seeraddar

Yetkin
TYT, AYT, LGS bakıyorum; bunlarda her sene zorluk oranı artmış. Kolay soruların bile seviyesi yükselmiş. Az önce TEOG sınavına ait bir sayfa gördüm, bütün sayfayı 1 dakikada bakarak çözdüm. Ama LGS'de işler farklı. İnsanlar mı zekileşti de bunları zorluyorlar, yoksa eğitimin kalitesinin arttığını düşünüp zorlamaya mı başladılar? Sizce neden?

Rekabeti arttırmak için yapıyorlar, ancak hala yanlış giden birçok şey var. Mesela ben ilk TEOG ve YKS'ye giren tayfadandım. YKS yerine YGS LYS olsaydı kendim için konuşuyorum birçok şey çok daha farklı olurdu. Çünkü gerçekten belirleyici bir sınav. Emek verip karşılığını alamama şansın yok. Atıyorum sayısal öğrencisinin ve LYS'ye gireceksin; fizik, kimya, biyoloji 30'ar soru falan oluyordu diye hatırlıyorum. Organik kimya, Anatomi gibi ciddi emek gerektiren konular fark yaratıyordu. Şimdilerde eminim ki iyice bozulmuştur.

Son düzenleme:
Bence sınava giren kişi sayısı arttığından dolayı özellikle TYT ve AYT için konuşuyorum, aday çok olduğundan daha fazla eleme yapılabilmesi adına zorlaştırıldığını düşünüyorum. Amacını net olarak bilemem ama benim fikrim bu yönde.

Her sınavın sistemi bellidir. TYT ve AYT'den önce eski nesil soruların sorulduğu sistem vardı ki bu sistemde soru havuzu çoooook genişti. TYT'de bunu yapsalar da işe yaramıyor zira yeni nesil sorular sahiden çok kolay. AYT için aynı şeyi diyemem ama orada da zorlaştırmalarının nedeni gayet tabi sistemi herkesin çözmüş olması. 2018'de herkes dershaneye vs gidiyordu. 2025'de dershaneler yerine artık Youtube vb platformlar tercih ediliyor. Esasında öğrencinin bilgisinden ziyade biraz da kapital kendi kendini geçindirmeye çalışıyor.

Olur da yeni bir sınav sistemi gelirse ya Youtube biter ya da başka bir alternatif oluşum zira dershanelerin durumu rezalet.