SrDeveloper

Üyecik
Selam arkadaşlar,

Yeni bir monitör almayı düşünüyorum ve kararsız kaldım. Kullanım amacım ağırlıklı olarak:
  • 👨‍💻 Yazılım geliştirme. (Uzun süreli kodlama.)
  • 🎮 Oyun. (Çoğunlukla tek kişilik hikayeli oyunlar, bazen FPS.)
  • 🌐 Genel kullanım. (YouTube, Twitter, film, vs.)
Aşağıdaki modeller arasında kaldım:
Kafamdaki sorular:
  • Yazı netliği ve göz yormama açısından hangisi daha avantajlı olur?
  • QD-OLED panelde burn-in riski, uzun süreli kodlama kullanımında sorun yaratır mı?
  • Gecikme, ghosting ve HDR kalitesi açısından bu modeller arasında ciddi fark var mı?
Siyah perdeli karanlık bir odada çalışıyorum. Hem oyunlarda hem kodlama tarafında beni uzun süre götürecek, dengeli bir monitör arıyorum.

Tavsiyelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Bu gen 3, mat kaplaması eski modele göre daha yoğun ve fiyatı uçuk pahalı. Smart tv de kaldırılmış.

Fiyat olarak 40 civarlarında kalmak istiyorum aslında. Diğerlerinden farkı nedir bu arada Samsung'un.

27inç olur dersen gen 4 AW2725Q var. 32inç şart dersen bunu öneririm F/P olarak.

Tam aksine Gen4 diye attım aslında. Eski G8 OLED'den daha yeni diye.
27inç versiyonu gen 4, 32inç olan gen 3.

Aşağıdaki modeller arasında kaldım:
Kafamdaki sorular:
  • Yazı netliği ve göz yormama açısından hangisi daha avantajlı olur?
  • QD-OLED panelde burn-in riski, uzun süreli kodlama kullanımında sorun yaratır mı?
  • Gecikme, ghosting ve HDR kalitesi açısından bu modeller arasında ciddi fark var mı
Yazı netliği boyuta bağlı paylaştıklarınızın piksel düzenleri aynı. Boyutları da aynı olduğu için aynı metin okuma performansına sahipler.

Göz yorma için testlere bakmak lazım ama aynı paneli kullandıklarından ötürü büyük bir fark olacağını sanmam. Benzer sonuçlar verirler muhtemelen.

Burn in riski uzun süreli kodlama da sorun yaratır. Bunun için test yapıldı, 18 ay boyunca sadece iş amaçlı kullanımda fark edilir yanma belirtileri oldu.

Tepki süreleri aşağı-yukarı aynı hepsinin. Haliyle ghosting performansı da aynı. Bir tek giriş gecikmesinde biraz farklılıklar olabilir ama dert edecek kadar sorun olmaz.

HDR kalitesi açısından büyük farklar olmaz. Aynı paneli kullanıyorlar, arka aydınlatma da oledler de olmadığı için çıktıkları tepe parlaklık vs çok yakın oluyor. PQ EOTF izlemesinde farklılıklar olabilir. Ucuz olan özellikle hatalı değilse 5-10k fiyat farkı vermeye değmez. Pahalı olmalarının sebebi genel de marka değeri ve KVM gibi ek özellikler oluyor. Kısaca ciddi farklar olmaz.

Bir de serbest piyasadan ötürü fiyat farkı fazla olabilir.

Son düzenleme: