xkbxyberk
Uzman
Merhabalar değerli sosyal arkadaşlarım,
Ev ağımdaki bazı kısıtlamaları aşmak, ağ performansımı iyileştirmek ve bazı projelerimi hayata geçirmek istiyorum. Ancak network konularında teknik bilgim kısıtlı olduğu için bu süreçte sizlerin tecrübelerinize ve rehberliğinize ihtiyacım var.
Mevcut Durum ve Geçmiş Deneyimim:
Araştırmalarım sonucunda tüm bu ihtiyaçlarım için çözümün OpenWRT yüklü harici bir router kullanmak olduğunu gördüm. Ancak teknik bilgim olmadığı için cesaret edemiyorum.
Aşama 1: Donanım Seçimi (Router) Wi-Fi performansımı artırmak ve OpenWRT kurabilmek için Xiaomi AX3000Tmodel router'ı almayı düşünüyorum. OpenWRT desteği olduğunu okudum.
Gördüğünüz gibi, teknik konulardaki bilgi eksikliğim nedeniyle en büyük korkum, bu işlemlere kalkışıp yeni aldığım cihazı "brick" ederek çöpe dönüştürmek.
Bu süreci (router seçimi, temel kurulum, OpenWRT ve Zapret kurulumu) bana adım adım anlatabilecek, tabiri caizse "yol arkadaşlığı" yapabilecek veya güvenilir bir rehber/kaynak önerebilecek tecrübeli üyelerden yardım rica ediyorum.
Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Ev ağımdaki bazı kısıtlamaları aşmak, ağ performansımı iyileştirmek ve bazı projelerimi hayata geçirmek istiyorum. Ancak network konularında teknik bilgim kısıtlı olduğu için bu süreçte sizlerin tecrübelerinize ve rehberliğinize ihtiyacım var.
Mevcut Durum ve Geçmiş Deneyimim:
- İnternet/Modem: Kablonet kullanıcısıyım ve servis sağlayıcının verdiği ZTE F6600 modemi kullanıyorum.
- Geçmiş Proje: Daha önce Raspberry Pi 5 bütçemi aştığı için, evdeki eski bir dizüstü bilgisayara Debian ve CasaOS kurmuştum. Üzerine AdGuard Home, Nextcloud, HomeAssistant ve OpenVPN gibi servisleri başarıyla kurarak bir süre kullandım. Ancak eski bir laptopu 7/24 açık tutmanın verimsizliği nedeniyle bu projeyi rafa kaldırdım.
- DPI Engeli ve Xbox Discord Sorunu: En temel hedefim, DPI (Derin Paket İncelemesi) ile uygulanan erişim engellerini aşmak. Özellikle Xbox Series X konsolumdaki gömülü Discord uygulamasına erişemiyorum. Bu durum, yabancı arkadaşlarımla sesli sohbet ederek oyun oynamamı engelliyor. Standart VPN veya Cloudflare WARP gibi çözümler ya konsolda stabil çalışmıyor ya da çok yüksek ping (ms) değerlerine sebep olarak oyun deneyimimi tamamen baltalıyor.
- Yetersiz Wi-Fi Kapsama Alanı: 2+1 bir evde yaşamama rağmen, salonda duran ZTE F6600 modemden yatak odasına (aradaki mesafe gerçekten çok kısa) 5GHz bandında stabil bir bağlantı alamıyorum. Bu da Wi-Fi performansımı ciddi şekilde düşürüyor.
Araştırmalarım sonucunda tüm bu ihtiyaçlarım için çözümün OpenWRT yüklü harici bir router kullanmak olduğunu gördüm. Ancak teknik bilgim olmadığı için cesaret edemiyorum.
Aşama 1: Donanım Seçimi (Router) Wi-Fi performansımı artırmak ve OpenWRT kurabilmek için Xiaomi AX3000Tmodel router'ı almayı düşünüyorum. OpenWRT desteği olduğunu okudum.
- Bu bütçede, F/P olarak önerebileceğiniz, OpenWRT kurulumu daha stabil/kolay olan başka bir router modeli var mıdır?
- Soru: Kablonet ZTE modem + yeni router kurulumu için takip etmem gereken adımlar nelerdir?
- Soru: Bu router'a OpenWRT'yi nasıl kurabilirim?
- Soru: OpenWRT üzerine, tüm ev ağında DPI engelini aşmak için Zapret gibi bir paket ve network geneli Reklam Engelleyici (AdGuard Home vb.) nasıl yapılandırılır?
Gördüğünüz gibi, teknik konulardaki bilgi eksikliğim nedeniyle en büyük korkum, bu işlemlere kalkışıp yeni aldığım cihazı "brick" ederek çöpe dönüştürmek.
Bu süreci (router seçimi, temel kurulum, OpenWRT ve Zapret kurulumu) bana adım adım anlatabilecek, tabiri caizse "yol arkadaşlığı" yapabilecek veya güvenilir bir rehber/kaynak önerebilecek tecrübeli üyelerden yardım rica ediyorum.
Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.
Son düzenleyen: Moderatör: