Hakan Yusuf

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Sistemim i7 2600, 8 GB RAM ve GTX 1050 Ti'dan oluşuyor; her şey tıkırında ama bir sorun var, o da RAM. Discord'dan konuşarak oynuyoruz; Valorant oyununu, Discord'da analizlerime göre, 550 MB RAM kaplıyor. Arkada sistem, zaten Discord açık değilken bile RAM swap yapıyor; bir de Discord eklenince oyun drop yiyor. 140–170 FPS alan bilgisayar, takıla takıla 32–64 FPS'lere düşüyor; aşırı takılıyor. Rahatsız ediyor; adam görünce 4 FPS'e düşüp droplanıyor. HD6570 varken böyle değildi; oyun belki yeni kartımda NVIDIA App falan var diyedir, bilmiyorum; ama birkaç hizmet kapalı, oyun kapalı, tarayıcı bile kapalıyken yeni açılan Windows 3.2 GB RAM kullanıyor; en fazla 1 GB olması lazım boşta.
Sistemde yazıcı programı var, Office programları var; yarı ders, yarı oyun için kullanılıyor. VMware falan var ama her şeyi kapattım; başlangıçtan neden şişik bu Windows?
Valorant çalıştırmak için hangi sistemi önerirsiniz, debloat hâlde?

DDR3 RAM’ler çok ucuz, hiç uğraşma direkt 16 GB’a tamamla sistemi. Windows zaten kendi başına ciddi bir RAM tüketiyor, bir de üstüne oyun ve Discord eklenince sistem swap yapmaya başlıyor. 8 GB RAM en son 2012'lerde falan iş görüyordu, günümüzde maalesef yetersiz.

RAM almanızı ve en azından alana kadar düşük kaynak tüketimi için TeamSpeak 3 geçmenizi tavsiye ederim. Debloat ile pek çözülecek bir şey değil.

Bildiğim kadarıyla Valorant oynayabilmen için Vanguard yazılımını aktif etmen gerekiyor. O da Secure Boot olmadan çalışmıyor. Yani Windows 11'in debloat halini yüklesen de donanımın Secure Boot'u desteklemediği için oynayamayacaksın.

Bilgisayar acilinca otomatik olarak calisan uygulamalari yeniden kontrol edin. Bazilari kendi kendine acilmistir belki. Bir de ben Windows kullanirken Wise Memory Optimizer diye bir uygulama kullaniyordum. RAM'de bos yer acmak icin baya iyi bir uygulama ben cok memnun kalmistim. Bence bir denemenizde fayda var.