Makaleler
4
Yazın boş boş oturacağıma KPSS kasmaya karar verdim. Okurken bir yandan maddi özgürlüğümü kazanmak istiyorum. Matematik ve paragraf çalışmayacağım, YKS'den tecrübeli olduğum için. Dil bilgisi için video izleyeceğim. Öbür dersler için yazılı kaynak varsa mükemmel olur. Video izlemeyi sevmiyorum çünkü çoğu çok basit seviyede ders anlatıyor. TYT'den ne farkı var?

İbre tersine döndü. Artık hocama yardımcı oluyorum.

Hocam, öncelikle Emek Taş’ın “39 Günde TYT Türkçe Kampı” serisinden dil bilgisini izleyin. İlk izleyişte not alarak konunun ne olduğunu kavrayın. Ardından ikinci kez baştan izleyin. İkinci izleyişte örneğin sıfatları çalıştıysanız, o konunun sorularını çözün. Eğer ilk izleyişte sıfatları çözerseniz, soruları yanlış yapabilirsiniz; çünkü sıfat sandığınız şey zamir olabiliyor. Hocam, o yüzden kampı bir defa bitirip her şeyin ne olduğunu temel olarak öğrendikten sonra ikinci defa baştan başlayıp o zaman soru bankasıyla birlikte götürmek daha mantıklı. Hem kamp zaten çok kısa, bir süre kaybınız olmaz, aman aman.

Coğrafya ve tarihte benzer bir durum var. Örneğin, coğrafyada 18 soru var ve bunun yaklaşık 9 tanesi 2 temel konudan geliyor. Toplam 13 konu üzerinden bakıldığında, 2-4 temel konuyu sağlam öğrenince soruların büyük kısmı yapılabiliyor. Geri kalan konulardan ise daha az sayıda soru geliyor. Tarihte de durum buna benzer.

Bu yüzden tüm konuları eşit şekilde çalışmak yerine, çok soru gelen başlıkları önce sağlam şekilde bitirip diğer konulara daha genel bir bakışla yaklaşmak daha mantıklı olabilir. Elbette bazı konular için detay gerekirse yine çalışılır ama her konuyu aynı derinlikte izlemeye gerek olmayabilir. Çünkü yıllardır ÖSYM genelde aynı konulardan benzer sayıda soru soruyor, 20 yıldır.

TYT’ye baktığımda ise fark şu: Buradaki sorular daha temel düzeyde, yani doğrudan kazanım soruları. TYT’deki gibi karmaşık veya gelişmiş seviyede değil.

Coğrafya için Coğrafyanın Kodları’nı izleyebilirsiniz. Aynı zamanda hoca, videoda kullandığı PDF’i açıklamada veriyor. Dilerseniz tabletten, dilerseniz yazılı materyalden çalışabilirsiniz. Tarih için de Benim Hocam’dan çalışılabilir. Tarihte aman aman bir ezbere gerek yok, çünkü sorulan sorular mantıkla cevaplanabilecek düzeyde.

Genel olarak olay şu: Örneğin, “Türkler neden Anadolu’ya geldi?” gibi soruları mantıkla bile çözebiliyoruz. Uzun uzun ezber yapmaya her zaman gerek olmuyor.

Türkçe kampı” serisinden dil bilgisini izleyin. İlk izleyişte not alarak konunun ne olduğunu kavrayın. Ardından ikinci kez baştan izleyin. İkinci izleyişte örneğin sıfatları çalıştıysanız, o konunun sorularını çözün. Eğer ilk izleyişte sıfatları çözerseniz, soruları yanlış yapabilirsiniz; çünkü sıfat sandığınız şey zamir olabiliyor. Hocam, o yüzden kampı bir defa bitirip her şeyin ne olduğunu temel olarak öğrendikten sonra ikinci defa baştan başlayıp o zaman soru bankasıyla birlikte götürmek daha mantıklı. Hem kamp zaten çok kısa, bir süre kaybınız olmaz aman aman.

Not aldım bunu.

Coğrafya ve tarihte benzer bir durum var. Örneğin, coğrafyada 18 soru var ve bunun yaklaşık 9 tanesi 2 temel konudan geliyor. Toplam 13 konu üzerinden bakıldığında, 2-4 temel konuyu sağlam öğrenince soruların büyük kısmı yapılabiliyor. Geri kalan konulardan ise daha az sayıda soru geliyor. Tarihte de durum buna benzer.

Bu yüzden tüm konuları eşit şekilde çalışmak yerine, çok soru gelen başlıkları önce sağlam şekilde bitirip diğer konulara daha genel bir bakışla yaklaşmak daha mantıklı olabilir. Elbette bazı konular için detay gerekirse yine çalışılır ama her konuyu aynı derinlikte izlemeye gerek olmayabilir. Çünkü yıllardır ÖSYM genelde aynı konulardan benzer sayıda soru soruyor, 20 yıldır.

KPSS ders notu alsam öbür konuları yapay zekâ ile çalışsam ne diyorsun? Video anlatımları harbi yavaş geliyor. Okuyarak 10Dk'da bitireceğim şeyi adamlar 2 saatte anlatıyor. Ezber konusunda gram sıkıntım yok bölümümden dolayı.🙃

TYT'ye baktığımda ise fark şu: Buradaki sorular daha temel düzeyde, yani doğrudan kazanım soruları. TYT'deki gibi karmaşık veya gelişmiş seviyede değil.

O yüzden matematik ve paragrafı sadece denemelerde çözmeyi planlıyorum.

Genel olarak olay şu: Örneğin, “türkler neden Anadolu'ya geldi?” gibi soruları mantıkla bile çözebiliyoruz. Uzun uzun ezber yapmaya her zaman gerek olmuyor.

Hedefim fule yakın yapmak. Kesin olarak üniversitenin kütüphanesine atanmak istiyorum.

İbre tersine döndü. Artık hocama yardımcı oluyorum.

Boynuz kulağı geçti demek.

Hedefim fule yakın yapmak. Kesin olarak üniversitenin kütüphanesine atanmak istiyorum.
Diğer konulara çalışmayın demiyorum, sadece bu çok soru gelen konulara özellikle çalışın. Diğerlerine yine normal bir şekilde çalışabilirsiniz.

KPSS ders notu alsam öbür konuları yapay zekâ ile çalışsam ne diyorsun? Video anlatımları harbi yavaş geliyor. Okuyarak 10Dk'da bitireceğim şeyi adamlar 2 saatte anlatıyor. Ezber konusunda gram sıkıntım yok bölümümden dolayı.🙃
Aslında o da olabilir ama ben yine de izlemek de fayda buluyorum. Çünkü birinden dinleyince de daha rahat hafızaya yerleşiyor. Ayrıca kitapta yazmayan ek notlar verebiliyorlar. Yani vakit konusunda bir sıkıntı yoksa, hepsi değil ama önemli yerler, çok soru gelen yerler İzlenmeli diye düşünüyorum.

Ayrıca yapay zekadan çalışmanızı önermem, çünkü verdiği bilgiler yeterince sağlam olmayabiliyor.
elinizdeki materyal dışında başka bir şeye bakmanızı önermem.

Yazın boş boş oturacağıma KPSS kasmaya karar verdim. Okurken bir yandan maddi özgürlüğümü kazanmak istiyorum. Matematik ve paragraf çalışmayacağım, YKS'den tecrübeli olduğum için. Dil bilgisi için video izleyeceğim. Öbür dersler için yazılı kaynak varsa mükemmel olur. Video izlemeyi sevmiyorum çünkü çoğu çok basit seviyede ders anlatıyor. TYT'den ne farkı var?
Süper olur yiğenim 85-90 alırsan rahat memur olursun aylık 60k cepte