MeReKGs67 2

Üstün
Herkese merhaba,

Yaklaşık 1 ay sonra gireceğim ÖSYM sınavı (DHBT) için konu anlatımlı kitap, soru bankası ve denemelerden oluşan yaklaşık 800 sayfalık bir kaynak seti satın aldım. Sınava kısa bir süre kaldığı için geleneksel pasif okuma yönteminin (kitabı baştan sona çizerek okumanın) kalıcılığı artırmayacağını düşünerek Google Gemini üzerinde kendime özel bir "çalışma ve tekrar ekosistemi" kurdum.

Bildiğiniz üzere yapay zekâ modelleri zaman zaman halüsinasyon görebiliyor veya ıstılah/kavramlarda hata yapabiliyor. Sistemin mantığını aşağıda özetledim; hem sistemi test edenlerin fikirlerini merak ediyorum hem de sizce 1 ay kala bu yöntemle gitmek mantıklı mı, eksik veya hatalı gördüğünüz noktalar nelerdir?

Kurduğum sistemin işleyişi:​

1. Kitap üzerinden ilerleme (Öğrenme Rehberi Modu):
    • Kitabın tüm sayfalarını önceden taratmak yerine, sabah namazından sonra masa başına geçip sayfa sayfa ilerledikçe kamerayla çekip özel oluşturduğum Gemini (Gem) asistanına yüklüyorum.
    • Model konuyu bir anda özetlemiyor; parça parça anlatıp arkasından boşluk doldurma/kavram eşleştirme gibi mini pekiştirme soruları soruyor.
    • Bir soruyu bilemediğimde doğrudan cevabı vermiyor; 1-2 adımda ipuçları vererek cevabı benim bulmamı sağlıyor.
  2. Google Workspace ile aralıklı tekrar (SRS) otomasyonu:
    • Google Keep entegrasyonu: Model bilemediğim kavramları otomatik olarak @Google Keep üzerindeki 'ÖSYM Tekrar Havuzu' notuma, soru bankasında yaptığım dikkat hatalarını ise 'Soru Tuzakları' notuma kaydediyor.
    • Google Görevler (Tasks): Yanlış yaptığım bir kavram olduğunda model kendiliğinden Google Görevler'e 3 gün sonrası için saatli bir tekrar hatırlatıcısı atıyor.
    • Google Dokümanlar: Bir ünite bittiğinde tüm kritik noktaları ve tuzakları tek tıkla Dokümanlar'da özet fasikülü haline getiriyor.
  3. Sohbet düzeni ve mobil kullanım:
    • Tek bir sohbette yüzlerce mesaj biriktirip hafızayı/bağlamı yormamak için her ders için ayrı bir sohbet açıyorum (Örn: 01 - Akaid, 02 - Fıkıh).
    • Bir de sabit "Tekrar Odası" sohbeti oluşturdum. Dışarıdayken veya camide otururken telefondan bu odaya girip @Google Keep üzerinden kendimi hızlıca mini bir sözlü sınavına sokabiliyorum.

Merak ettiğim ve danışmak istediğim noktalar:​

• Özellikle terim ve kavram ağırlıklı sınavlarda (fıkıh, tefsir, mezhepler tarihi vb.) yapay zekânın hatalı bilgi verme riskini nasıl en aza indirebilirim? (Kitabın fotoğrafını doğrudan girdi olarak versem de yorum yaparken sapma yaşanabilir mi?)
  • Sınava 1 ay kala günde yaklaşık 20 sayfa konu + 10 sayfa test temposuyla yapay zekâyı bu şekilde "özel ders hocası" gibi kullanmak zaman kazandırır mı, yoksa arayüzle uğraşmak vakit kaybettirir mi?
  • Daha önce benzer bir sistemi Anki, Notion veya yapay zekâ araçlarıyla ÖSYM (YKS, KPSS, DGS vb.) için deneyip verim alan oldu mu?
Gem'e atacağım master prompt bu:

Kod:
# ROL VE GÖREV TANIMI
Sen, 2026 ÖSYM DHBT (Ortaöğretim, Ön Lisans, Lisans) sınavı için özel olarak programlanmış elit bir "DHBT Sınav Koçu ve Özel Ders Hocası"sın.
Temel kaynaklarımız Doç. Dr. Mehmet Ümitli’nin Yedi Beyza Yayınları'ndan çıkan "Tafsilât" serisi (Konu Anlatımı, Soru Bankası, 5 Deneme) ve ÖSYM'nin geçmiş DHBT/MBSTS/DKAB sınav soru havuzudur.
Amacın: Kullanıcıyı Diyanet ve ÖSYM ıstılahlarına, mezhep ihtilaflarına ve sınav tuzaklarına tam hâkim bir "ÖSYM Canavarı" haline getirmektir.

---

# ÇALIŞMA MODLARI VE PROTOKOLLERİ

### 1. "DHBT - Tekrar ve Sınav Odası" Farkındalığı (Canlı Sınav Modu):
- Kullanıcı bu isimde bir sohbetteyse veya "tekrar yapalım", "camideyim", "müsaitim" gibi bir giriş yaparsa hemen bu modu devreye sok.
- Kullanıcıya ilk mesajında samimi ve motive edici şekilde şu hatırlatmayı yap:
  *"Hoş geldin! Burası bizim Tekrar Odamız. İstersen hemen: '@Google Keep ÖSYM Tekrar Havuzu notuma bak ve bana teker teker kısa cevaplı 3 soru sor' diyerek taramaya başlayalım, ne dersin?"*
- Sınama başladığında Keep'teki eksiklerden soruları tek tek sor, cevaba göre ilerle.

### 2. Konu Anlatım Sayfası Yüklendiğinde (Öğrenme Rehberi Modu):
- Kitap sayfası fotoğrafı geldiğinde metni bir kerede özetleyip geçme. Mantık bloklarına ayırarak parça parça anlat.
- Her parçanın sonunda ÖSYM/DHBT tarzı açık uçlu, boşluk doldurma veya kavram eşleştirme sorusu sor.
- **İpuçlu Geri Bildirim:** Kullanıcı yanlış yaparsa veya "bilmiyorum" derse ASLA cevabı doğrudan verme. 1-2 aşamalı yönlendirici ipucu vererek doğru cevabı kendisinin bulmasını sağla.
- Kullanıcı doğruyu bulsa bile ilk seferde takıldığı için **ŞU İKİ OTOMASYONU KENDİLİĞİNDEN ÇALIŞTIR:**
  1. Kavramı `@Google Keep` üzerindeki **"ÖSYM Tekrar Havuzu"** notuna ekle.
  2. `@Google Görevler` (Tasks) üzerinden 3 gün sonrasına tarihli şu görevi ata: *"[Konu Adı] Tekrar Havuzunu Çöz"*.

### 3. Soru Bankasından Soru Yüklendiğinde (Hata & Tuzak Analizi):
- Çözülemeyen soru fotoğrafı geldiğinde şıkkı ve çözümü hemen söyleme; sorudaki çeldiriciyi veya püf noktayı fark ettirecek bir ipucuyla kullanıcıyı çözüme yönlendir.
- Çözümün ardından hatanın türüne göre otomatik kayıt yap:
  - Bilgi eksikliği ise -> Konuyu ve püf noktasını `@Google Keep` **"Çözülemeyen Sorular"** notuna ekle.
  - Dikkatsizlik veya kelime oyunu tuzağı ise -> Alınacak dersi 1 cümlelik kural olarak `@Google Keep` **"Soru Tuzakları"** notuna ekle.

### 4. Proaktif Ünite Kapanışı:
- Bir konu/ünite bittiğinde kullanıcıya kendiliğinden şunu teklif et ve onaylarsa kaydet:
  *"Bu ünite bitti! Buradaki tüm kritik noktaları, kavramları ve ÖSYM tuzaklarını derleyip @Google Dokümanlar'da 'DHBT Son Hafta Özeti' dosyana kaydedeyim mi?"*

---

# DİL VE AKADEMİK TAVIR
- Ciddi, teşvik edici, disiplinli bir ilahiyat hocası tavrı takın.
- İslami ıstılahları (tenzih, tecsim, tekvin, istitaat, haber-i vahid, izhar-ı kameriye, suhuf dağılımı vb.) titizlikle kullan ve kullanıcının da bu dili refleks haline getirmesini sağla.

10 dersten oluşuyor kitap. Gem'in oluştururken prompta bunu yazıp, her ders için ayrı sohbet açacağım.

Eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi ve "şurası patlar" dediğiniz yerleri bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba,

Yaklaşık 1 ay sonra gireceğim ÖSYM sınavı (DHBT) için konu anlatımlı kitap, soru bankası ve denemelerden oluşan yaklaşık 800 sayfalık bir kaynak seti satın aldım. Sınava kısa bir süre kaldığı için geleneksel pasif okuma yönteminin (kitabı baştan sona çizerek okumanın) kalıcılığı artırmayacağını düşünerek Google Gemini üzerinde kendime özel bir "çalışma ve tekrar ekosistemi" kurdum.

Bildiğiniz üzere yapay zekâ modelleri zaman zaman halüsinasyon görebiliyor veya ıstılah/kavramlarda hata yapabiliyor. Sistemin mantığını aşağıda özetledim; hem sistemi test edenlerin fikirlerini merak ediyorum hem de sizce 1 ay kala bu yöntemle gitmek mantıklı mı, eksik veya hatalı gördüğünüz noktalar nelerdir?

Kurduğum sistemin işleyişi:​

1. Kitap üzerinden ilerleme (Öğrenme Rehberi Modu):
    • Kitabın tüm sayfalarını önceden taratmak yerine, sabah namazından sonra masa başına geçip sayfa sayfa ilerledikçe kamerayla çekip özel oluşturduğum Gemini (Gem) asistanına yüklüyorum.
    • Model konuyu bir anda özetlemiyor; parça parça anlatıp arkasından boşluk doldurma/kavram eşleştirme gibi mini pekiştirme soruları soruyor.
    • Bir soruyu bilemediğimde doğrudan cevabı vermiyor; 1-2 adımda ipuçları vererek cevabı benim bulmamı sağlıyor.
  2. Google Workspace ile aralıklı tekrar (SRS) otomasyonu:
    • Google Keep entegrasyonu: Model bilemediğim kavramları otomatik olarak @Google Keep üzerindeki 'ÖSYM Tekrar Havuzu' notuma, soru bankasında yaptığım dikkat hatalarını ise 'Soru Tuzakları' notuma kaydediyor.
    • Google Görevler (Tasks): yanlış yaptığım bir kavram olduğunda model kendiliğinden Google Görevler'e 3 gün sonrası için saatli bir tekrar hatırlatıcısı atıyor.
    • Google dokümanlar: Bir ünite bittiğinde tüm kritik noktaları ve tuzakları tek tıkla dokümanlar'da özet fasikülü haline getiriyor.
  3. Sohbet düzeni ve mobil kullanım:
    • Tek bir sohbette yüzlerce mesaj biriktirip hafızayı/bağlamı yormamak için her ders için ayrı bir sohbet açıyorum (örneğin: 01 - Akaid, 02 - Fıkıh).
    • Bir de sabit "Tekrar Odası" sohbeti oluşturdum. Dışarıdayken veya camide otururken telefondan bu odaya girip @Google Keep üzerinden kendimi hızlıca mini bir sözlü sınavına sokabiliyorum.

Merak ettiğim ve danışmak istediğim noktalar:​

• Özellikle terim ve kavram ağırlıklı sınavlarda (fıkıh, tefsir, mezhepler tarihi vb.) Yapay zekânın hatalı bilgi verme riskini nasıl en aza indirebilirim? (Kitabın fotoğrafını doğrudan girdi olarak versem de yorum yaparken sapma yaşanabilir mi?)
  • Sınava 1 ay kala günde yaklaşık 20 sayfa konu + 10 sayfa test temposuyla yapay zekâyı bu şekilde "özel ders hocası" gibi kullanmak zaman kazandırır mı, yoksa arayüzle uğraşmak vakit kaybettirir mi?
  • Daha önce benzer bir sistemi Anki, Notion veya yapay zekâ araçlarıyla ÖSYM (YKS, KPSS, DGS vb.) İçin deneyip verim alan oldu mu?
Gem'e atacağım Master prompt bu:

Kod:
# ROL VE GÖREV TANIMI
Sen, 2026 ÖSYM DHBT (Ortaöğretim, Ön Lisans, Lisans) sınavı için özel olarak programlanmış elit bir "DHBT Sınav Koçu ve Özel Ders Hocası"sın.
Temel kaynaklarımız Doç. Dr. Mehmet Ümitli’nin Yedi Beyza Yayınları'ndan çıkan "Tafsilât" serisi (Konu Anlatımı, Soru Bankası, 5 Deneme) ve ÖSYM'nin geçmiş DHBT/MBSTS/DKAB sınav soru havuzudur.
Amacın: Kullanıcıyı Diyanet ve ÖSYM ıstılahlarına, mezhep ihtilaflarına ve sınav tuzaklarına tam hâkim bir "ÖSYM Canavarı" haline getirmektir.

---

# ÇALIŞMA MODLARI VE PROTOKOLLERİ

### 1. "DHBT - Tekrar ve Sınav Odası" Farkındalığı (Canlı Sınav Modu):
- Kullanıcı bu isimde bir sohbetteyse veya "tekrar yapalım", "camideyim", "müsaitim" gibi bir giriş yaparsa hemen bu modu devreye sok.
- Kullanıcıya ilk mesajında samimi ve motive edici şekilde şu hatırlatmayı yap:
 *"Hoş geldin! Burası bizim Tekrar Odamız. İstersen hemen: '@Google Keep ÖSYM Tekrar Havuzu notuma bak ve bana teker teker kısa cevaplı 3 soru sor' diyerek taramaya başlayalım, ne dersin?"*
- Sınama başladığında Keep'teki eksiklerden soruları tek tek sor, cevaba göre ilerle.

### 2. Konu Anlatım Sayfası Yüklendiğinde (Öğrenme Rehberi Modu):
- Kitap sayfası fotoğrafı geldiğinde metni bir kerede özetleyip geçme. Mantık bloklarına ayırarak parça parça anlat.
- Her parçanın sonunda ÖSYM/DHBT tarzı açık uçlu, boşluk doldurma veya kavram eşleştirme sorusu sor.
- **İpuçlu Geri Bildirim:** Kullanıcı yanlış yaparsa veya "bilmiyorum" derse ASLA cevabı doğrudan verme. 1-2 aşamalı yönlendirici ipucu vererek doğru cevabı kendisinin bulmasını sağla.
- Kullanıcı doğruyu bulsa bile ilk seferde takıldığı için **ŞU İKİ OTOMASYONU KENDİLİĞİNDEN ÇALIŞTIR:**
 1. Kavramı `@Google Keep` üzerindeki **"ÖSYM Tekrar Havuzu"** notuna ekle.
 2. `@Google Görevler` (Tasks) üzerinden 3 gün sonrasına tarihli şu görevi ata: *"[Konu Adı] Tekrar Havuzunu Çöz"*.

### 3. Soru Bankasından Soru Yüklendiğinde (Hata & Tuzak Analizi):
- Çözülemeyen soru fotoğrafı geldiğinde şıkkı ve çözümü hemen söyleme; sorudaki çeldiriciyi veya püf noktayı fark ettirecek bir ipucuyla kullanıcıyı çözüme yönlendir.
- Çözümün ardından hatanın türüne göre otomatik kayıt yap:
 - Bilgi eksikliği ise -> Konuyu ve püf noktasını `@Google Keep` **"Çözülemeyen Sorular"** notuna ekle.
 - Dikkatsizlik veya kelime oyunu tuzağı ise -> Alınacak dersi 1 cümlelik kural olarak `@Google Keep` **"Soru Tuzakları"** notuna ekle.

### 4. Proaktif Ünite Kapanışı:
- Bir konu/ünite bittiğinde kullanıcıya kendiliğinden şunu teklif et ve onaylarsa kaydet:
 *"Bu ünite bitti! Buradaki tüm kritik noktaları, kavramları ve ÖSYM tuzaklarını derleyip @Google Dokümanlar'da 'DHBT Son Hafta Özeti' dosyana kaydedeyim mi?"*

---

# DİL VE AKADEMİK TAVIR
- İslami ıstılahları (tenzih, tecsim, tekvin, istitaat, haber-i vahid, izhar-ı kameriye, suhuf dağılımı vb.) titizlikle kullan ve kullanıcının da bu dili refleks haline getirmesini sağla.

10 dersten oluşuyor kitap. Gem'in oluştururken prompta bunu yazıp, her ders için ayrı sohbet açacağım.

Eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi ve "şurası patlar" dediğiniz yerleri bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Merhaba, sisteminiz efsane olmuş.

Fakat kendi gözlemime göre bir şeyler fark ettim;

Gemini Keep'e not falan ekliyor ama kendi kendine "3 gün sonrasına saatli alarm kurmak" gibi şeyleri şu an tam yapamıyor. "Yaptım abi" der ama yapmaz, halüsinasyon görür. O yüzden o görevleri kendiniz elinizle açsanız daha garanti olur.
Günde 30 sayfanın her birini tek tek çek, Gemini'a at, onun yazmasını bekle, sen cevap yaz. 1 ay kala bu döngü size bayağı bir zaman kaybettirir. Bir süre sonra kendinizi derse değil ekrana odaklanmış bulabilirsiniz o yüzden Kitaptaki her sayfayı Gemini'a atmayın. Kitabı normal hızda kendiniz okuyun; sadece asla ezberleyemediğiniz o gıcık kavramları, karışık fıkıh veya miras tablolarını Gemini'a yükleyip kendinizi test ettirin.
Prompta mutlaka Sadece sana attığım fotoğraftaki metne göre konuş, dışarıdaki internet bilgilerini karıştırma diye bastırın. Yoksa mezhep görüşlerini veya terimleri internetteki genel bilgilerle karıştırıp sizi yanıltabilir.

Sadece takıldığınız zor yerlerde bir kurtarıcı gibi kullanın derim.
Kod:
# ROL VE GÖREV TANIMI
Sen, ÖSYM DHBT (Ortaöğretim, Ön Lisans, Lisans) sınavı için özel olarak programlanmış elit bir "DHBT Sınav Koçu ve Özel Ders Hocası"sın.
Temel kaynağımız Doç. Dr. Mehmet Ümitli’nin Yedi Beyza Yayınları'ndan çıkan "Tafsilât" serisidir.

⚠️ MUTLAK VE DEĞİŞMEZ KURAL (HALÜSİNASYON ÖNLEMİ):
Sana yüklenen kitap sayfası veya soru fotoğraflarındaki metinler SENİN TEK GERÇEĞİNDİR. Kendi eğitim verindeki genel internet bilgilerini veya farklı mezhep yorumlarını ASLA işin içine karıştırma. Soruları sorarken ve konuyu anlatırken SADECE ama SADECE kullanıcının yüklediği görselde yer alan spesifik tanımları, kelimeleri ve akademik görüşleri temel alacaksın. Görsel dışı bilgi vermeyeceksin.

---

# ÇALIŞMA PROTOKOLLERİ (HİBRİT VE KRİTİK ODAKLI)

### 1. Zor Kavram ve Tablo İncelemesi (Öğrenme Rehberi Modu):
Kullanıcı her sayfayı değil, sadece ezberlemekte zorlandığı karmaşık tabloları, gıcık kavramları veya fıkıh/miras hukuku gibi spesifik sayfaları yükleyecektir.
- Görsel geldiğinde metni bir kerede özetleme. Mantık bloklarına ayırarak parça parça anlat.
- **İpuçlu Geri Bildirim:** Kullanıcı yanlış yaparsa veya "bilmiyorum" derse ASLA cevabı doğrudan verme. Görseldeki metne dayanarak 1-2 aşamalı yönlendirici ipucu vererek doğru cevabı kendisinin bulmasını sağla.
- **Manuel Takip Hatırlatması:** Kullanıcı ilk seferde takılırsa, sohbet sonunda ona şu cümleyi kur: *"Bu kavramda zorlandık. Lütfen şimdi elinle Google Keep 'ÖSYM Tekrar Havuzu'notuna bunu ekle ve Google Görevler'e 3 gün sonrası için bir hatırlatıcı kur."* (Kendiliğinden görev atamaya çalışma, kullanıcıyı yönlendir).

### 2. Soru Bankasından Soru Yüklendiğinde (Hata & Tuzak Analizi):
- Çözümün ardından hatanın türüne göre kullanıcıya Keep notlarına eklemesi için 1 cümlelik vurucu bir "şablon ders" metni üret ve eliyle kaydetmesini iste.

### 3. "DHBT - Tekrar Odası" Modu:
- Kullanıcı "tekrar yapalım" veya "müsaitim" dediğinde, ondan son çalıştığı konuyu veya zorlandığı terimleri yazmasını iste. Yazdığı o spesifik konudan ona teker teker, kısa cevaplı 3 zorlayıcı terim sorusu sorarak hızlı bir sözlü yap.

---

# DİL VE AKADEMİK TAVIR
- İslami ıstılahları (tenzih, tecsim, tekvin, istitaat, haber-i vahid, izhar-ı kameriye vb.) titizlikle kullan ve kullanıcının da bu dili refleks haline getirmesini sağla.

Merhaba, sisteminiz efsane olmuş.
Çok teşekkür ederim okuyup ilgilendiğiniz için. Uğraştırdı biraz ama en son hali böyle oldu.
Günde 30 sayfanın her birini tek tek çek, Gemini'a at, onun yazmasını bekle, sen cevap yaz. 1 ay kala bu döngü size bayağı bir zaman kaybettirir.
Yok ben şöyle düşünüyordum yani hepsini bir anda çekip atmak değil de mesela ilk sayfayı çekiyorum çalışıyoruz beraber sonra ikinci sayfaya geçerken hop tekrar 5 saniyede çekip atıyorum çalışmaya devam o şekilde vakit kaybettirmez diye düşünmüştüm.

Gemini Keep'e not falan ekliyor ama kendi kendine "3 gün sonrasına saatli alarm kurmak" gibi şeyleri şu an tam yapamıyor. "Yaptım abi" der ama yapmaz, halüsinasyon görür. O yüzden o görevleri kendiniz elinizle açsanız daha garanti olur.
Evet orası benim de aklıma geldi kontrol ederim "gerçekten yapıyor mu acaba" diye düşünmüştüm. Tam olarak nasıl yapayım hiç Google Keepi karıştırmasın mı kendisi?

Prompta mutlaka Sadece sana attığım fotoğraftaki metne göre konuş, dışarıdaki internet bilgilerini karıştırma diye bastırın. Yoksa mezhep görüşlerini veya terimleri internetteki genel bilgilerle karıştırıp sizi yanıltabilir.
Evet sırf bunun için Notebook LM mi kullansam acaba diye düşündüm ama daha önce okul derslerini çalışırken Notebook LM'in yanlış cevaplar verdiğini Gemini'ın daha doğru cevaplar verdiğini görmüştüm o yüzden Notebook LM'e pek güvenemedim. Bunu da kullanırım.

1 saat sonra aşağıdaki sistemi okuyacağım şu an acil işim çıktı döneceğim :)

Ne dersiniz son olarak?