Oyunlardaki VRAM kullanımı düşürülecek mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Geraltın kılıcı
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 124
  • Etiketler Etiketler
    vram

Geraltın kılıcı 50

Üstün
Yer
Cintra
AMD 9050 kartının 2 farklı versiyonu olacak. Biri 4 GB diğeri 8 GB versiyon. Sizce Gaming tarafında artık bir araç veya oyun içindeki bir kit VRAM'leri daha fazla daraltacak mı?

AMD 9050 kartının 2 farklı versiyonu olacak. Biri 4 GB diğeri 8 GB versiyon. Sizce Gaming tarafında artık bir araç veya oyun içindeki bir kit VRAM'leri daha fazla daraltacak mı?
CachyOS'te buna benzer bir şey var hocam. VRAM kullanımını optimize ediyor.

Bence VRAM kullanımı azaltılmaz oyunlarda. Keşke olsa.

Bence VRAM olayı biraz fazla abartılıyor. Ultra grafiklerde AAA oyun oynama takıntınız yoksa şu an 8–12 GB VRAM oyun tarafında gayet yeterli. VRAM'in asıl kritik olduğu ve fark yarattığı yer oyunlardan ziyade 3D modelleme, render gibi ağır iş yükleri. Ha tabii ki gönül ister markalar cömert davransın, bol VRAM'li güzel kartlar çıkartsın ama durum genel olarak bundan ibaret.

Zaten gelecekteki en ağır oyun bile 12–16 GB VRAM'i geçemez. Çünkü piyasayı yönlendiren konsollarda oyuna ayrılan VRAM zaten 12 GB civarı. Ayrıca UE5 ve directstorage gibi sistemler dokuları VRAM'e yığmak yerine SSD'den anlık çekiyor, DLSS ve FSR da işleme çözünürlüğünü düşürüp yükü hafifletiyor. Kötü optimizasyonlar hariç 12 GB ideal.

4 GB VRAM görünce yanlış yazdılar sanmıştım gerçekten öyleymiş. 4 GB VRAM günümüzde güncel oyunlardan hangisi kullanıyor. Bu kartın oyun için üretildiğini düşünmüyorum. Minimum 8 olsaydı neyse, 8 GB halen iş görüyor. VRAM kullanımının azaltılması için üstünde çalışılan bir teknoloji mevcut şu an fakat ben onunla bile 4 GB VRAM in yeterli olacağını sanmıyorum gelecekte. Günümüzde minimum 8 olmalı 12 ideal denebilir 16 ise fazlasıyla yeterli. Ben 1440p için 5070 düşünüyordum fakat bazı oyunlarda sınıra dayanması sebebi ile 5070Ti tercih ettim çünkü yarın ne olur bilemeyiz. Teknoloji çok ani ilerliyor, yarın bir oyun çıkar 13-14 GB VRAM yerse 5070 gibi kartlarda bir yere kadar yetecek.

Bu kartın minimum 8 sonra 16 GB versiyonu olmalıydı aynı 5060Ti' da olduğu gibi.

Aynen öyle, 4 GB zaten ölü doğmuş bir saçmalık. 5070 Ti seçerek kafanı garantilemişsin ama bence yakın zamanda direkt düz haliyle, ekstra mod veya saçma sapan optimize sorunları olmadan 12-13 GB VRAM yiyen bir oyun bile çıkmaz. Konsol jenerasyonu bitene kadar 12 GB 1440p’de fazlasıyla yeterli kalır.

Konsol bir süre daha devam eder gibi ancak bizim ülkemizde artık konsol almak bence ölü yatırım. Normalde 10 yıldır konsol tarafındaydım, hem Xbox hem PS kullandım. Oyunlar inanılmaz pahalı PS tarafında, online oynamak için para vermekte saçma bence. Xbox'ta da sunucular sıkıntılı ve cihazın kendisinde de problem var bence. 5070 1440p için yeterli bir kart güzel FPS ler veriyor evet ama mesela Cyberpunk gibi bir oyunda her şeyi açıp en yükseğe alınca sınıra dayanıyor. Indiana Jones mesela sınırda geziyor VRAM'de ama oyunun optimizasyonu sorunlu bence. Güncel oyunlarda en yüksek ayarlarda VRAM kullanımı şuan 8-12 arası değişiyor (1440p için konuşuyorum) Yarın bir gün GTA 6 çıkacak mesela ne olacak bilemeyiz belki optimizasyonu bozuk olacak ve 12'den fazla yiyecek. Belki de seneye çıkacak oyunlar sınırı aşacak. 5070 ve 12 GB VRAM' i kötülemek için söylemiyorum bana göre hala en az 3 sene ömrü olan bir kart zaten benimde almayı düşündüğüm o karttı. 5070Ti seçme sebebimde VRAM konusunda kafamın rahat etmesi ve biraz daha uzun ömürlü olmasını istememdi çünkü bu zamlar başa çıkılacak gibi değil. Kartı daha dün sabah sipariş verdim, akşam baktığımda 15 bin lira zam gelmişti. Kısacası 12 GB şuan halen yeterli bir konumda, Her şeyi en yükseğe alıp Allah ne verdiyse RT olsun Path Tracing olsun açmak için biraz işin fantezisi. Bütçe var ise 5070Ti ya da üstü tercih edilmeli bana göre.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…