Selam arkadaşlar. Yaklaşık 18 yıl boyunca grafik tasarım işi yaptım. Özel bir şirketin bünyesinde grafiker olarak çalışırken, bu şirketin dış ticaret departmanında personel açığı olduğunu fark ettim ve bu bölüme geçerek 5 yıl önce grafikerliği bırakmış biri olarak birkaç şey karalamak istedim.
Türkiye'de aklınıza gelebilecek birçok büyük firmanın tasarım işinde, doğrudan veya dolaylı olarak (ajanslar aracılığıyla iş paslama mevzuları sayesinde) bulundum. Ancak şunu net bir şekilde söyleyebilirim: Bu sektörde kesinlikle ve kesinlikle para yok. Yalnızca şu şartlarda para kazanabilirsiniz: Ya torpiliniz olacak ya da gerçekten çok uçuk, çok nadir bulunan bir yeteneğiniz olacak.
Benim torpilim yoktu çalıştığım işi saçma sapan bir gazete ilanından buldum. Binde bir rastlanacak bir durumdu.
Grafik tasarım okudunuz diyelim, bir reklam ajansına başvurdunuz. Size teklif edecekleri maaş genellikle asgari ücretin bir tık altı veya daha kötüsü asgarinin yarısı... Okulda aldığınız eğitim sadece size altyapı sağlar; işin teknik kısımlarına gelince sektöre dalınca çoğu şey havada kalır. Birçok grafiker buna katılacaktır. Okulda kimse size bıçak izi öğretmez, ayak-kafa nedir göstermez, matbaa terimlerini öğretmez. Sektöre sıfır bilgiyle girdiğiniz için alacağınız maaş tam bir “cinayet komedisi” olur.
Peki nasıl para kazanılır? Eğer “Maddi kaygım yok, bu işi seviyorum” derseniz, önce düşük ücretle hatta gerekirse ücretsiz çalışarak, bir ajans sahibi tanıdığımın stajyerlere dediği gibi "köle" şeklinde çalışarak sektörde işi öğrenirsiniz. Daha sonra şanslıysanız veya torpiliniz varsa, bir şirketin bünyesinde tek grafiker olarak çalışarak, o şirketin tüm tasarım ihtiyaçlarını karşılayıp kazanırsınız. Ya da yine torpiliniz varsa bir belediye, bakanlık gibi kamu kurumlarında işe girerek ciddi bir gelir elde edersiniz. Bunların dışında gerçekten çok zor.
Ülkenin yarısı grafiker… Herkesin yeğenine 20 TL'ye yapay zekâ ile tasarım yaptırdığı bir dönemdeyiz. Bu şartlarda grafik tasarımla para kazanmak imkansız ve çok çok zor çok fazla rakibiniz var.
Postu açan arakdaşa ve onun gibi arayışta olan arkadaşlara naçizane tavsiyem şu olacak, ailenizin maddi durumu çok iyi değilse ve güzel bir hayat yaşamak için tırnaklarınızla kazımanız gerekiyorsa hayatı, siyaset, fen, fizik, doktorluk vs gibi bir hedefiniz yoksa veya okumaya çok niyetiniz yoksa gidin bir serviste işe girin ve otomobil üzerine yoğunlaşın. Motor ustası olun veya kaporta ustası olun. Okumaya niyetiniz yoksa veya kapasitem bu kadar diyorsanız ( bu sitede takılıp kapasitesi düşük olacak bir birey çok nadirdir ) bu tip sektörlere yönelmenizi tavsiye ederim. 2 gün önce kaportacıdan fiyat aldım 2 kapı 1 çamurluk boyasına tamirsiz astar ve boya işine 50k fiyat verdi ve piyasası bu şekilde gerçekten. Bir de aynı zamanda otomotiv üzerine okursanız var ya ufff diyorum. Şimdiki aklım olsa direkt otomotiv okur aynı anda gider bir ustanın yanında da dayak yiyerek usta olurdum mis gibi
Herkese hayatta başarılar dilerim. Umarım kötü bir yönlendirme olmamıştır. Sizden gelecek linçler başımın tacıdır.