Bugün bir oyun yayıncısı oyunumuzda yapay zeka ile üretilen içerikleri çok kullanmamamızı önerdi. "Oyuncular buna sert/ciddi tepkiler gösterebilir, oyununuzu almaktan vazgeçebilirler." anlamına gelen şeyler söyledi.

Bu konu hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir? Oyunlarda yapay zeka kullanımına tümüyle mi karşısınız yoksa yapay zeka ile üretilen "kalitesiz" içeriklerin oyunda yer almasına mı?

Destekliyorum çünkü bundan kaçış yok. Bundan kaçmaya çalışan kişi gerçeklerden kaçıyordur. Yapay zeka sadece bir araçtır bu kadar abartmaya gerek yok. Akıl yine insandır.

Sanat tasarimi disinda fiziksel ameleligin oldugu yerlerde bence olmali, hicbir seslendirmede, grafik dizayninda, tasarimda, gorev dinamiginda olmamali.. Fikir alma botu olmamali yani. Kod yazmada olsun, gayet hizli optimize yerinde kod generate ediyor, tabi bunun basinda duran adamin da gozlerinin acik ve koda hakim olmasi gerekiyor yoksa ileriki sureclerde matematiksel taraf karman corman bir yere evriliyor AI yuzunden.

Gördüğüm kadarıyla iki grup var. Birisi işlerinin elinden alınmasını istemeyen yazılımcılar. Diğer grup ise basit kodları yapay zekaya yazdırıp komplike kodları kendisi düzenleyenler. Bu noktada kendisini geliştirmeyen yazılımcılar hep arka planda kalıp piyasadan silinecekler fakat yapay zeka ile doğru orantıda gücüne güç katan yazılımcılar hep ulaşılmaz olmaya devam edecek.

Seneler önce basit bir kod için fahiş fiyat veren programcının şu an piyasada adının bile geçmemesine üzülmüyorum. Kaldı ki günümüz oyunları artık 2D üzerinde basit oyun yapmaktan da ileri boyutta. Yapay zekanın bu noktadaki desteği "daha iyisi neden olmasın?" sorusunu da sordurmaya yetiyor. Oyunlarda yapay zeka kullanılmasına kesinlikle karşı değilim. Aksine daha iyisinin olması için desteklerim. Fikir bir beyinden çıksa da ortaya çıkan ürünü çeşitlendirme konusunda yapay zeka daha ön planda.

Model dosyası, grafik, harita gibi şeylerde insan kontrolü altında yapay zekâ kullanılabilir. Ancak kod kısmında kesinlikle karşıyım.

Tam tersi şekilde düşünüyorum. Tasarım kısmında özgün olunmalı. Kod tarafında yardım alınabilir denetimli bir şekilde. Zaten oyunda yazdığın kodun yapay zeka tarafından olup olmadığını anlamak zor. Ve zaman kazanmış oluyorsun.

Bugün bir oyun yayıncısı oyunumuzda yapay zeka ile üretilen içerikleri çok kullanmamamızı önerdi. "Oyuncular buna sert/ciddi tepkiler gösterebilir, oyununuzu almaktan vazgeçebilirler." anlamına gelen şeyler söyledi.

Bu konu hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir? Oyunlarda yapay zeka kullanımına tümüyle mi karşısınız yoksa yapay zeka ile üretilen "kalitesiz" içeriklerin oyunda yer almasına mı?

Çok kapsamlı bir soru hocam, eğer kör cahil gibi her şeyi yapay zekaya yaptırırsan tabii ki de önerilmez ama senin bir fikrin vardır, temelin vardır bunun üzerine yapay zekayı inşaatçı gibi çalıştırıp kendin mimar olursan o zaman kalite bozulmaz, yapay zeka senin üzerine çıkmamalı yani.

Türkçe yamalardan örnek vereyim, direkt AI çeviri yapıp piyasaya salarsan tepki alırsın ama AI çeviri yapıp üzerinden kalite kontrolcü sen olursan hem zamandan tasarruf edersen hem de kalite bozulmaz.

Senaryo bakımından tıkanıklığı giderecekse hiç karşı değilim. Ben son kullanıcıyım. Benim işime gelir yapayzeka ile yenilikler ve kendine çekecek oyunlar. 36 yaşında hala oyun oynuyorum ama artık kısır döngüye girdiği hissini veriyor oyunlar. Kalite bakılmaksızın tüm oyunlarda AI desteği zamanla daha da artacak. Beni kendine çektiği sürece problem görmüyorum.