forumcux

Üyecik
Gigabyte A620M S2H AMD A620 6400 MHz (OC) DDR5 soket AM5 mATX anakart

Patriot PVV532G640C32K Viper Venom 32 GB 2x16 GB DDR5 6400 MHz CL32 PC RAM.

AMD Ryzen 7 Pro 8700G 4.2 GHz 16 MB AM5 65 W tray işlemci.

Bu şekilde sistem topladım ancak BIOS'unu da güncellediğim anakartta ramlarimin hızını yükseltemiyorum, 4800 olarak çalışıyor ve XMP. Falan da aktif değil. BIOS resimleri aşağıda. Bu parçaların birbirine desteği ve uyumu hiç mi yok? Bu anakartta voltajla oynayarak vs. RAM hızı 6000'lere yükseltilebilir mi?

WhatsApp Image 2025-07-20 at 09.32.09.webp

WhatsApp Image 2025-07-20 at 09.32.08.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
EXPO açabilmen lazım. Turbo/Smart/Game Boost gibi otomatik OC modları varsa ve açtıysan o modlar expoyu kilitliyor olabilir.

Bende Gigabyte Eagle Ax anakart ve bu ramlarin 6600 olanı var. xmp/expo profil 1 ayarıyla 6600 olarak görüyor.
Anakartın bios update ini yaptınız mı ? Onunla ilgili bir sorun olmasın.

Bende Gigabyte Eagle Ax anakart ve bu ramlarin 6600 olanı var. xmp/expo profil 1 ayarıyla 6600 olarak görüyor.
Anakartın bios update ini yaptınız mı ? Onunla ilgili bir sorun olmasın.
Bios son sürüme yükselttim ve kullandığım ramlar 6400 ancak xmp/expo profil gibi hazır ayar da çıkmıyor. Ya da ben neyi nereden yapacağımı bulamıyorum.

EXPO açabilmen lazım. Turbo/Smart/Game Boost gibi otomatik OC modları varsa ve açtıysan o modlar expoyu kilitliyor olabilir.
Hiç bir şey açamadım. Sadece belki otomotik profil vs. gelir diye biosu son sürüme yükselttim. Otomatik seçebileceğim/açabileceğim bir şey göremedim. Bios varsayılan olarak nasıl geldiyse öyle duruyor, değiştiremiyorum.

6400 profilleri fena değil o hızda oto ayarda kullan.
İşte 6400 profilini falan aktif edemedim. Nereden ne yapacağımı bulamadım. 4800 olarak çalışıyor bios varsayılan olarak, profil seçeneği yok veya ben bulamıyorum.

Son düzenleme:
Bios son sürüme yükselttim ve kullandığım ramlar 6400 ancak xmp/expo profil gibi hazır ayar da çıkmıyor. Ya da ben neyi nereden yapacağımı bulamıyorum.

Hiç bir şey açamadım. Sadece belki otomotik profil vs. gelir diye biosu son sürüme yükselttim. Otomatik seçebileceğim/açabileceğim bir şey göremedim. Bios varsayılan olarak nasıl geldiyse öyle duruyor, değiştiremiyorum.

İşte 6400 profilini falan aktif edemedim. Nereden ne yapacağımı bulamadım. 4800 olarak çalışıyor bios varsayılan olarak, profil seçeneği yok veya ben bulamıyorum.
Yukarıda attığınız resimde xmp/expo olan menü var.
Disabled e tıklayınca herhangi bir profil gelmiyor mu ?

Orası bilgilendirme ekranıymış sanırım.
Advanced / Tweaker de
Precision boost overdirive yi seçtiğinizde
Açılan menude xmp expo diye seçenek var mı ?
Varsa oradan profil seçmeyi deneyin.
İleri derecede ingilizcem var. 90lı yıllarda bilgisayarcıydım, eprom yazımı/değişimine kadar iş yaptığımız var. Ancak elbette yıllar geçti ve teknoloji değişti. Bu süreçte ben hiç bilgisayar teknolojisiyle ilgilenmedim. Yani basit bir ayarı olsaydı (kaba tabirle dediğiniz gibi bir yerde kabak gibi görülen bir seçenek olsaydı seçerdim :) Biraz daha ileri tecrübeden faydalanmak için buraya yazdım. Elbette benim göremediğim ve bilmediğim bir yerden ayarlanıyordur. Dediğim gibi 90larda çarpanları elle giriyorduk overclock işleri için, o zaman zaten hazır profil falan yoktu.