Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar, şimdi biraz araştırma yapıyordum. Böyle bir sistem güç değerleri hesaplama sitesine denk geldim. Biraz araştırma yapayım dedim, sonuçlar beni şaşırttı açık konuşmak gerekirse.

NVIDIA resmi sayfasında önerilen minimum Ryzen 9950X işlemci ve RTX 5080 ikilisi ile 850W PSU.

Pcpartpicker sitesinde mesela Ryzen 9950X işlemci ve RTX 5080 işlemci ile birlikte 674W demiş.

Bu sefer Pcpartpicker sitesinde işlemciyi Ryzen 9700X ve ekran kartını RTX 5080 yapayım dedim, 569W değerlerine düştü. Bu site mesela güvenilir mi bu konularda?

Bu değerlere monitör, klavye, mouse, hoparlör hepsini ekledim.

NVIDIA bize bol kepçe yüksek W değerlerinde PSU modelleri mi aldırmaya çalışıyor, anlamadım. Ama bana yine de, biraz abartıyorlar gibi geldi. Tamam sıçramalara karşı bir miktar yer kalması gerekiyor, okey. Bu arada ben çok güvenmiyorum böyle hesaplamalara, konu açmayı tercih ediyorum burada tecrübeli arkadaşları etiketleyip. Benim konu açma sebebim, merak aslında.

Ekran görüntüsü 2025-09-03 174135.webp

Ekran görüntüsü 2025-09-03 174740.webp

Ekran görüntüsü 2025-09-03 174619.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam dostlar, şimdi biraz araştırma yapıyordum. Böyle bir sistem güç değerleri hesaplama sitesine denk geldim. Biraz araştırma yapayım dedim, sonuçlar beni şaşırttı açık konuşmak gerekirse.

NVIDIA resmi sayfasında önerilen minimum Ryzen 9950X işlemci ve RTX 5080 ikilisi ile 850W PSU.

Pcpartpicker sitesinde mesela Ryzen 9950X işlemci ve RTX 5080 işlemci ile birlikte 674W demiş.

Bu sefer Pcpartpicker sitesinde işlemciyi Ryzen 9700X ve ekran kartını RTX 5080 yapayım dedim, 569W değerlerine düştü. Bu site mesela güvenilir mi bu konularda?

Bu değerlere monitör, klavye, mouse, hoparlör hepsini ekledim.

NVIDIA bize bol kepçe yüksek W değerlerinde PSU modelleri mi aldırmaya çalışıyor, anlamadım. Ama bana yine de, biraz abartıyorlar gibi geldi. Tamam sıçramalara karşı bir miktar yer kalması gerekiyor, okey. Bu arada ben çok güvenmiyorum böyle hesaplamalara, konu açmayı tercih ediyorum burada tecrübeli arkadaşları etiketleyip. Benim konu açma sebebim, merak aslında.

Eki Görüntüle 181441

Eki Görüntüle 181443

Eki Görüntüle 181444
PartPicker toplam asgari güc değerini veriyor, önerileni değil. AMD, NVIDIA vs. TDP olarak ne yazdıysa onu yazıyor.

Yani takacağınız 1 fazla fan bile sistemi zorlayabilir o watt değerlerine göre.

9950X gibi bir işlemci ile 5080 gibi bir GPU, Turbo (akıllı OC) ile çok rahat bir şekilde güç tüketimini uçurabilir diye düşünüyorum, bu yüzden NVIDIA'nın yazdığı değerde bir PSU almak en mantıklısı olacaktır.

Hocam yanlış bilmiyorsam. NVIDIA o ekran kartının yanına takılması muhtemel en yüksek watt çeken işlemci takılırsa ne kadar gerekli watt değeri olur onu yazıyor ve tabii diğer bileşenler içinde ekstradan pay bırakarak ekliyor gereken watt değerine ve yakın olduğu bir değere yuvarliyor (723W ı 750W'a mesela)ondan dolayı daha yüksek çıkıyor.Zaten ordada Not kisminda diyor bu değerler tahmini değerlerdir diye ama gerçek değerler arasında uçurum kadar fark olmaz herhalde.

850'nin altına inmemek lazım bence o kombinasyonda. Ki 9950X olan bir sistemde şahsen 1000 W tercih ederdim.

Sen ne diyorsun bu işe hocam? Sence her zaman 1. öncelik önerilen mi olmalı? @20424

Bu sitelerin ve önerilen PSU bilgilerinin hepsini silin, ben bu sitelerin hiçbirini kullanmam, bunu hesaplamanın çok basit bir yolu var.

Mesela 9700X + 5070 Ti bir sistem.

9700X TechPowerUp incelemesini açıyoruz çoklu çekirdek PBO ile Max çektiği güce bakıyoruz, 170W.

Aynı şekilde 5070 Ti'a bakıyoruz Max 300W çekmiş.

Bir de anakart üzerindeki ve takılan donanımlar var, normalde 50W yazarız, yeni sistemlerde sıvı soğutma olması, SSD sayısı ve fan sayıları arttığı için 70W yazıyorum.

Sonuç olarak 170W+300W+70W= 540W

Yani bu sistem canını çıkarsanız 540W güç çeker, 650W PSU bu sistemi çalıştırır 750W ile çok daha güvenli olur.

Bir de PSU çıkışlarının ekran kartını besleyip besleyememe durumu var, ona girmiyorum.

Son düzenleme:
Bu sitelerin ve önerilen PSU bilgilerinin hepsini silin, ben bu sitelerin hiçbirini kullanmam, bunu hesaplamanın çok basit bir yolu var.

Mesela 9700X + 5070 Ti bir sistem.

9700X TechPowerUp incelemesini açıyoruz çoklu çekirdek PBO ile Max çektiği güce bakıyoruz, 170W.

Aynı şekilde 5070 Ti'a bakıyoruz Max 300W çekmiş.

Bir de anakart üzerindeki ve takılan donanımlar var, normalde 50W yazarız, yeni sistemlerde sıvı soğutma olması, SSD sayısı ve fan sayıları arttığı için 70W yazıyorum.

Sonuç olarak 170W+300W+70W= 540W.

Yani bu sistem canını çıkarsanız 540W güç çeker, 650W PSU bu sistemi çalıştırır 750W ile çok daha güvenli olur.

Bir de PSU çıkışlarının ekran kartını besleyip besleyememe durumu var, ona girmiyorum.

Hocam tam olarak benim demek istediğimde buydu aslında, teşekkür ediyorum bilgilendirme için. 🤝

Bende bu şekilde manuel hesaplamaya çalışıyorum. TechPowerUp sevdiğim sitelerden.

Sadece bu site, böyle bir dikkatimi çekti. Yoksa güvenemiyorum böyle şeylere pek.

5080-9700X ve 750W kombinasyonu yapacağım bende ilerleyen dönemlerde. @20424

Hocam tam olarak benim demek istediğimde buydu aslında, teşekkür ediyorum bilgilendirme için. 🤝

Bende bu şekilde manuel hesaplamaya çalışıyorum. TechPowerUp sevdiğim sitelerden.

Sadece bu site, böyle bir dikkatimi çekti. Yoksa güvenemiyorum böyle şeylere pek.

BU siteler donanımdan hiç anlamayanlar için yuvarlak bir hesap yapıyor, yararsız diyemem ama anlattığım hesaplama şekli en güzeli.

Bu siteler donanımdan hiç anlamayanlar için yuvarlak bir hesap yapıyor, yararsız diyemem ama anlattığım hesaplama şekli en güzeli.

Bakalım hocam ilerleyen zamanlar için 9700X-5080 ve 750W ile yola devam edeceğim gibi. Duruma göre belki 850W geçişi yaparım gerekirse. Ekstrem bir şey olursa, yine etiketlerim sizi. 🫡 @20424

Sizin yöntem ile yola devam. 🤝