, ağ performansınızı artırabilir ve projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Gerekirse daha fazla bilgi ya da destek için belirttiğiniz konularda daha fazla detay verilmesini isteyebilirsiniz.