Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

godo

Uzman
Arkadaşlar selam. Sorunumu uzun bir süre ChatGPT yardımı ile çözmeye çalışıyordum fakat anladım ki artık bir başlık açmam gerekecek çünkü ChatGPT sorunuma yardımcı olamadı. Kendisinden olayı özet geçmesini isteyip bütün olayın özetini yazdırmasını istedim. Buyurun okuyun;

💥 PC Format + BIOS + Donanım Testine Rağmen Hâlâ Kasıyor ve Kapanıyor (War Thunder, Tarayıcı, vs.)​

📌 Sistem Bilgilerim:
  • Anakart: Gigabyte H610M H DDR4 (rev 1.1)
  • İşlemci: Intel Core i3-12100F
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
  • RAM: 16 GB DDR4
  • SSD: 512 GB (sağlık %97, CrystalDiskInfo'da iyi)
  • PSU: FSP 650W 80+
  • İşletim Sistemi: Windows 10 X64 (formatlı, sıfır kurulum)
  • Monitör: 1080p 144Hz
  • Tarayıcı: Opera GX, Chrome, Firefox (hepsinde test edildi)

🔧 Sorun Ne?​

Son 3 haftadır PC'de saçma sapan bir kasma ve drop sorunu yaşıyorum.
  • War Thunder oynarken grafikler düşükte bile sürekli drop ve kasma oluyor
  • Tarayıcıda bile yazı yazarken harfler geç geliyor
  • Zamanla sistem kendi kendine birden kapanıyor, sanki fiş çekilmiş gibi
  • Bilgisayar açıldıktan sonraki ilk dakikalarda bir şey yok ama 15-20 dakika sonra delirmeye başlıyor

⚙️ Şimdiye Kadar Neler Yaptım?​

Hepsini sırasıyla yazıyorum, siz söylemeden zaten denemiş oluyorum:
  • Windows 10 format atıldı (yerel + USB üzerinden temiz kurulum)
  • Güncellemeler tam yapıldı
  • Ekran kartı sürücüsü en güncel sürüme yükseltildi
  • Güç planı yüksek performansa alındı
  • Defender + Malwarebytes ile Full tarama yapıldı – temiz
  • Arka plandaki uygulamalar azaltıldı, Görev Yöneticisi'nden kontrol edildi
  • Web tarayıcılarında donanım hızlandırma aç/kapa denendi
  • War Thunder grafik ayarları düşüğe alındı – fark etmedi
  • CMD üzerinden SFC /scannow, DISM, winsat disk gibi kontroller yapıldı – sorun yok
  • Olay Görüntüleyicisi'nde Kernel Power 41 gibi çökme logları çıkıyor ama zamanlamalar hep garip
  • Recovery ekranında güncellemeleri kaldırmak istedim ama şifreyi doğru girmeme rağmen şifre yanlış diye hata verdi. Fakat bunun artık bir önemi yok çünkü BIOS'tan format attım.
  • BIOS güncellemesi yapıldı (rev 1.1 için en güncel sürüm FV)
  • BIOS Resetlendi + Optimized Defaults yüklendi
  • Secure Boot / CSM / TPM / Fast Boot ayarları kontrol edildi
  • Q-Flash ile güvenli BIOS yüklemesi yapıldı
  • Termal macun 1 ay önce değişti
  • CPU sıcaklığı 50-60°C, GPU 30-60°C arası (MSI Afterburner ile test edildi)
  • FurMark testinde GPU %100 kullanıldı, asla drop yaşanmadı
  • PSU doğrudan prize takıldı (3'lü prizden çıkarıldı)
  • Farklı prize geçildi (çamaşır makinesiyle bağlantılı priz şüpheliydi)
  • RAM'ler normal gözüküyor ama henüz Memtest86 ile Full test yapmadım
  • SSD %97 sağlıkta (CrystalDiskInfo)

🧨 Sorun Nerede Olabilir?​

Bence artık olay şunlardan birinde:
  1. PSU voltajı stabilliği bozuk olabilir (Watt yetiyor ama voltaj sapıtıyor olabilir)
  2. Anakart VRM / Chipset zamanla ısınıp kararsızlaşıyor olabilir
  3. RAM bozukluğu veya uyumsuzluk (yük altında sapıtıyor olabilir)
Buna ek olarak:
  • Her şey stabil gibi gözükse de 10-20 dakika sonra yavaşlama başlıyor, ardından bazen ani kapanma yaşanıyor
  • Bir defasında BIOS ekranında bile kasma yaşadım
  • Windows yükleme ekranında bile Bug'a girip takıldığı oldu
  • Bazen sistem düzgün çalışıyor gibi gözüküyor ama birkaç dakika sonra yazı yazarken bile delay başlıyor

🙏 Yardım İstediğim Noktalar:​

• Bu durumda PSU kaynaklı mı anakart mı RAM mi daha çok şüpheli?
  • Memtest86 yapacağım ama başka önereceğiniz test var mı?
  • BIOS ayarlarında özellikle kapatmam gereken başka şeyler olabilir mi?
  • PSU'yu değiştirmeden önce emin olmak için başka nasıl test edebilirim?

Arkadaşlar sizce sorun donanımsal mı? Bence kesin donanımsal çünkü yazılımsal olarak hemen hemen bildiğim her şeyi yaptım.

Ayrıyeten eklemek istediğim bir şey var. Genel olarak şüphemi en çok PSU çekti fakat PSU'mu 2 ay önce satın aldım ve gayet temiz bir şekilde kullanıyordum, ve kalitesiz bir marka da değil. Genel olarak PSU'nun kablolarını Anakarttan çıkarmak çok acı verici bir şey olduğu için donanımsal olarak hiçbir şeyi değiştirmedim/bakmadım. Bu sorunun neden kaynaklı olduğunu çok merak ediyorum çünkü bilgisayarımı kullanılamaz bir hale getiriyor. Bilgili arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim, iyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Şöyle düşünün. Normalde termal macun sürmeseniz bile soğutucu işlemciye temas eder.
Ama termal macun çok küçük boşlukları bile kapatsın ve soğutucu ile işlemci arasında temasızllık kalmasın diye sürülüyor. Epey hassas bir durum söz konusu.
Ayak oturmamış ve soğutucunun bir kısmı ile işlemci ile arasında boşluk oluşmuşsa bu türde sorun olma ihtimali yüksek olur.

Ben benzer bir sorunu kızımın laptobunda yaşadım. Termal padlari biraz kalın almışım. O yüzden blok soğutucunun işlemci tarafındaki vidalardan birini takıp sıkamadım.
Dedim bir şey olmaz. Ama oluyormuş. 😂 İşlemci aşırı ısınıp oyunlardan atıyordu.
İnce pad sipariş ettim, hepsini tekrar yenileyip işlemciyi macunlayıp, soğutucuyu takıp çalıştırdım. Laptop normale döndü.
Hocam tamamen haklıymışsınız, öncelikle teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Stok fanın 4 ayağından 3 tanesi oturmamış bile. Fanı yavaşça kendime doğru çekeyim dedim, birden 3 ayağı birden çıktı:D Ayrıyetten sürdüğüm termal macunda taşmış ne yazık ki, kuru peçete ile silip ortasına bir nohut tanesi kadar tekrar sıktım(İzopropil alkolum yoktu) ve stok fanı düzgün bir şekilde oturttum. şuanda işlemci 45-49 derece aralığında.