Merhaba,

Yakın zamanda eski oyunları oynamak için PS3 Slim aldım. Büyük bir mutlulukla cihazı kurdum, God of War 3'ü taktım ancak o da ne? Oyun oynanmayacak seviyede kasıyordu ve girişteki jenerik takılıp duruyordu. Henüz oyuna dahi başlayamamıştım. Blu-ray çizik de değildi. The Last of Us takıp deneyeyim belki sorun oyundadır diye düşündüm. Ancak TLOU oynarken durum daha da kötüleşti. Sinematik kasıyor, sesler kayıyordu ve en ilginci ise oyunda dehşet bir lag vardı. Joel arabanın dışında gözüküyordu. Çok garip bir durumdu ve heyecanım boşa gitti/hevesim kırıldı diye korkmuştum.

Araştırmaya başladım ve bazı tavsiyeler gördüm.

• İşlemcide sorun varsa cihaz kapanır
  • Ekran kartında sorun varsa kaplamalarda sıkıntı çıkar

Gibi çözümlere denk geldim. Ancak hiçbiri değildi. Sonradan bir videoda çözümü buldum. Cihaz bırakın oyunda menüde dahi takılıyorsa HDD bozuktur diyordu. Şansıma evde yedek bir HDD vardı, hemen değiştirdim ve sorunum çözüldü. Bug/lag, karakterin garip davranışı vs. gibi sorunlar kalmadı.

Olur ya bir gün sizlerden biri PS3 alır da böyle bir durumla karşılaşırsa diye başımdan geçeni yazmak ve anlatmak istedim. Şu an benim sorunum çözülmüş gözüküyor ancak yine de en azından 2-3 saatlik daha oynayıp kesin emin olmam gerekmekte diye düşünüyorum.

İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Yakın zamanda eski oyunları oynamak için PS3 Slim aldım. Büyük bir mutlulukla cihazı kurdum, God of War 3'ü taktım ancak o da ne? Oyun oynanmayacak seviyede kasıyordu ve girişteki jenerik takılıp duruyordu. Henüz oyuna dahi başlayamamıştım. Blu-ray çizik de değildi. The Last of Us takıp deneyeyim belki sorun oyundadır diye düşündüm. Ancak TLOU oynarken durum daha da kötüleşti. Sinematik kasıyor, sesler kayıyordu ve en ilginci ise oyunda dehşet bir lag vardı. Joel arabanın dışında gözüküyordu. Çok garip bir durumdu ve heyecanım boşa gitti/hevesim kırıldı diye korkmuştum.

Araştırmaya başladım ve bazı tavsiyeler gördüm.

• İşlemcide sorun varsa cihaz kapanır
  • Ekran kartında sorun varsa kaplamalarda sıkıntı çıkar

Gibi çözümlere denk geldim. Ancak hiçbiri değildi. Sonradan bir videoda çözümü buldum. Cihaz bırakın oyunda menüde dahi takılıyorsa HDD bozuktur diyordu. Şansıma evde yedek bir HDD vardı, hemen değiştirdim ve sorunum çözüldü. Bug/lag, karakterin garip davranışı vs. gibi sorunlar kalmadı.

Olur ya bir gün sizlerden biri PS3 alır da böyle bir durumla karşılaşırsa diye başımdan geçeni yazmak ve anlatmak istedim. Şu an benim sorunum çözülmüş gözüküyor ancak yine de en azından 2-3 saatlik daha oynayıp kesin emin olmam gerekmekte diye düşünüyorum.

İyi Sosyaller.
PS3'ü kesinlikle modlamanı tavsiye ederim. MVG'nin konu üzerine güzel bir videosu var:
Ayrıca PS3'te bile Sata SSD kullanmak fark yapıyor, rastgele okuma hızları nedeniyle.

Oncelikle yapilan hatalari siralayayim.
  1. Model numarasina bakilmadan Slim model alinmis. Ilk kasa Slim modellerin, ''zamanli bomba'' Fat kasalardan pek bir farki acikcasi yok. RSX tarafi PS3 Fat gibi hala NEC TOKIN kapasitorler kullaniyor ve Blu-Ray surucusu de bozulmaya oldukca yatkin bir model. Serin tutuldugu ve Blu-Ray surucusu mumkunse kullanilmadigi surece daha uzun sure gidebiliyor olmasi gerek.
  2. 2025'de CFW veya HEN kurulmamis, yani ''kirilmamis'' bir PS3 kullaniyorsunuz, en azindan sanirsam.
  3. Bu yuzden de oyunlari diskten oynamaya mahkum kaliyorsunuz. Halihazirda zaten yasli ve omrunu doldurmaya yakin disk surucusu, daha da yipraniyor.
  4. Yipranmayi da gectim, bahsini gectiginiz TLoU ve GoW III, HDD'ye oyun verisi kurulumu istemeyen oyunlar. Bu tur oyunlari CFW veya HEN yapilmis bir PS3'e takarsaniz, uygun araclarla diskteki oyunu direkt HDD'ye kurabilirsiniz ve bu da daha hizli okuma hizlari sagliyor, bu sayede dediginiz doku akisi sorunlari daha da azaliyor ve cogunlukla yuklenme ekranlariniz da daha kisa olur. Bu korsana girmez, para verip aldiginiz oyun diskini kendi konsolunuza dump ediyorsunuz sonucta.
  5. Ikinci el bir PS3 alindigi anda, -CFW veya HEN kurulu degilse- guvenli moda girilip, sirasiyla ''Rebuild Database'' ve ''Restore File System'' yapilmali. Bunlari yapmak hem XMB (ana menu) hizini, hem de oyunlarin yuklenme hizlarini (cok olmasa da), hem de doku akisi sorunlarini azaltiyor. Hatta bazen sorunlu sandiginiz HDD'yi bu iki secenek ile saglikli hale getirebilirsiniz, tabii sizinki daha cok fiziksel hasar almis bir HDD gibi gozukuyor ancak denemeye degebilir. Bu iki secenegin hicbir zarari yok, sadece ''Rebuild Database'' ayari olusturdugunuz fotograf albumu, sarki playlistleri vs. gibi seyleri siliyor, silinen herhangi bir medya veya oyun verisi yok, CFW ve HEN varsa da zarari yok. Bu iki ayarin bitmesi HDD'nizin durumuna gore uzun surebilir.
  6. ''Islemcide sorun varsa cihaz kapanir'' tabiri de bir tik yanlis olmus. Boyle soylendiginde sanki cihaz acilabiliyor ve menude kapaniyor gibi anlasilmaya cok musait. Bu da cok cok arada mumkun ancak CELL B.E hatalari genelde direkt sari isik hatasina sebep olur ve konsolun acilmasini engeller cunku konsol acilirkenki sekanstaki kritik islevler ona bagli. CELL B.E kaynakli sorun olma ihtimali de ozellikle Slim kasada oldukca az. Slim kasada rastlanan sorunlar ilk revizyon Slim ise NEC TOKIN veya PSU kaynakli oluyor genelde. ''Ekran karti'' hakkinda soylenen bilgi ise dogru.
  7. Dediginiz doku akisi sorunlari tamamen HDD kaynakli olmayabilir, ozellikle ilk revizyon Slim kasa ise dedigim gibi, Blu-Ray surucusu kaynakli da olabilir zira dedigim gibi, bahsi gecen iki oyunun asil verileri diskte.
  8. PS3'e SSD yukseltmesi cok cok da gerekli degil acikcasi.
Velhasil, konu basligina ve yazdiginiz cozume tekrar odaklanirsak, bu sorunun cozumu sadece HDD olmayabilir ve bu devirde PS3'lere daha iyi bakmak gerek. Sizin bir sucunuz yok, amator hatalari sonucta, olur boyle seyler. Kabahat, sizi yonlendirenlerin verdigi bilgilerde. Konsolunuz ilk revizyon Slim ise (altindaki etikette yazan ''CECH-'' seklinde baslayan koddan anlayabilirsiniz, 20xx ise ilk revizyon Slim demektir) konsol olene kadar kullanin ve olunce de mutlu mesut emekliye ayirin derim. Umarim yardimci olur. Iyi oyunlar.

@vanillamint iyi akşamlar. Hocam dediklerinizi takip ederek eski HDD'yi geri taktım. Recover ve Rebuild yaptım. Recover esnasında sistem dosyalarınız bozuktur ve yeniden yüklenecektir hatası verdi. Ancak buna rağmen eskiyi takınca oyunlar takılıp donmaya devam ederken yenisinde takılmıyor donmuyor.

Son düzenleme: