OverWith

Çalışkan
Merhaba.

Birkaç aydır devam eden bir sorun ile karşı karşıyayım. Şöyle ki, tüm oyunlarda eğer ki oyun içi FPS limitleyicisini açarsam, monitörümün Hz değerinin yarısına sabitleniyor. Ek olarak da VRR ve G-Sync compatible ayarlarını aktif edersem, FPS 140 gözükürken, monitör OSD sindeki Hz ölçümü kafayı sıyırıyor. Yani oyun içi sabit 140 yazarken, monitör 65-280 arası kafasına göre Hz değiştiriyor. Bu ayarlar kapalıyken monitör sabit FPS gözükmekte doğal olarak ama sorunum da devam etmekte. Şu ana kadar DDU ile sürücüyü kaldırıp tekrar yüklemeyi, NVIDIA ayarlarından dikey senkronizasyon varyasyonlarının hepsini, yine NVIDIA ayarlarından ayarları ek ayarları değiştirmeyi, monitörü DP port yerine HDMI port ile bağlamayı denedim ve hiçbirinde sonuç alamadım.

Ek olarak GTA 5 Enhanced oyununda oyun akışı sanki 60 Hz bir monitörüm var mış ama görüntü kendini 140 kareye boostluyormuşçasına FPS düşüşü olmadan takılma gibi gözüken bir oyun akışı mevcut ve bu problem sebebi ile bağlantılı olduğunu düşünmekteyim. Format harici farklı fikirlere açığım.

Sistemim şu şekilde;

• ASUS VG258QM 280Hz Monitör
  • RTX 4060 Ti ekran kartı
  • 5700X3D İşlemci
  • ASUS ROG B450 Anakart
  • 32 GB RAM
Örnek olması adına da ekran görüntüsü koymak istedim.

2.webp

3.webp

1.webp

Merhaba.

Birkaç aydır devam eden bir sorun ile karşı karşıyayım. Şöyle ki, tüm oyunlarda eğer ki oyun içi FPS limitleyicisini açarsam, monitörümün Hz değerinin yarısına sabitleniyor. Ek olarak da VRR ve G-Sync compatible ayarlarını aktif edersem, FPS 140 gözükürken, monitör OSD sindeki Hz ölçümü kafayı sıyırıyor. Yani oyun içi sabit 140 yazarken, monitör 65-280 arası kafasına göre Hz değiştiriyor. Bu ayarlar kapalıyken monitör sabit FPS gözükmekte doğal olarak ama sorunum da devam etmekte. Şu ana kadar DDU ile sürücüyü kaldırıp tekrar yüklemeyi, NVIDIA ayarlarından dikey senkronizasyon varyasyonlarının hepsini, yine NVIDIA ayarlarından ayarları ek ayarları değiştirmeyi, monitörü DP port yerine HDMI port ile bağlamayı denedim ve hiçbirinde sonuç alamadım.

Ek olarak GTA 5 Enhanced oyununda oyun akışı sanki 60 Hz bir monitörüm var mış ama görüntü kendini 140 kareye boostluyormuşçasına FPS düşüşü olmadan takılma gibi gözüken bir oyun akışı mevcut ve bu problem sebebi ile bağlantılı olduğunu düşünmekteyim. Format harici farklı fikirlere açığım.

Sistemim şu şekilde;

• 5700X3D İşlemci
  • ASUS ROG B450 Anakart
  • 32 GB RAM

2.webp

3.webp

1.webp
Sevgili Technolay moderatörleri , sorunun kendisini, konuyu okumadan nasıl sanki yapmaya çalıştığım işlemmişçesine konu başlığı olarak yazdığınızı anlayamadım açıkçası.

Son düzenleme:
Merhaba.

Sistemim şu şekilde;

• 5700X3D İşlemci
  • ASUS ROG B450 Anakart
  • 32 GB RAM

Eki Görüntüle 180197

Eki Görüntüle 180198

Eki Görüntüle 180199

Sevgili Technolay moderatörleri , sorunun kendisini, konuyu okumadan nasıl sanki yapmaya çalıştığım işlemmişçesine konu başlığı olarak yazdığınızı anlayamadım açıkçası.

Sorunu Çözmek için Adım Adım Öneriler​

1. Monitör Ayarlarını Kontrol Et:
- Monitörün üzerinde OSD (On-Screen Display) ayarlarını kontrol edin.
- "FreeSync", "G-Sync" uyumluluk veya "VRR" (Değişken Yenileme Hızı) ayarlarının aktif olup olmadığını gözden geçirin ve gerekirse kapatın.

2. Ekran Kartı Denetim Masası:
- NVIDIA Denetim Masası'na gidin.
- "Ekran" sekmesinde "Çözünürlük" ayarlarını kontrol edin ve doğru Hz değerini seçtiğinizden emin olun.
- "Yüksek Hızlı G-Sync" ayarını kontrol et, gerekiyorsa kapatın.

3. Oyun İçi Ayarlar:
- Oynadığınız oyunların grafik ayarlarına gidin.
- FPS limitlerini kapatın veya monitörünüzün Hz değerine göre ayarlayın (örn. 140 FPS için 70 Hz).
- Oyun içi V-Sync veya FPS sınırlayıcıyı kapatmayı deneyin.

4. Kabloları Kontrol Et:
- Kullanılan bağlantı kablosunun (DisplayPort veya HDMI) kalitesini kontrol edin.
- Farklı bir kablo denemek faydalı olabilir.
- Monitör portları arasında geçiş yaparak (örn. DisplayPort yerine HDMI) sonuçları kontrol edin.

5. Sürücü Güncellemeleri:
- NVIDIA sürücülerini en son sürüme güncelleyin.
- Monitörün üretici web sitesinden güncellemeleri kontrol edin.

6. Windows Ayarları:
- Windows'un görüntü ayarlarına gidin ve %100 ölçeklemeyi seçtiğinizden emin olun.
- "Oyun Modu" ve "Görüntü Hızı" ayarlarını kontrol edin, gerektiğinde kapatın.

7. Diğer Yazılımlar:
- Oynadığınız oyunda kullanılmayan yazılımlar veya arka planda çalışan uygulamaların kapatılması, performansı artırabilir.
- Oyun optimizasyonu sağlayan yazılımları (örn. Razer Cortex veya MSI Afterburner) kontrol edin.

8. Geri Bildirim ve Test:
- Bu adımları uyguladıktan sonra, oyun içinde FPS ve Hz değerlerini kontrol edin.
- Hala sorun yaşıyorsanız, bir kullanıcının daha detaylı bilgi vermesi için monitör model bilgisi (özellikler), oyun sürümü ve diğer sistem bilgilerini paylaşmasını isteyin.

Bu önerileri uygulayarak sorununuzu çözmeye çalışın. Sorunun devam etmesi durumunda, daha fazla detay almadan ek destek sağlayamam.