GPL lisanslı yazılımları kapalı kaynak yapmıyoruz. Burada karıştırılan nokta şu: PiluX içinde kullanılan GPL/LGPL bileşenlerin lisans yükümlülükleri aynen korunur; gerekiyorsa ilgili kaynak kodlar, patch’ler ve lisans bildirimleri sağlanır.
Kapalı kaynak kalacak olan kısım, GPL yazılımların kendisi değil; PiluX markası, logo/tasarım varlıkları, kendi geliştirdiğimiz bağımsız araçlar ve ISO üretim/dönüştürme otomasyonudur. Yani GPL kodunu alıp “artık kapalı” demiyoruz.
Peki direkt kodları paylaşmak yerine bunları yapmaya gerek var mı? Evet, maalesef gerek var gibi görünüyor. Şu cümleyi hiç ama hiç kullanmak istemiyorum ama "Bize sadece güvenenler işletim sistemini kullansın."
Yani açık kaynak projelerden yararlanarak geliştirdiğiniz bir projede
“MALESEF GEREK VAR” demeniz bana garip geliyor. Amacım sizi sinirlendirmek ya da yaptığınız işi küçümsemek değil, yanlış anlaşılmak istemem.
Buradaki problem şu: Zaten açık kaynak felsefesi üzerine kurulmuş bir işletim sistemine bir dağıtım geliştiriyorsunuz, fakat bazı şeyleri kapalı kaynak yapıp “güvenmeyen kullanmasın” demek bana hem çelişkili hem de biraz bencilce geliyor.
Yaptığınız işi gerçekten aşırı takdir ediyorum çünkü bence oldukça mantıklı bir şey yapıyorsunuz. Benim de istediğim şey Linux'u, sokaktan geçen sıradan bir insanın bile rahatlıkla kullanabileceği kadar kolaylaştırmak. GitHub'ıma bakarsanız, bunun için daha önce yaptığım birçok proje olduğunu görebilirsiniz. Linux'ta hazır araçlar olmadığı için bazı işlemleri sürekli konsoldan yapmak zorunda kalmak gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Sizin de bu işlemleri arayüzlere dönüştürmeniz, Linux kullanımını kolaylaştırmanız bence gerçekten çok değerli.
Üstelik bunları yapan kişilerin Türk olması ayrıca gurur verici ve bu yüzden projenizi özellikle takdir ediyorum.
Ama tam da bu noktada,
“bunları açık kaynak olarak yayınlamayacağız, başkaları kullanmasın” yaklaşımı bana biraz bencillik gibi geliyor. Sonuçta Linux ve açık kaynak ekosistemi zaten insanların birbirlerinin çalışmalarından yararlanması, geliştirmesi ve üzerine yeni şeyler inşa etmesi üzerine kurulu. Projenizi incelesek muhtemelen siz de çeşitli açık kaynak projelerden, kütüphanelerden ve araçlardan yararlanmışsınızdır.
Benim düşüncem şu: Siz bu yaklaşımı daha da ileri götürüp yaptığınız geliştirmeleri açık kaynak olarak paylaşırsanız, sizden ilham alan veya kodunuzdan yararlanan başka insanlar da Linux'u daha kullanıcı dostu hâle getirebilir. Böylece sizin yaptığınız iş sadece kendi dağıtımınızla sınırlı kalmaz, Linux ekosisteminin tamamına katkı sağlar.
Tekrar söyleyeyim, amacım sizi kötülemek veya yaptığınız işi değersiz göstermek değil. Tam tersine, yaptığınız işi çok değerli bulduğum için bu konuda eleştiri getiriyorum. Özellikle Türkiye'den böyle bir projenin çıkmasını gerçekten takdir ediyorum. Açık kaynak olursa bende 6 yıldır Linux kullanan güzel bir bilgi birikimine sahip biri olarak elimden geldiğince destek vereceğim.