Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Evet dostlar, bu konuda uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gereken konulara değineceğiz. Bu rehberde görseller hariç, benim tecrübe ve deneyimlerime dayalıdır. Alıntı yapılmamıştır. Tamamen emek harcanarak, faydalı olması için hazırlanmıştır.

Araç kontrolleri;
Uzun yola çıkılmadan önce muhakkak araç lifte kaldırılarak gerekirse kontrol edilmeli. Sıvıları ve filtreler kontrol edilmeli. Eğer emin olunamıyor ise, bakım yapılmalı. Hatta bakım o döneme denk getirilirse, daha iyi olur. Antifiriz, yağ kontrolü, lastik ve basınç kontrolleri, motor kontrolleri, genel kontrol yapılmalı. Ustanıza uzun yola çıkacağım, kontrol edelim diyiniz. Ateşleme sistemleri kontrol edilmeli. Sileceklere kadar kontrol edilmeli.

arac-bakimi-kapak.webp

Şöför Sayısı; Uzun yola çıkarken, mümkünse tek şöför çıkılmamalı. Yolda yapılan kazaların bir çoğu, yorgunluktan meydana geliyor. Aracı kullanan kişiyi, sık sık konuşturarak uykusu kaçırmalı. 1 şöför 2 saatten fazla mümkünse araba kullanmamalı.

uzun-yol-oncesi-arac-bakimi.webp

Uzun yolda kulak çınlaması sorunu; Şimdi bazı özellikle Japon araçlarında malum yol sesi çok alır içeri. Özellikle kulak çınlaması, sık yaşanır. Bunun içinde sakız çiğnemek yeterlidir. Kulak çınlamasına iyi gelecektir. Kesinlikle tavsiye ederim.

6Jqz9k47.webp

Molalar; En çok kazayı ben çok usta şöförüm diyenler gerçekleştirir genelde. Yol hipnozu dediğimiz bir gerçek vardır. Gerekirse uygun bir yere araç çekilmeli, gözler kapatılarak 10-15 dakika dinlendirilmeli. Hatta ufak bir kestirilmeli. Ve arkada ki araçlar LED değil ise sonradan yapılma dandik, dikiz aynasından arkada ki farlara bakarak dikkat toplanabilir. Bir miktar da olsa faydası oluyor.

uykusuz-araba-kullanma-kaza.webp

Yedek Lastik; Aracın stepne lastiği sağlam olmalı, gerekirse tamir lastik kiti de koyulmalı bagaja ekstra olarak. Stepne de ölümsüz değil şayet.

stepne-nedir.webp

Yangın Tüpü ve ilk yardım seti; Bu setin de sağlıklı olması şart. Reflektörde koyulmalı yoksa, el feneri de atılmalı bagaja. Bunlar acil durumlarda hayat kurtarır. Hatta sigorta bile koyulabilir araç için. Araç sigortaları ucuz ve set şeklinde satılıyor her yerde neredeyse.

26-parca-lux-trafik-seti-profesyonel-arac-muayene-uyumlu-ilk-yardim-seti-kcm21804032-1-23e3d5...webp

Araçta Müzik dinlemek; Bu yöntemde uyku kaçıran, dikkat açan kaliteli bir yöntemdir. Mukkak rahatsız olunmuyor ise, müzik açılmalı. Hem keyifli, hem de faydalıdır. Tavsiye ederim özellikle.

776e4672-40ab-4d72-913b-79bb5dd6f2ce.webp

Emniyet Kemerleri Ve Isofix bağlantıları; Yola çıkmadan önce bunlarda kontrol edilmeli. Çocuklu aileler isofix bağlantılarını kontrol edilmeli. Emniyet kemerleri, kaza anında sizi korumalı. El ve göz ile kontrol edebilirsiniz tekrar. Tokalara da bakılmalı.

x_565_424_emniyet-kemerinin-onemi.webp

Alkollü araç kullanmamalı ve Alkollü Gargara; En önemli kriterlerden bir tanesi. Kesinlikle alkollü araç kullanmayın. Hatta alkollü gargara dahi kullanmayın, çevirmelerde sıkıntı yaratıyor promil çıkabiliyor bu gargaralar yüzünden. Lütfen bu hususa çok dikkat edelim.

alkollü-şöför.webp

Açma ve Germe hareketleri; Molalarda muhakkak açma ve germe hareketleri yapılmalı. Hem uyku açar, hem de hareketlendirir yola tekrar çıkmadan. Buda önemli bir detaydır, insan kendine geliyor.

Germe-Hareketleri-33496.webp

Sıvı tüketimi; Uzun yolda kahve, çay gibi içecekler muhakkak tüketilmeli. Bunlar hem uyku kaçırır, hem dikkat için iyidir. Bol bol sıvı tüketmeyi unutmayın.

edc4b45924f0b28055167045afef238e.webp

Hız; Kesinlikle limitler dahilinde gidilmeli, acele ederek çok ufak dakikalar kazanırsınız. Lütfen kurallara rivayet edelim ve sakin kullanalım.

hiz-gostergesi.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir tane de ben ekleyiyim. Paraniz varsa arabaya ANC ekletin. Kulaklariniz bayram etsin. Turkiye'de satisi yok bildigim, nasil getirtirsiniz bu gumruk kanunlari ile bilemedim. Orada 2K USD olan seyi burada size 15K diye iteleyecekleri kesin.

Bir tane de ben ekleyiyim. Paraniz varsa arabaya ANC ekletin. Kulaklariniz bayram etsin. Türkiye'de satisi yok bildigim, nasıl getirtirsiniz bu gumruk kanunlari ile bilemedim. Orada 2K USD olan seyi burada size 15k diye iteleyecekleri kesin.

Olabilir abi, para olduktan sonra her şey yapılır. 😅

Kesinlikle. 170 ile bizi sollayan, makas atan adam ile ilerideki isiklarda tekrar yan yana geliyoruz. Çok hızlı surerek en fazla 5 dk kazanirsiniz o bile supheli. Degmez.

Çok basit piste çıkacaklar. Para verip, uygun olduğunda çıkabiliyordun eskiden. Değişmediyse bazı şeyler, orada gazlanabilir. Çok da güzel olur hem trafiği risk etmezler hem de heves çok güzel alınır. @Charles Smith.

Telefonla oynamak, aşırı hız, aşırı sabırsızlık, trafikte sinir bunlar en çok gördüğüm sorunlar. Kimseyle trafikte ağız dalaşına bile girilmemeli. Herkes aşırı sinirli trafikte. Geçenlerde ters yönden gelen vatandaş bağırdı çağırdı bana mesela, eyvallah kardeşim dedim polemiğe bile girmedim. 18-19 yaşlarıda bir gençti kendisi. Ehliyet almakta, hala kolay daha da zorlaştırılmalı. Ve mevcut trafikteki şoförlere de, IQ testi ve psikolojik değerlendirmeler yapılmalı. Özellikle ehliyet yenilemelerde.

Biraz kamu spotu gibi oldu ama, yapacak bir şey yok. 🫡