Oyuna para vermek neden saçma?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cyborg81
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 179
  • Etiketler Etiketler
    neden para

cyborg81

Başarılı
Selam herkese,

Son zamanlarda kafama fena takılan bir konuyu sizinle de konuşmak istedim. Belki ben yaşlanıyorum, belki de piyasa çığırından çıktı bilmiyorum ama artık yeni çıkan bir oyuna direkt para verip almak bana resmen enayilik gibi geliyor.

Ya dün akşam bir baktım, yeni duyurulan o popüler oyunun ön sipariş fiyatı 2000 TL'yi geçmiş. Şaka değil, Dolar/Euro kuru falan anlıyorum da abi bu paralar nedir ya? Bir oyuna bu parayı verdikten sonra o oyundan alacağım keyif bile kursağımda kalır. Eskiden gider kutulu oyun alırdık, o heyecan yeterdi. Şimdi dijitalde o rakamı görünce direkt soğuyorum.

Hadi parayı geçtim diyelim. Artık hangi oyunu tam olarak alabiliyoruz ki? Oyunu alıyorsun, daha ilk gün 20 GB "birinci gün yaması" indiriyorsun. Oyun bug dolu, yarım yamalak çıkıyor. Resmen parasını verip beta tester oluyoruz. Yetmiyor, oyunun içine bir giriyorsun "Season Pass", "Battle Pass", "Kozmetik Dükkanı"... Her yerden para tuzağı fışkırıyor. Ana oyuna o kadar para bayılmışım, bir de benden karakterin kılıcı parlasın diye ekstra para istiyorlar. Ayıp yani.

Bir de madalyonun diğer yüzü var: Game Pass gibi servisler ve bedava oyunlar.

Abi elimizin altında Game Pass gibi bir nimet var. Ayda bir kahve parasına yüzlerce oyuna erişebiliyoruz. Adamlar yeni çıkan oyunları bile ilk günden oraya koyuyor. Diğer yanda Valorant, Apex, LoL gibi yıllardır tıkır tıkır işleyen, zerre para vermeden binlerce saat gömebileceğin oyunlar var. Hal böyleyken gidip tek bir oyuna, o da yarım mı tam mı belli değil, 2000 TL bayılmak neresinden baksan mantıksız.

Şimdi birileri çıkıp "ama geliştiricinin emeği, emeğe saygı" falan diyecek. O konuda hemfikiriz, kimsenin emeği boşa gitmesin. Ama o 2000 TL'nin ne kadarı o oyunu kodlayan yazılımcının, çizen sanatçının cebine giriyor ki? O paranın aslan payını alan, gözünü para bürümüş yayıncı firmalar değil mi? Bizim isyanımız o emekçi insanlara değil, bizi yolunacak kaz gibi gören bu sisteme.

Valla bilmiyorum beyler, ben artık bu fiyat politikalarıyla, bu bitmemiş oyunlarla, bu para tuzaklarıyla enayi yerine konulmaktan sıkıldım. İndirimleri beklemek, Game Pass gibi servisleri kullanmak ya da kaliteli F2P oyunlara yönelmek çok daha akıllıca geliyor.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Ben mi çok abartıyorum yoksa bu gerçekten haklı bir isyan mı? Para verip aldığınız son oyun hangisiydi ve pişman oldunuz mu?

Kutulu oyun disinda oyun almama karari aldim. Dijital oyunun bir albenisi yok bana gore.

Oyun satın almak aslında o kadar da saçma değil. Özellikle ekonomisi güçlü bir ülkede yaşıyorsan. Ancak maalesef ki Türkiye gibi bir ülkede oyun fiyatları mantıksız derecede fazla. Ha buna rağmen, oyun satın almayı tercih eden olabilir. Saygı duyarım. Sonuçta orijinalin de avantajları var;

-Virüs tehlikesi olmaması,
-İlgili oyunu erkenden oynayabilmek,
-Güncelleme vesaire geldiğinde uğraşmadan doğrudan güncellemeyi alabilmek,
-Online varsa online oynayabilmek.

Gibi gibi... Bu avantajlardan yararlanmak için orijinal oyun tercih ediliyor. Benim için bunlara gerek yok açıkçası. Eğer online'ını aşırı oynamak istediğim bir oyun ise satın alırım anca. Güncellemeyi de ElAmigos falan sağ olsun orijinaldeki kadar rahat olmasa da sıkıntısız alabiliyoruz. Virüs gibi bir korkum da yok. Çünkü korsan konusunda bende yılların tecrübesi var ve doğru siteleri kullanırım. Bu sebeple korsan benim için müthiş bir şeydir. Korsancı olduğumu da defalarca kez dile getirmişimdir. Bu işlere yeni başlamış, paraya da ihtiyacı olan indie yapımcılar olur, oyunu da fiyat/performans olur; destek olmak için korsan kullanmam, satın alırım. Ama Rockstar Games, EA, Ubisoft gibi zaten para babası bir şirketin oyunuysa basarım korsanı, keyfime bakarım.

Valla hocam ben sonuna kadar korsancıyım. Yayıncı kimmiş kaç paraya koymuş ne kadar fiyatmış umrumda olmaz. Oyun crack siteye düştü mü antivirüslere taratıp şak diye indiririm. En fazla konsol alırsam Game Pass alırım o kadar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Steam'in sözleşmesine göre istedikleri zaman sizin oyununuzu feshedebilir.
"If buying isn't owning, then piracy isn't stealing." sözü geliyor aklıma bunu duyunca.

Valla hocam ben sonuna kadar korsancıyım. Yayıncı kimmiş kaç paraya koymuş ne kadar fiyatmış umrumda olmaz. Oyun crack siteye düştü mü antivirüslere taratıp şak diye indiririm. En fazla konsol alırsam Game Pass alırım o kadar.
Oyunları crack indirip türkçe yamasını istemesini biliyorsunuz, sonra türkçe oyun gelmiyor diye ağlıyorsunuz. Bir diğer konu da bu hayatta hiçbirşey karşılıksız değildir, eğer birşey bedavaysa ürün sizsiniz demektir. Yani bilgisayarınızı başka biriside kullanıyor anlamına gelir. :)

Bir diğer konu da bu hayatta hiçbir şey karşılıksız değildir, eğer bir şey bedavaysa ürün sizsiniz demektir. Yani bilgisayarınızı başka biriside kullanıyor anlamına gelir. :)
Crack dosyasını indirdiğin site reklamdan parasını kazanıyor, senin bilgisayarını ele geçirerek değil. Adam gibi bir siteden indirirsen bilgisayarını başka bir insan falan kullanmaz.

Crack dosyasını indirdiğin site reklamdan parasını kazanıyor, senin bilgisayarını ele geçirerek değil. Adam gibi bir siteden indirirsen bilgisayarını başka bir insan falan kullanmaz.
Reklam parasından para kazandığını mı sanıyorsunuz yanılıyorsunuz, paralı birşeyi kimse size bedava vermez. Bu konunun adam gibisi madam gibiside yok. Parayla alan insanlar mı enayi, yoksa oyunları bedavaya güvenli indirebileceğinizi sanan sizler mi?

Eskiden de 200TL'ydi değişen bir şey yok. Bizim paramız değersiz maalesef. Yabancılar yine 60-70 dolara alıyor yıllardır.

Steam'in sözleşmesine göre istedikleri zaman sizin oyununuzu feshedebilir.
"If buying isn't owning, then piracy isn't stealing." sözü geliyor aklıma bunu duyunca.
Öyle bir şey yok, çok çok ekstrem durumlar olursa, gider oyun, mesela Steam'in kapanması gibi.

Geri
Yukarı Alt