Deniz744 42
Üstün
40 bin bütçem var. Bu TV'yi almayı düşünüyorum, alınır mı sizce? Sadece film, dizi ve YouTube için kullanılacak.
Güzel, 100Hz/120Hz/144Hz destekliyor. Gayet alınır, yanına da PS5 tamamdır. LG QNED modeli de alınır aslında, QLED ile farkı siyah rengini doygun veriyor. Akşamları, ışıkların kapalı ya da loş olduğu bir ortamda film/dizi izliyorsan, görüntüde “gerçek siyahlar”, derin kontrast, sinema hissi istiyorsan, sahne geçişlerinde detayların kaybolmamasını, görüntünün premium olmasını istiyorsan QNED mantıklı tercih olur.
Evet, uygun çünkü en azından paneli "VA"dır ve siyah ve kontrast IPS'lerden bu konuda çok daha iyidir. IPS paneller de ışık kaçırma ve homojenite sıkıntısı çok daha fazla çıkıyor. Gece karanlık dedin mi IPS'ten kaç ama gündüz izlemede IPS'ler daha iyidir. Geniş izleme açısı da verirler ve daha doğal resim verirler.
Philips 55PUS9000/62'ler bu sene "VA" olarak çıktı. Genelde IPS olurdu (ancak Avrupa ülkeleri için 12 kodlu paneller IPS olabilir!)
TR montajlanan (Vestel) 62 kodlu olanlar bu sene VA'dır. İzleme açısı "berbat", açılı izleme yapılmaz veya alttan üstten açılı yine yapılmaz, çok kötü. Direk tam karşıdan Ok'dir.
Sanırım bu VA panel cmı (ınnolux) olmalı, siyah ve kontrast oldukça iyi, kötü açı veriyor bilginize.
Kendim 1 aydır kullanıyorum, şimdilik sorun yok. Fiyatına göre bence iyi veya eski philipsçi iseniz çok iyi bu fiyat!
SoC (chipset) NT (novatek) orta seviye (bana göre zayıf çıktı!). GPU ise g-52, yine vasat kategorisinde. Kaç senedir uyanık üreticiler.
Bana göre eski ve dandik giriş seviye GPU takıyorlar. SoC'lar da giriş seviye ve vasat (elinizdeki telefonlar olarak düşünün).
Ve sistem komple "giriş seviye" (vasat), halbuki telefonlar adeta süper ama TV'ler tam tersi!
Sonra mucize süper vs. görüntü bekleniyor! Sadece UHD/HDR'de filan iyi, gerisi hikaye. "süper" diyenler sallıyor yahu.
2021/2022 model pentonıc (MediaTek)ler var, sadece bazı orta/üst seviye TV'lerde, o da ya 700 ya da 800 ama iyisi 1000/1200'dür.
700/800 Sony/TCL/Hisense/Arçelik/Grundig/Philips vs. birçok markada var ama bunların modeli 21/22'dir.
Biz şimdi 26'dayız, herifler ciddi geriden geliyor (maliyet).
Pentonic chipset şimdilik "en iyisi" ama minimum 1000 ise çok iyi. Diğerleri vasat, yine 1200 zaten yok! Pahalı ve takmıyorlar.
Sadece Sony (Master 9 serisi USA) ve Philips 8/9 serisi OLED'ler pentonic 1000 kullanıyor ve bu bile 22 modeldir!
Bildiğim kadarıyla başka pentonic 1000 chipset takan yoktur.
Bu chipsetler de ayrıca "g-57" GPU vardır ki piyasanın (TV'ler olarak) şu an en iyisi! Sadece Sony Master-9 ve Philips OLED 8/9'larda.
G-52'dir, geriye kalanlar ve bana göre zayıf GPU g-52'den sonra daha düşük g-51'ler de vardır hala! En son g-31'ler vardır.
Bunlar bana göre beş para etmez GPU'lardır, artık 2010 ve daha eski!
Not: Philips (tpvision üretici/Çin) çok enteresan biçimde 2023 model pus8xxx serisinde pentonic 1000 + GPU G-57 takmıştır!
Örneğin ben de 50PUS8808 vardı (VA panel) ve çok ciddi resim kalitesi vardı! Daha açar açmaz kalibrasyon da yaptığımda resim.
Hemen kendisini belli ediyordu.
23 model 8xx serisi 88xx ve 85Xx'ler de sadece 50" olanlar VA'ydı, diğer ebatların hepsi IPS'tir! Herifler sanırım dalgaya düşüp.
En üst bugün bile en üst olan pentonic 1000+GPU g-57'leri takmışlar bizim 88/85'lere
26 olduk hala ben 1000 arıyorum ve sadece Philips /8/9'da var OLED olarak ama ben de ona verecek para yok.
İşin kötü tarafı ise TV arızalandı 2 sene sonra, servis de içine etti panelde kalıcı lekeler oluştu! Arızayı gideremediler (halbuki MB değişse.
İş bitecekti ama çıkmaz lekeler oluşturunca servis geri verdiler, ben de THH'ye gittim şikayetim kabul gördü 1,5 ayda kararım kesinleşti.
Bu defa 50 yerine 55 teklif ettiler (120Hz VA panel sıfır) ama 9000 serisi (25 modeldir bu arada) çok geç üretimden çıktığı için.
Bana TV'yi 4,5 sonra teslim ettiler, ben de kabul ettim tabii ki ama bir 8808 değil asla değil ve zaten olamaz.
Birisi pentonic 1000 yenisi eski piyasa işi hemen herkesin kullandığı Novatek/MediaTEK chipsetlerden.
GPU da G-52 yahu eskisi G-57 idi yani panel yeni model vs. ama sistem "eski" kısaca downgrade oldum.
Diğer tüm üreticiler de durum hemen hemen aynıdır, markalara fazla takılmayın, yukarıda yazdığım şeyler işin ana mutfağıdır, servis.
Garsonlar yok mekan falan sizi aldatmasın!
Bu bilgileri de zaten üreticiler ya hiç vermezler ya da kıyısından filan verirler birazcık!
Bol bol Dolby vision derler yok HDR derler yok anasının şeyi derler, yok nıt bu derler yine göz boyarlar.
Sonuç Philips 55PUS9000 alınır mı? Evet alınır, örneğin "fiyatı da uygun" olursa alınır kardeşim.
Ancak 55 hariç, örneğin 65/75/85'ler IPS paneldir! IPS-VA olayını iyi değerlendirin derim!
Ama benim gibi Pro kullanıcıysanız o zaman "alınmaz"! Yani ben almam, ancak bana verilen THH kararıyla olduğu için mecburen kabul ettim ya da gel paranı verelim demişlerdi (22.500 kağıt) o parayla ne alınır ki bugün! Ben de 4,5 ay bekledim hem 55 aldım hem de.
40/45 kağıtlık bir panel aldım, yani kötünün iyisi diyelim.
-Philips servisler "çok kötü" denir değil mi?
İyi de bana çok iyi hatta iyi diyeceğiniz bir marka yazar mısınız?
Bana göre hepsi aynı yani kötü!
-TP vision yazılımları işi biraz karışık sanırım (bildiğim kadarıyla) ilk yazılım Hintler'den çıkıyor ki zaten hemen hemen tüm markalara hintler veriyor (yok Sony şöyle yapmış yok Samsung böyle yazılım yapıyormuş, bunlar küllüm yalan, hepsi harbi hint işi ve destekleyenler de.
Ukrayna ve Rus team'leri) olay bu dur, yani işin bu kısmını hiç karıştırmayın!
-Philips bug fix veya diğer bazı yazılım düzeltmeleri vs. işi de GENT/Belçika'dan çıkıyor!
-Philips yeni kendi sistemi olan "tıtan" ki artık Google TV yok Philips'lerde!
Tıtan OS oldu hemen hepsi, bu da ispanyol bir şirketidir ama bug işi Belçika mı yoksa hint işi mi bunu da henüz bilmiyorum.
Gerçi bunlar son kullanıcıyı hiç ilgilendirmez!
TP vision (Philips) yazılımları oldukça düzgün duruyor! OLED'leri biraz daha sorunlu iken, LCD'leri bence sorunsuzdur.
Eski kullandığım 50/8808 panel için sanırım 6 veya 7 defa güncelleme vermişlerdi 2 sene içinde + Android 12'den 14'e çıkmıştı!
Destek veren bir blogları vardır (adam sanırım alman ama harbi birisi ve yardımsever). Orada eskiden beri yazarım gerektikçe.
"Kullanıcıları düşünen" bir yapıları var, çünkü herifler Avrupa'lı ve bilinçli tüketiciler! Yani bizi dinliyorlar.
Yazılım düzeltme işi birkaç elden geçtiği için örneğin İspanyol/Belçika/Hindistan vs. derken araya Rus/Ukrayna savaşı da çıkınca.
"Düzeltmeler" kısmı bence gecikmeye uğradı! Yani işin ana çıkış yeri (yazılım) Ukrayna'da, sonra Rusya'da!
Ama markalara bakarsanız her bir şeyi kendileri yapıyor (yerseniz).
Hadi iyi seyirler, uzun oldu ama kimsenin değinmediği konulara parmak basıyorum ben, içinde gelen birisi olarak.
Yani "satıcı" değilim, "kullanıcıyım" ben.