Merhabalar, benim bilgisayarın USB portları dolduğu için 1 sene evvel PCI-Express USB port çoklayıcısı almıştım. Windows 10'dayken bu portların sürücüsünü kurduğum zaman sıkıntısız çalışıyordu. Şimdi Windows 11'deyim ve bu PCI-Express kartı bilgisayarımı inanılmaz derecede yavaşlatıyor. Sürücü kursam da bu sürücü yazılımını eski gördüğü için bu yazılımı tercih etmeyip Microsoft'un kendi Nisan 2025 tarihli bir yazılımını kullanıyor. Örneğin bu karta bir kulaklık bağlı. CS2 veya başka oynarken oyun donuyor ve yeniden başlatırken mecburen düğmeden basılı tutarak kapatmama neden oluyor. Sıkıntı sadece bunla da kalmıyor. Bu porta bağlı olan Blu-ray sürücüsü, osiloskop, telsiz, harddisk gibi donanımları kullanırken de sıkıntılar yaşıyorum. Bu sorunun yazılımsal bir çözümü var mıdır veya Windows 11 ile uyumlu bir PCI-Express USB çoklayıcı önerebilir misiniz?
Donanım, aygıt yöneticisinde "VIA USB 3.0 eXtensible Host Controller" olarak gözükmektedir.
USB çoklayıcının donanım kimliği: PCI\VEN_1106&DEV_3483&SUBSYS_34831106&REV_01
Anakart: ASUS PRIME B760M-K Motherboard (Intel i7 14700KF işlemci var sistem eski değil.)
Bu durumda, Windows 11 ile uyumlu bir PCI-Express USB çoklayıcının daha iyi bir çözüm olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda, mevcut USB çoklayıcınızın performans sorunlarını çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Mevcut Sorunları Çözmek için Adımlar:
1.
Sürücü Güncellemeleri:
- Aygıt Yöneticisi'ni açın (Başlat menüsünde "Aygıt Yöneticisi" yazın).
- "VIA USB 3.0 eXtensible Host Controller" üzerinde sağ tıklayın ve "Sürücüyü Güncelle" seçeneğini seçin.
- "Güncel sürücü yazılımını otomatik olarak ara" seçeneğini seçin.
- Eğer güncellemeyi bulamazsanız, VIA'nın resmi web sitesinden veya anakart üreticisi ASUS'un destek sayfasından en yeni sürücüleri kontrol edin.
2.
Sürücü Geri Yükleme:
- Eğer güncellemeyi yaptıysanız ve hala sorun yaşıyorsanız, daha önce kurulu olan bir sürücüye geri dönmeyi deneyin.
- Aygıt Yöneticisi'nde yine "VIA USB 3.0 eXtensible Host Controller" üzerine sağ tıklayarak "Özellikler" seçeneğine gidin.
- "Sürücü" sekmesine tıklayın ve "Sürücüyü Geri Al" seçeneğini kullanarak önceki bir sürüme dönün.
3.
Güç Ayarlarını Değiştirin:
- Denetim Masası'na gidin, "Donanım ve Ses" altında "Güç Seçenekleri"ne tıklayın.
- "Plan ayarlarını değiştir" ve ardından "Gelişmiş güç ayarları"na gidin.
- "USB aygıtları" başlığı altından "USB uyku ayarlarını" kapatın.
Yeni Bir PCI-Express USB Çoklayıcı Önerileri:
-
Inateck PCI-Express USB 3.0 Çoklayıcı Kartı:
- Windows 11 ile uyumludur ve yüksek veri aktarım hızı sunar.
-
StarTech.com PCIe USB 3.0 Çoklayıcı:
- Güçlü ve güvenilir bir seçenektir, Windows 11 ile sorunsuz çalışır.
-
TP-Link PCIe USB 3.0 Çoklayıcı:
- İyi bir performans ve uyumluluk sağlar.
Bu adımları uyguladıktan sonra USB çoklayıcınızın performansında bir iyileşme görmeyi umuyorum. Yine de, yeni bir PCI-Express USB çoklayıcı ile geçiş yapmak, uyumlu sürücüler ve daha iyi performans sağlayabilir.