creaters 1

Başarılı
Merhaba. Elimde hazır PSU bulunduğu için (Delta 1300W Platinum) ve ekran kartını da ikinci el alacağım için (9060 XT) kalan bileşenleri parça parça almak istiyorum.

• Ryzen 5 7500F.
  • ASUS Prime B650M-R.
  • Patriot Viper Venom 16 GB (1x16 GB) DDR5 6000 MHz CL30 (ilerleyen zamanlarda bir 16 daha ekleyeceğim için şimdilik tek kanal RAM alacağım).
  • Kingston NV3 1 TB. (F/P açısından bunu tercih ettim).

Bu şekilde, ne diyorsunuz?

Mevcut olarak aynı işlemciyi kullanıyorum, oynayacağın oyuna bağlı. Battlefield 6 oynayan biri olarak memnun değilim, işlemci kullanımı sınırda takılıyor ve grafik yükselttikçe genel dengede performans daha da kötü oluyor. Şu an en düşük ayarlarda %0,1 FPS değerlerini anca toparlayabildim.

Anakart işlemcine gayet yeterli ama ileri düzey bir kullanıcı isen veya ilerleyen dönemlerde işlemci değişikliği o anakartı uzebilir. Ek olarak RAM'ler piyasada en çok tutulan ve satılan RAM'lerden biri fakat tehlikeli. Bu konuda neredeyse her forumda konu açmışlığım var; hatta bizzat çocukluk arkadaşıma bu RAM'lerden aldım. 16 GB tek modül şartı ile toplam 2 modül RAM aldık, 32 GB. RAM'ler dual rank çıktı. 16 GB'lik bir modülün dual rank olması kadar rezalet bir durum olamaz bence, piyasaya ilk çıktığı kadar kaliteli ve aynı yapıyı kullanmıyor artık Patriot, bence uzak durun.

Yine ek bir bilgi vereyim kendimden örnek olsun bu da, bende sizin gibi dual set almaktansa teker teker 1 yıl arayla RAM aldım. Aynı marka, model ve kod numaralı olmasına rağmen içlerinde kullanılan PMIC'ler farklı üreticilere ait. İleri düzey RAM hız aşırtma ve deneysel testler yapıyorum, bu beni baltalıyor mesela.

Mevcut olarak aynı işlemciyi kullanıyorum, oynayacağın oyuna bağlı. Battlefield 6 oynayan biri olarak memnun değilim, işlemci kullanımı sınırda takılıyor ve grafik yükselttikçe genel dengede performans daha da kötü oluyor. Şu an en düşük ayarlarda %0, 1 FPS değerlerini anca toparlayabildim.

Anakart işlemcine gayet yeterli ama ileri düzey bir kullanıcı isen veya ilerleyen dönemlerde işlemci değişikliği o anakartı uzebilir. Ek olarak RAM'ler piyasada en çok tutulan ve satılan RAM'lerden biri fakat tehlikeli. Bu konuda neredeyse her forumda konu açmışlığım var; hatta bizzat çocukluk arkadaşıma bu RAM'lerden aldım. 16 GB tek modül şartı ile toplam 2 modül RAM aldık, 32 GB. RAM'ler Dual rank çıktı. 16 GB'lik bir modülün Dual rank olması kadar rezalet bir durum olamaz bence, piyasaya ilk çıktığı kadar kaliteli ve aynı yapıyı kullanmıyor artık Patriot, bence uzak durun.

Yine ek bir bilgi vereyim kendimden örnek olsun bu da, bende sizin gibi Dual set almaktansa teker teker 1 yıl arayla RAM aldım. Aynı marka, model ve kod numaralı olmasına rağmen içlerinde kullanılan PMIC'ler farklı üreticilere ait. İleri düzey RAM hız aşırtma ve deneysel testler yapıyorum, bu beni baltalıyor mesela.

RAM konusunda tekrar bir araştırma yapabilirim hocam. Sizin öneriniz ne olur? Yine ilk etapta 1x16 şeklinde hareket edeceğim ama.

DR çıkması kötü olmuş, 7500F'in IMC bellek denetleyiciyi güzel zorlar. Problem yaşarsın. Son seriler DR çıkıyor. Anakart sorun olmaz, 9700X ile de kullanabilir. B850M-K da yapabilir. Ya da 15.000 TL bütçeye çıkması lazım; diğer ara modeller çok mantıklı seçenekler değil.

Şu an baktığım kadarıyla hepsinin CL değerleri çok yüksek. Patriot bu konuda avantajlı ve muhtemelen A-Die vardır ama bu da muamma. İçinde Hynix'in hangi modülü barındırdığını ne ThaipoonBurner ne de HWiNFO ile görebildik. Fakat CL avantajı itibarıyla Patriot'tan devam edebilirsiniz. Malum modül problemi ile yüksek CL'ler muhtemelen A-Die'dan arta kalanlar ya da farklı üreticilere ait olabilir. Riske girmeye gerek yok.

DR çıkması kötü olmuş, 7500F'in IMC bellek denetleyiciyi güzel zorlar. Problem yaşarsın. Son seriler DR çıkıyor. Anakart sorun olmaz, 9700X ile de kullanabilir. B850M-K'da yapabilir. Ya da 15.000 TL bütçeye çıkması lazım; diğer ara modeller çok mantıklı seçenekler değil.
Şahsen IMC'yi iyi zorluyorum bende, işlemci üstesinden geliyor ama bant genişliği tarafında duvara tosluyor. Eğer E-Spor title oyunlar oynayacaksa, sıklıkla hiç bu işlere girmeyip direkt kendi belirttiğini alabilir.