• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Oyun ve video edit/render kullanım senaryosunda sessizlik için kule tipi soğutucu vs sıvı soğutucu

Galahad ll 360 alacağım. Öneriler için teşekkür ettim. Sipariş geçtim şimdi argbli olan versiyonunu. @michaelscofield

@Utku92, Noctua urunleri gereksiz pahali. Kaliteleri ortada ama fiyatlarini hak etmiyorlar, en azindan Türkiye'de.

Patlayan sıvı soğutma görmektense ömürlük kullanılır. Evet pahalı ancak adamlar çok iyi iş çıkartıyorlar. Kişiye bağlı biraz da. Yıllarca ilk seriyi kullananlar var araştırırsanız bulabilirsiniz hakkını veriyor.

Galahad ll 360 alacağım. Öneriler için teşekkür ettim. Sipariş geçtim şimdi argbli olan versiyonunu. @michaelscofield
Mükemmel bir tercih. Hayırlı olsun.
10.000 TL'ye 2 tane Galahad II alınır, tanesi 5 yıl gitse (firma 5 yıl garanti veriyor zaten) toplam 10 yıl kullanır.

Sadece sivi sogutma ozelinde yapmadim bu yorumu. Noctua'nin 1/3 fiyatina onunla ayni performansi sunan kule tipi sogutucular var. Kule tipi sogutucu dedigimiz sey mekanik bir sey degil, metal yigini islemci ustune dikiyorsun ve sogutuyor. Fan sadece mekanik parca, yani Noctua sogutucu alirsan parayi sadece fana veriyorsun ve bu gereksiz.

Kule tipi soğutucuların soğutabileceği bir sınır var, bana göre 200W üzeri güç çeken işlemcilerde kule tipi kullanılmamalı, işlemciyi tutsa bile ağır yüklerde sıcak çalıştıracaktır, AMD tarafında bir tık daha düşmek lazım 170W diyebiliriz, bu tüketmin altında hava soğutma kullanılabilir, arıza, sıvı eksilmesi gibi sorunlar olmayacak, çoğu ömürlük aletler.

200W üzeri de sıvı soğutma seçerken orta seviye, 14900k gibi bir şey için üst seviye soğutucu seçmek lazım.

9950X3D için konuşursak kule tiplerini yoracak bir işlemci, oyuncu için sorun olmayacaktır ama render sisteminde sürekli sıcak çaşılır, ben bu işlemci içi orta üst seviye sıvı soğutma öneririm.

Sessizlik konusunda hemfikiriz.

@ShadowLegion, ben @20424 hocamı davet edeyim, bir de onun ağzından dinleyin isterseniz.

Konuyu tamamen okuyamadım ama Noctua D15 ise bana göre net para israfı.

Bu arada sogutucularin sivi veya kule tipi fark etmeksizin termal dizayni kadar onem arz eden en onemli noktasi, islemciye temas eden coldplate tasariminin flatness degeridir. Yuzey ne kadar duz ve puruzsuz ise, IHS'e olan temas o kadar duzgun sicaklik dagilimi saglar.

Ben de hava düşünürdüm ancak kaslı kule soğutuculardaki sıkıntı da RAM ve SSD kısmına çok yakın oluyor radyatörleri. Bu durum sıkıntılı bir şey NVMe SSD bile bendeki kule tipi büyük.
Sistemi kurmadan önce bunları düşünmek gerekiyor. Performanslı ve sessiz bir sistem istiyorsanız hava soğutma gerçekçi anlamda tek çözüm. 360mm sıvı soğutmayla 9950X3D'yi soğutmaya çalışırsanız yük altında fanlar çok yüksek devir çevireceğinden yüksek bir ses oluşur. Ya da 420/480mm deseniz bile kasanızın tam boy kasa olması lazım.

Hava soğutma + düşük profilli RAM ve SSD kitleri kullanmak lazım performanslı ama düşük ses isteniyorsa sistemden. Tabii dediğim Intel ve AMD'nin tüketici sınıfı ürünleri için geçerli. Threadripper'de veya Xeon'da falan çok daha büyük soğutucu/kasa kombinasyonları lazım.

Bende HAF 700 EVO var. İkisi için de uygun. Fanlar hızlı dönse de ses olarak o kadar rahatsız etmiyordu Noctua. Sıvı soğutmaya geçince bayağı kötü oldu ses açısından.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…