Özel sektörde patronun cebini doldurmaya çalışırsan köle olursun, devlete hizmet eden ve idealleri olan yöneticilerin altında çalışırsan Türkiye şartlarında cenneti yaşarsın. Bazıları özel şirkette olmasına rağmen devletin kurumunda çalışıyor. Savunma sanayi ve devlet iştirakleri bu konuda çok iyi.
Bahsettiğiniz sektörde iş yapan firmaların ve çalışanların seviyesi belli, özel sektörde vasıfsız iş yapan adamın hali rezilik kepazelik.
Markette kasiyerlik için referans istiyorlar, haftada 60 saatlik çalışmaya 35 bin veriyorlar, dâhâ çok saate dâhâ az para verdikleri yerler de yok değil, kayıtsız çalışanlar dâhi var.

Memurluk bu yüzden iyi, bunlar yüzünden iyi, koskoca bir nesil boşuna kamu çalışanı olmak istemiyor.

Bahsettiğiniz sektörde iş yapan firmaların ve çalışanların seviyesi belli, özel sektörde vasıfsız iş yapan adamın hali rezilik kepazelik.
Markette kasiyerlik için referans istiyorlar, haftada 60 saatlik çalışmaya 35 bin veriyorlar, dâhâ çok saate dâhâ az para verdikleri yerler de yok değil, kayıtsız çalışanlar dâhi var.

Memurluk bu yüzden iyi, bunlar yüzünden iyi, koskoca bir nesil boşuna kamu çalışanı olmak istemiyor.

Vasfı olmayana memurlukta bile yer yok ki, eğer ortaöğretimden memur olmak istiyorsan bile en basitinden belli başlı sertifikalara sahip olman gerekiyor. Özel sektörde o sertifikaları alıp da yükselenleri de gördüm önemli olan kendini geliştirmen eğer bir şeylere merakın ve ilgin varsa memuriyet sadece sana gelir kaynağı olur ama o ilgin olan şey ile ilgilenme imkanını tam anlamıyla sana sunmaz. Devletin memurlar için de kanunu var o kanunun dışına çıkamazsın memur olursan devletin adamı olursun. Özel sektör ideali olan insanlar içindir rahatlık ve maaş anlamında ucu açıktır siz 60 saat için 35k verildiğini söylüyorsunuz ama ben özel sektörde lise mezunu hali ile memurlar ile aynı parayı alanı da biliyorum üniversite mezunu olup milletvekili maaşı alanı da. Burada önemli olan şey sizin potansiyeliniz ve o potansiyeli belgeleme şeklinizdir. Örneğin dil bilebilirsiniz ama dili bildiğinizi resmiyete dökemezseniz yani dil sertifikası alamazsanız maaş anlamında size çok fazla bir getirisi olmaz. Donanım bilebilirsiniz ama donanımı tasarlayacağınız programı kullanmayı bilip üstüne her yerde geçerliliğini koruyan sertifikasını alırsanız sizi memur şartlarında memur maaşı ile çalıştırırlar yani özel sektörde olay zorluk veya başka şeyler değil sizsiniz siz ne kadar potansiyelliyseniz o kadar da rahat ve iyi şartlarda çalışırsınız. Örnek vermek gerekirse ben meslek lisesi mezunu olmamın yanında üşenmeden iki yıl da yüksekokulda benzer bölümde eğitim aldım. O da yetmedi DGS'ye girdim şu an mühendislik için çabalıyorum bunun yanı sıra dil öğrenmeye çalışıyorum. Bana şu boş halimle " gel seni yetiştirelim burada müdür yapalım" diyenler de oldu " bu çocuk gibisi bir daha buraya gelmez " diyenler de. Yaptığım şey de öyle uçuk kaçık şeyler değildi sadece dürüst oldum ve işimi iyi yapmaya çalıştım çakallık yapmadım çalmadım çırpmadım. Sen işinin ehli olursan her yerde rahat edersin her yerde sıkıntısız çalışırsın bir tek nerede sorun yaşarsın biliyor musun? Devlette bulunduğun kurumda torpilli insanlar varsa ve oradaki makamlarını kötüye kullanıyorlarsa işte o zaman senin potansiyelinin, dürüstlüğünün, işini iyi yapmaya çalışmanın veya herhangi bir şeyin önemi kalmıyor. Senden niteliksiz insanlardan emir alıyorsun ve asla potansiyelin kadar maaş alamıyorsun devlet ne belirliyorsa o. Zaten özel sektörde kendini geliştirmeye açık biri memur maaşını katlayıp geçiyor ben devlette gümrük memurluğunu bırakıp THY'de müdürlük yapanı biliyorum adam eğer memurluğu her şeyden üstün görüyor olsaydı muhtemelen şu an ortalama 90-100k sabit maaş ile vardiyalı düzende çalışıyor olacaktı ve hayatında hiçbir ilerleme de kaydedemeyecekti. Biz de okul okuduk( övmek için söylemiyorum bugün az matematik çözen kişi zaten benim ve benim gibilerin gittiği okullara elini kolunu sallayarak girebiliyor) ama çıkıp da Allah'ın var günü boş boş gezip arkadaşlarımızla sağda solda takılmadık yeri geldi işe gittik yeri geldi gönüllülük projelerinde yer aldık benim CV daha okul bitmeden dolmuştu zaten. Yani demem o ki iş kişide bitiyor bugün bir memur plazalardaki çalışanlar kadar rahat şartlarda çalışmıyor onu geçtim savunma sanayideki imkanların %20'sini devlet normal kurumlarında sağlayamıyor. Bazı firmalarda lisans mezunu 5'te işi bırakıyor işçi 4'te işi bırakıyor adamların iş yükü fazla değil yemek imkanları var hadi bunu geçtim çalıştıkları kurumda spor salonu ve hocasından tut voleybol sahasına, futbol sahasına, diyetisyenine, mangal alanına kadar yerler var. Ancak orta ve alt kesim memurluğun peşinden koşuyor öğretmen ataması zamanının minimum seviyesine gerilemiş olmasına rağmen halen öğretmenliğin rahatlığından ve çalışma saatlerini övenler var ama girebilen yok. Ben kendim 7 ay devletin yerinde maaşlı olarak projede çalıştım, müdür seni akşam nöbetine veya vardiyaya yazdıktan sonra sen de çalışmak zorundasın öyle memurluk 9-5 çalışma düzeni rahat diye bir şey yok içeride de kurumu babasının işletmesi gibi sananlar var. Devlet rahat diye de bir şey yok yerine göre değişir torpiliniz varsa rahat yerde takılırsınız torpiliniz yoksa gelen makamlar için kendinizi yıpratıp durursunuz.