Para nasıl korunur?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan oğuz sasi
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 167
  • Etiketler Etiketler
    nasıl para
Altın almak Türk cahilliğinin en büyük örneğidir. Son 90-00 yılları arası hep değer kaybeden, kaybettiği değeri 00-26 yıllarında toparlayan bir şeydir. Genel olarak 20 yıl üstü düzenli birikimde kazancı minimaldir. Alma şeklin bile çok fark eder. Yatırımda nominal değere değil, enflasyondan arındırılmış reel değere bakman çok önemlidir. Altın yerine dolar almakta yatırım değil, bir yatırım aracıdır. Mevduat zaten son 35 yılda kaybettirmekten başka bir şey yapmadı. Türk borsası ise son 25 yılda hep dolar bazında değer kaybetti. Ama Türk borsasının önemli bir kısmı bankacılık olduğu için tekrar bakmamız gerek. Şu anki bir genç yatırım ile birikim yapabilmesi için düzenli olarak cebinden para çıkarıp koyabilmesi gerek (bilanço ekonomisinde demek ki). Benim birikim şeklim, gelirin net bir kısmını düzenli olarak ayırmak, tüm paranın %30'u devamlı nakit (dolar) ve %70'i ise borsa dengesi oluşturmak. Burada düzenli olarak bir denge oluşturmaya çalışıyorum ama her gün açıp bakmıyorum. Cepte bulunan dolar bir yatırım değil, yatırım aracıdır. Fırsat olduğunda istediğim fonları almam için ya da borsaya ekleme yapmak için duruyor. Kısa vadeli devamlı alım satım doğru düzgün bir şey kazandırmıyor (çay parası kazanıyorsun, araba parasını aracıya veriyorsun).

Ülkemizde halkımız yükselenlerin peşinden koşmayı çok seviyor ama bu da büyük bir hatadır.
Tecrübe edip kendine uyanla devam etmen en iyisi olacaktır.

Altının hiç kazandırmadığı, üstüne değer kaybettiği 10 yıllar oldu bu ülkede. Az kazandırır demen en büyük bait.

Son düzenleyen: Moderatör:
Altının hiç kazandırmadığı, üstüne değer kaybettiği 10 yıllar oldu bu ülkede. Az kazandırır demen en büyük bait.
Yatırım fırsat işidir. Biz 10 yıl öncesini değil, bugünü ve yarını konuşuyoruz.

Son 2 yıldır (ABD borsasını trade etmiyorsan) altının dolar bazlı getirisi hiç de fena sayılmaz. Amerika'da Trump başta olduğu sürece faizler düşük kalmaya devam edecek. Bu altın için önemli bir etken. Artık Amerika ya da OPEC, tek başlarına petrolün kontrolünü sağlayammıyor. Brent petrol 110 dolarlardan döndü geçtiğimiz günlerde. Şu anki konjektürde sermayenin %30'unun altına ayrılması hiç de saçma değil.

Kısa vadede faiz çok yararlı olur, bazı bankaların hoş geldin faiz oranları olur, en az 3 aylık ve minimum %44-46 faiz oranı ile, bunları değerlendirebilirsin, ben mesela kendi faiz oranlarım artık düştüğü için aile bireyleri üzerinden hoş geldin kampanya faizlerini işletiyorum, uzun vadede zaten diğer arkadaşlar fikirlerini yazmışlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…