EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
Merhaba,

İkinci el olarak çok ucuza, bir PIN'i kırık MSI Z270 anakart aldım. Görünüşte hiçbir sorunu yok, kırık pin dışında tabii. Anakartı 7. nesil bir işlemci, RAM ve PSU takarak test ettim ve bir sorun fark ettim. Bilgisayarı başlattığımda anakartın CPU ışığı kırmızı yanıyor, hiçbir RGB ışığı yanmıyor ve sistem kesinlikle boot etmiyor. 50 kez denesem bile hep aynı durum yaşandı.

Ancak PSU'nun gücünü kesip sistemin statik elektriğini boşalttıktan sonra tekrar başlattığımda hiçbir sorun olmadan açılıyor. OCCT ile işlemci ve RAM testi yaptım, hiçbir hata almadım. Fakat bilgisayarı kapatıp tekrar açmaya çalıştığımda yine CPU ışığı yine kırmızı yanıyor ve açılmıyor. Ancak statik elektriği boşalttığımda sorunsuz açılıyor.

RAM'leri, işlemciyi ve PSU'yu değiştirmek maalesef sorunu çözmedi. Ancak %90 oranla statik elektriği almak işe yaradı. Bu sorunun sebebi kırık pin olabilir mi? İnternette bu pinin voltaj ayarıyla ilgili olduğunu okudum. Kırık pinden kaynaklandığını kesin olarak nasıl doğrulayabilirim? Sizce sorun gerçekten kırık pin yüzünden mi oluyor? @Recep Baltaş

1743416549806.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
VCCSA'dan birden fazla olduğu için, oradaki eksik pin bilgisayarın açılmasına engel olmamalı. Siz daha önce de statik elektrikle alakalı konu açmıştınız. Oradaki konuyla aynı PSU'yu mu kullanıyorsunuz? Bence probleminiz farklı. Evinizde toprak hattı mı yok?

VCCSA'dan birden fazla olduğu için, oradaki eksik pin bilgisayarın açılmasına engel olmamalı. Siz daha önce de statik elektrikle alakalı konu açmıştınız. Oradaki konuyla aynı PSU'yu mu kullanıyorsunuz? Bence probleminiz farklı. Evinizde toprak hattı mı yok?
Isterse VCSSA'dan 200 tane olsun gene de 1 tane pin eksikliği problem yaratabilir, GND pini olsaydı hiçbir problem olmazdı.

O konuda suçun başka bir parçadan kaynaklandığını sanıyordum, ancak yanılmışım. Sorunu yerde ararken gökte buldum.

Isterse VCSSA'dan 200 tane olsun gene de 1 tane pin eksikliği problem yaratabilir, GND pini olsaydı hiçbir problem olmazdı.
Peki hocam, bu boot sorununun kırık pinden kaynaklandığını doğrulama şansım var mı? Bu soruna neden olabilecek başka bir arıza biliyor musunuz? (BIOS güncel ve prizlerde topraklama mevcut.)

O konuda suçun başka bir parçadan kaynaklandığını sanıyordum, ancak yanılmışım. Sorunu yerde ararken gökte buldum.

Peki hocam, bu boot sorununun kırık pinden kaynaklandığını doğrulama şansım var mı? Bu soruna neden olabilecek başka bir arıza biliyor musunuz? (BIOS güncel ve prizlerde topraklama mevcut.)
Alternatif olarak yapabileceğin tek şey farklı bir anakart ile denemek. Bu nedene olabilecek başka problem temassızlık olabilir kırık pini saymazsak.

Prizlerde mevcut olması evinizde topraklama olduğu anlamına gelmiyor. Binanız yeniyse topraklama vardır. Eskiyse bir ihtimal. Prizi söküp arkasına bakabilirsiniz.
Prizi incelediğimde var gibi gözüküyor.

Alternatif olarak yapabileceğin tek şey farklı bir anakart ile denemek. Bu nedene olabilecek başka problem temassızlık olabilir kırık pini saymazsak.
Sorun bios pili ile alakalı olabilir mi peki hocam? Bazı yerlerde öyle okudum.

Son düzenleme: