Orange Pi'den çıkan internet ZTE modem üzerinden nasıl dağıtılır?

FreeAndNil

Çalışkan
Arkadaşlar selam. Başlıktan da anlaşılabileceği üzere Orange Pi R1 Plus LTS cihazımdan çıkan sansürsüz interneti ZTE ZXHN H298A modemim üzerinden kablolu ve kablosuz dağıtmak istiyorum. Birkaç şey denedim ama eksik veya yanlış bir şeyler yaptığımdan dolayı ZTE modem üzerinden interneti dağıtamadım. Hatta Orange Pi üzerindeki OpenWrt'da o kadar şey denedim ki internet bağlantım çalışmamaya başladı, o yüzden de OpenWrt kurulumunu tekrardan yaptım mecburen.

Bilgi vermesi adına şu ana kadar yaptıklarımı kısaca madde madde anlatayım.
  • Orange Pi R1 Plus LTS'e resmi sitesindeki OpenWrt 21.02'i kurdum. Ardından OpenWrt'ın sitesinden cihaza uygun 24.10.1 firmware güncellemesini yaparak son sürüme yükselttim.
  • Zapret ve HTTPS DNS Proxy kurulumlarını yaptım.
  • ZTE modemden gelen ethernet kablosunu pc'den çıkarıp Orange Pi'ın wan portuna taktım. Orange Pi'ın lan portundan çıkan kabloyu da pc'ye taktım.
  • Bu şekilde modemden gelen interneti Orange Pi'daki Zapret sayesinde sansürsüz hale getirip oradan da pc'me aktarabiliyorum.

Şimdi ben direkt binadan gelen fiber kabloyu orange pi'ın wan portuna takıp zapret sayesinde sansürsüz interneti Zte modemim üzerinden kablolu ve kablosuz olarak paylaşmak istiyorum. Ip çakışmaması adına Zte modemin ip adresini 192.168.2.2 yapıp dhcp özelliğini kapatma gibi ayarları denedim olmamıştı. Bana adım adım ne yapmam gerektiğini anlatabilir misiniz ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar selam. Başlıktan da anlaşılabileceği üzere Orange Pi R1 Plus LTS cihazımdan çıkan sansürsüz interneti ZTE ZXHN H298A modemim üzerinden kablolu ve kablosuz dağıtmak istiyorum. Birkaç şey denedim ama eksik veya yanlış bir şeyler yaptığımdan dolayı ZTE modem üzerinden interneti dağıtamadım. Hatta Orange Pi üzerindeki OpenWrt'da o kadar şey denedim ki internet bağlantım çalışmamaya başladı, o yüzden de OpenWrt kurulumunu tekrardan yaptım mecburen.

Bilgi vermesi adına şu ana kadar yaptıklarımı kısaca madde madde anlatayım.
  • Orange Pi R1 Plus LTS'e resmi sitesindeki OpenWrt 21.02'i kurdum. Ardından OpenWrt'ın sitesinden cihaza uygun 24.10.1 firmware güncellemesini yaparak son sürüme yükselttim.
  • Zapret ve HTTPS DNS Proxy kurulumlarını yaptım.
  • ZTE modemden gelen ethernet kablosunu pc'den çıkarıp Orange Pi'ın wan portuna taktım. Orange Pi'ın lan portundan çıkan kabloyu da pc'ye taktım.
  • Bu şekilde modemden gelen interneti Orange Pi'daki Zapret sayesinde sansürsüz hale getirip oradan da pc'me aktarabiliyorum.

Şimdi ben direkt binadan gelen fiber kabloyu orange pi'ın wan portuna takıp zapret sayesinde sansürsüz interneti Zte modemim üzerinden kablolu ve kablosuz olarak paylaşmak istiyorum. Ip çakışmaması adına Zte modemin ip adresini 192.168.2.2 yapıp dhcp özelliğini kapatma gibi ayarları denedim olmamıştı. Bana adım adım ne yapmam gerektiğini anlatabilir misiniz ?
1. Modemin Hazırlıkları:
- ZTE modem üzerindeki DHCP özelliğini kapatın. (Bunu yaptığınıza göre kontrol edin, kesin olduğundan emin olun.)
- ZTE modem IP adresini 192.168.2.2 olarak ayarladığınızdan emin olun.

2. OpenWrt Ayarları:
- Orange Pi'yi OpenWrt arayüzüne giriş yaparak açın.
- WAN portunun ayarlarını kontrol edin. WAN portu, ZTE modemden gelen internet için kullanılacak. Bu portun statik IP ayarını yapacağız.

3. WAN Portunu Ayarlama:
- OpenWrt arayüzünde "Network" > "Interfaces" sekmesine gidin.
- WAN ayarlarını düzenleyin:
- IP Address: 192.168.2.1 / 24 (Alt ağ maskesi 255.255.255.0)
- Gateway: 192.168.2.2 (ZTE modemin IP adresi)
- DNS: Kendi DNS ayarlarınızı ekleyin (örneğin 8.8.8.8 ve 1.1.1.1).

4. LAN Ayarlarını Yapılandırma:
- OpenWrt arayüzünde "Network" > "Interfaces" sekmesine geri dönün ve LAN ayarlarını düzenleyin.
- LAN IP Address: 192.168.1.1 / 24 (bu adres ağınızdaki cihazlar için).
- DHCP seçeneklerini etkinleştirin ve IP havuzunu 192.168.1.100 - 192.168.1.200 aralığına ayarlayın.

5. Modemi ve Cihazları Bağlayın:
- İnternet sağlayıcınızdan gelen fiber kablosunu doğrudan Orange Pi'nın WAN portuna takın.
- Orange Pi'nın LAN portundan gelen kablolara bağlı cihazlar (PC, kablosuz cihazlar vs.) interneti almaya hazır olmalı.

6. Gerekli Servisleri Yeniden Başlatın:
- OpenWrt arayüzünde "System" > "Reboot" sekmesine gidin ve cihazınızı yeniden başlatın. Bu, yaptığınız ayarların doğru bir şekilde uygulanması için gereklidir.

7. Ağ Bağlantısını Kontrol Etme:
- Kablolu veya kablosuz olarak bağlı olduğunuz cihazda, HTTPS DNS Proxy ve Zapret'in çalıştığını kontrol edin.
- OpenWrt arayüzüne tekrar giriş yaparak internet bağlantınızın stabil olduğunu doğrulayın.

8. Test Edin:
- Bir tarayıcı açarak herhangi bir web sayfası yüklemeyi deneyin.
- İnternet bağlantınız çalışıyorsa, her şey doğru bir şekilde yapılandırılmış demektir.

Bu adımları izlemeye çalışın ve herhangi bir sorunla karşılaşırsanız tekrar kontrol edin veya daha fazla bilgi istemek için geri dönün.

Yapay zeka cevabını inceledim ama işimi görmedi. Başka forumlarda açtığım mesaj metnini burada paylaşayım.

Merhaba arkadaşlar. ZTE H298A ile ilgili forumdaki diğer konulara bakmaya çalıştım ve açıkçası aklımdaki sorulara cevap bulamadım. Buradaki ve diğer forumlardaki bazı arkadaşlar cihazın başka bir modemden gelen interneti dağıtması için root hesabının aktif hale getirilmesinden bahsetmiş. Ama cihaza Türk Telekom tarafından atılan son güncelleme ile root hesabını aktif edemiyorsunuz çünkü değişen algoritma yüzünden root yetkisini veren uygulama çalışmıyor. Bu işi rootsuz halletmek istiyorum ve yaptığım denemelerde başarılı olamadığım için bu konuyu açayım dedim.

Öncellikle şu an kullandığım sistemi size kısaca diyagramla anlatayım.

mevcut.webp

Diyagramda da görebileceğiniz üzere fiber hattan gelen interneti kablolu ve kablosuz olarak cihazlarıma dağıtabiliyorum. Ama geçtiğimiz ay Orange Pi R1 Plus LTS cihazını aldım ve bu cihaza openwrt işletim sistemi kurdum. Ardından Zapret yazılımını bu cihaza kurarak sansürsüz interneti kullanabilecek duruma geldim. ZTE'den gelen ve içinde internet bağlantısı olan ethernet kablosunu pc'den çıkarıp Orange Pi cihazının WAN portuna taktım. OpenWrt'da Orange Pi cihazımı gelen internet bağlantısını dağıtması için ayarladım. Ardından Orange Pi'nın LAN portundan çıkan kabloyu pc'me takarak sansürsüz interneti pc'me ulaştırdım. Ama wifi üzerinden ZTE modeme bağlanan telefonum ve notebookum doğal olarak sansürlü interneti kullanıyor.

İşte ben burada binadan gelen fiber internet kablosunu Orange Pi cihazıma takmak ve OpenWrt + Zapret sayesinde sansürsüz interneti ZTE modemime ulaştırarak kablolu ve kablosuz olarak dağıtmak istiyorum. İstediğim sistemi aşağıdaki diyagramda gösterdim.

istedigim.webp

Openwrt'da gerekli ayarlamaları (PPOOE) yaptıktan sonra binadan gelen fiber kabloyu Orange Pi cihazımın WAN portuna taktım. Ardından yine Orange Pi cihazımın LAN portundan sansürsüz interneti barındıran ethernet kablosunu direkt notebooka taktığımda notebook üzerinden discord gibi uygulamaları açabildim. Yani Orange Pi cihazımı istediğim şekilde kullanabildim. Ama dediğim gibi ZTE modemde yapılacak işlemleri tam çözemedim. Bir yerde ZTE modemdeki DHCP özelliğini kapat yoksa olmaz demişler ama öyle yapınca da telefon veya notebook ne düzgün ip adresi alıyor, ne de internete bağlanabiliyor.

Şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt