Steam dolara geçtikten sonra oyun almayı bıraktım. Oynayacağım oyunun cracki bulunmuyorsa (CoD MW3 vb) İtemsatış gibi sitelerden ucuza hesap alırım varsa zaten direk crack indiririm.
Zamanla oyunları satın alma anlayışım nedense değişti. Eskiden olsa 5-10 TL'lik olan bir oyunu yapımcıya destek vermek için alırdım ama şimdi enayilik gibi geliyor. (yanlış anlaşılmasın oyun satın alanlara enayi demek gibi bir niyetim yok).
Oyuna bağlı, 10 saatten fazla oynamayacağım bir oyuna malesef para veremem. Ama mesela 17 dolara Factorio aldım, on numara da iş yaptım çünkü saatlerimi gömeceğim. Crew Motorfest'e 300 küsür vermiştim, 70-80 saat oynadım. FH5 aldım yeni, onu da bir o kadar oynarım ömrüm yeterse ona da 450 verdim.
Kısacası oyun dolu dolu uzun bir oynanışa sahipse acımam. Ama 4-5 saatlik hikayeye sahip bir oyuna fazla para veremem mâlesef.
Sadece Steam'de yaklaşık 9 bin dolarlık harcamam var, diğer platformlarda ne kadar bilmiyorum. Bütçem belirli değil, beklediğim ya da oynayacağımı düşündüğüm oyun olunca alıyorum ama artık 60 doların üstüne çıkan fiyatlarla hiç memnun değilim. F1 25 alacağım, üst paket 80 dolar ve almak konusunda artık eskisi gibi hevesli olamıyorum. Switch oyunlarının fiyatları da yeni konsolla birlikte saçma sapan noktaya geldi, sanırım yaş ilerledi bahanesine sığınarak oyun hobimi rafa kaldırma zamanı geldi.
İyi yaptığı şeyi güzel yapan, kötü yaptığı şeyi çok kötü yapan bir oyun. Contentleri bitirmek için oynayacağım. İki oyunun da üstünlüğü var birbirine fakat Crew Motorfest DLC'siz tüm contentler neredeyse bitti. Sıkıldım yani. Yol yarışlarında bazen güzel layoutlar olabiliyor, sarıyor yalan yok. Ama mâlesef araç sesleri ve modifiye konusunda çok kötü bir oyun. Haritasını da beğenmedim. Gamepass ile oynamıştım kütüphaneye ekleyeyim dedim, 11 dolardı. Ucuz bence.
Bir oyun geliştici olarak bağımsız yapımcılara parasını hakediyorsa her zaman para vermeye çalışıyorum. Hatta crack oynayıp oyunu bitirip aldığım oyunlar oldu.
Ancak parasını haketmeyen oyunlara vermem. Mesela Paradox oyunları örnek olarak HOI4. Abi oyun 30 dolar 12 dolar expansion DLC mi olur?
DLC'lerin hepsini almaya kalksan 70 dolar falan para gidiyor.
DLC almadığında da oyun bomboş. Modlu bile oynayamıyorsun DLC'siz. Çünkü modlar DLC üzerine yapılıyor.
Oyun + 2-3 DLC aldım geri kalan crack. Tavsiye ederim.
Steam dolar kuruna geçtiğinden beri bir kuruş para vermiyorum Steam'e. Sırf oyun firmalarına yaranmak adına yüz binlerce hatta milyonlarca kullanıcısı olduğunu düşündüğüm ülkeme böyle bir bir geçiş yapması çok saçmaydı, "fiyatlar artmadı" diyenlere de tepkiliyim bal gibi fiyatlar arttı. Çünkü çoğu yapımcı dolar kurunu yerel fiyatlandırmadı. Neyse ki o güne kadar sağlam hale getirdiğim bir Steam hesabım vardı.
Artık oyunlarımı Microsoft Store üzerinden konsoluma alıyorum, daha iki üç ay önce AC 1, 2, 3 serisinin toplamına 25 lira verdim.