Güven öznel bir tercih değil, nesnel bir zorunluluktur. Şu an kullandığınız Techolay'da güven sorunları çıksa kullanmaya devam eder miydiniz? Kart bilgileri sızdırılmaya başlansa falan?
Haklısınız, finansal veriler söz konusu olduğunda temkinli olmak gerekir. Ayrıca Microsoft Store’da yayınlanması bir uygulamayı “imkânsız şekilde zararsız” yapmaz, bu konuda dediğiniz doğru.
Ama burada önemli olan şu: Bu uygulama kullanıcı verisi depolayan ya da finansal bilgi saklayan bir sistem değil. Çalışma mantığı basit; siz manuel olarak çeviri başlatıyorsunuz, seçtiğiniz alanın anlık görüntüsü alınıyor, OCR ile metne çevriliyor ve çeviri üretiliyor. İşlem bundan ibaret. Arka planda sürekli ekran tarama, otomatik analiz ya da veri arşivleme gibi bir yapı yok.
Uygulama açık dururken kendi kendine ekranı izleyen, veri toplayan ya da başka proseslere müdahale eden bir davranışı bulunmuyor. DLL injection, global hook, bellek okuma veya keylogger gibi teknikler kullanılmıyor. Ayrıca kalıcı veri tutulmuyor.
Ek olarak uygulama çeşitli antivirüs motorları tarafından tarandı ve zararlı davranış tespit edilmedi. Bu tek başına “mutlak garanti” anlamına gelmez elbette, ancak bağımsız güvenlik motorlarının da şüpheli bir aktivite görmediğini gösterir.
İçinizin rahat etmesi için isterseniz Görev Yöneticisi veya Process Explorer’dan proses davranışını inceleyebilir, Kaynak İzleyicisi ya da TCPView ile ağ trafiğine bakabilirsiniz. Sürekli veri gönderimi veya arka planda ekran analizi gibi bir davranış görmezsiniz.
“Açık unutursam iş biter” senaryosu ancak uygulama otomatik ve sürekli veri toplayan bir mimariye sahip olsaydı geçerli olurdu. Bu uygulamada böyle bir çalışma modeli yok.
Microsoft Store süreci de ayrıca bir denetim katmanı sağlıyor. Bu tek başına her şeyi garanti etmez belki ama tamamen kontrolsüz bir ortam da değildir.
Yine de güven sizin içinizin rahat etmesiyle ilgilidir. Endişenizi anlıyorum ve kararınıza saygı duyuyorum.