27294

Uzman
Selamlar. :)

Malum RAM fiyatları olsun, insanların yeni bir şey deneme isteği olsun, Xbox kullanıcısı olup Pass ile devam edenler olsun artık konsola geçiş biraz arttı.

Ben de bir PS5 Pro kullanıcısı olarak bu dönemde PRO ekseninde bir cihaza geçilip geçilmeyeceğini ve cihazında küçük bir incelemesini yapacağım.

Cihaz hakkında uzun uzadıya bir inceleme yapmayacağım, ancak bilmeyenler için söyleyebilirim ki; An itibariyle en güçlü konsol unvanını elinde tutuyor PS5 PRO. Ki bu çok normal, kendisinin amacı zaten bu. Bu konuda normal PS5'ten farkı GPU yani grafik biriminin daha güçlendirilmesi ve yapay zeka destekli PSSR desteği. Ayrıca Alet 2 TB ve disk sürücüsü olmadan geliyor. Yani fiziksel oyun çalıştırmak için ekstra disk sürücüsü almak zorundasınız. Tasarımsal birkaç değişiklik var, onu da aşağıya bırakayım.

ps5pro.webp

Peki asıl sorumuza gelelim; PS5 Pro cidden değer mi? Evet arkadaşlar cidden değer, ama bunun sebebi sadece grafik biriminin güçlendirilmesi değil, PSSR 2'nin 2026 içerisinde geleceğinden dolayı.

"Ne bu PSSR 2 güncellemesi?" Derseniz de; PSSR tarafından bir sürü güçlü sızıntıya göre 2026 yılında PSSR 2 adında büyük bir güncelleme alacak PS tarafının kare oluşturma teknolojisi. Bu güncelleme ile PRO zaten güçlü olan donanımının üzerine gerçekten güçlü bir DLSS teknolojisine de sahip olacak. Dolayısıyla PS5 PRO uzun ömürlülük konusunda ciddi bir süreye sahip olacak normal PS5'e göre ve maalesef bu teknoloji PS5 PRO haricinde ki diğer PS5 modellerinde yok, yani bu özelliğe diğer konsol modelleri sahip değil.

Diğer sebepleriniz ise; sağlam bir televizyonunuz, monitörünüz varsa, görselliğe ve performansa önem veriyorsanız almanız için sebeplerden biri de bu tabii. Alet gerçekten güçlü ve görsellik konusunda sağlam görüntü cihazlarına sahipseniz ve eski modelleri kullandıysanız farkı anlıyorsunuz arkadaşlar. Ayrıca PRO cidden uzun ömürlü bir cihaz olacak bunu da unutmayalım.

Halihazırda yolda olan GTA 6 için de bu büyük bir haber, kuvvetle ihtimal GTA 6 güzel bir görsellikle PRO versiyonunda 60 FPS çalışacak. Ancak çözünürlük için net bir tahminde bulunamayabilirim.

Gelelim "neden alınmaz?" sorusuna.

"Ben komple oyuncuyum, her türlü oyun oynamayı severim." diyen birisiyseniz, performans ve görsellik takıntınız yoksa PRO almanız için hiçbir sebebiniz yok arkadaşlar. Normal PS5 şuan gayet güçlü, çoğu AAA oyunu gayet iyi görsellikte çalıştırıyor ve sıfırını 20K gibi komedi fiyatlara bulabiliyorsunuz.

Karar sizin, GTA 6 biliyorsunuz ki ilk sene sadece konsolda olacak. Yatırımını bu oyuna yapacaksanız, güzel görsellik ve performans isteyip PSSR 2 gibi bir nimetten faydalanmak istiyorsanız kesinlikle PS5 PRO alınır. :)

GTA 6 dışındaki oyun karşılaştırmalarında gözle görülecek hic bir fark yok neredeyse. Türkiye'de 15k fazla vermenin bana göre hic bir anlamı yok. Spider-Man 2'de hangisi pro hangisi normal anlayamadilar gozler kapali sekilde. PC'si olanlar zaten PS5'de ilk oynayanlardan olmak icin oynayacaktir benim gibi.

GTA 6 dışındaki oyun karşılaştırmalarında gözle görülecek hic bir fark yok neredeyse. Türkiye'de 15k fazla vermenin bana göre hic bir anlamı yok
Görsellik konusunda belirttiğim gibi yüksek çözünürlüklü görüntü cihazlarında benim gibi görsellik takıntısı olanlar için kesinlikle fark belli oluyor, incelemelerde o kadar belli olmuyor ama bir fark var, tabii daha önemli olan kısım uzun ömürlülük ve normal PS5'in sahip olduğu bazı performans sorunlarına da sahip olmaması.

Tamamen görsellik ve performans konusunda lüks bir harcama olarak da nitelendirilebilirdi, fakat GTA 6 ve PSSR 2 seçenekleri olmasaydı.

Zaten bilgisayarı olan ve donanımını konsollardan daha güçlü olan insanlara konsol öneremem, çünkü artık anlamı kalmadı.

Bende önümüzdeki yaza doğru bir konsol almayı düşünüyorum ama hangisini alacağımı bilmiyorum. Güçlü bir bilgisayara sahibim ama evlilik sonrası ne kadar sık oturabilirim bilmediğim için konsol bu konuda daha rahat ettirecektir illaki o yüzden Pro mu yoksa düz mü almak konusunda kararsızım.

Görsellik konusunda belirttiğim gibi yüksek çözünürlüklü görüntü cihazlarında benim gibi görsellik takıntısı olanlar için kesinlikle fark belli oluyor, incelemelerde o kadar belli olmuyor ama bir fark var, tabii daha önemli olan kısım uzun ömürlülük ve normal PS5'in sahip olduğu bazı performans sorunlarına da sahip olmaması.

Tamamen görsellik ve performans konusunda lüks bir harcama olarak da nitelendirilebilirdi, fakat GTA 6 ve PSSR 2 seçenekleri olmasaydı.

Zaten bilgisayarı olan ve donanımını konsollardan daha güçlü olan insanlara konsol öneremem, çünkü artık anlamı kalmadı.

4070'li sistemin yanina aldim normali. Gran Turismo 7, Ghost of Yotei, GTA 6 gibi oyunlar icin. Pişman degilim.

Bende önümüzdeki yaza doğru bir konsol almayı düşünüyorum ama hangisini alacağımı bilmiyorum. Güçlü bir bilgisayara sahibim ama evlilik sonrası ne kadar sık oturabilirim bilmediğim için konsol bu konuda daha rahat ettirecektir illaki o yüzden Pro mu yoksa düz mü almak konusunda kararsızım.
Bu soruna soruyla cevap vermem daha iyi olur, senin vereceğin bir sonraki cevaba göre kesin bir öneride bulunabilirim.

GTA 6'yı oynamak için sabırsızlanıyor musun? Ayrıca 30 FPS ve 60 FPS takıntın var mı? Gibi sorular çok önemli etkenler. Önceden özel oyunlar derdim, ama neredeyse hepsi bilgisayarda var. O yüzden güçlü bir donanıma sahip olan PC kullanıcılarına konsol önermek bana pek mantıklı gelmiyor.

Ha ama bütçen varsa, GTA 6'yı daha iyi bir görsellikte oynamak istiyorsan çıktığında, PRO alabilirsin. Onun dışında normal PS5 kesinlikle daha mantıklı bir seçenek olur.

4070'li sistemin yanina aldim normali. Gran Turismo 7, Ghost of Yotei, GTA 6 gibi oyunlar icin. Pişman degilim.
PS5 asla pişman ettirmedi ya, umarım PRO kullanıcıları olarak FPS konusunda da pişman olmayız ama tüm bilgiler dediğim gibi 60 FPS beklentisini doğruluyor gibi bir şey.

Bu soruna soruyla cevap vermem daha iyi olur, senin vereceğin bir sonraki cevaba göre kesin bir öneride bulunabilirim.

GTA 6'yı oynamak için sabırsızlanıyor musun? Ayrıca 30 FPS ve 60 FPS takıntın var mı? Gibi sorular çok önemli etkenler. Önceden özel oyunlar derdim ama neredeyse hepsi bilgisayarda var. O yüzden güçlü bir donanıma sahip olan PC kullanıcılarına konsol önermek bana pek mantıklı gelmiyor.

Ha ama bütçen varsa, GTA 6'yı daha iyi bir görsellikte oynamak istiyorsan çıktığında, Pro alabilirsin. Onun dışında normal PS5 kesinlikle daha mantıklı bir seçenek olur.

GTA 6'yı bekliyorum tabii ki ama düz PS5 veya Pro bana nasıl çözünürlükte nasıl oynatacak o sorular cevapsız olduğu için kararsızım.

GTA 6'yı bekliyorum tabii ki ama düz PS5 veya Pro bana nasıl çözünürlükte nasıl oynatacak o sorular cevapsız olduğu için kararsızım.
Çözünürlük konusunda inan ne kadar tahminde bulunursam bulunayım kesinlik pek yakın değil. Ama illa fikrimi soracaksan PS5 PRO PSSR 2 teknolojisiyle bile en baba 1440P - 60 FPS ikilisini sunacaktır.

Ha bu arada yeni özel oyunlar yolda PS5 için, özellikle 2026 ve 2027 inanılmaz geçecek. Yani iyi bir yatırım olur PRO alman.

GTA 6'yı oynamak için sabırsızlanıyor musun? Ayrıca 30 FPS ve 60 FPS takıntın var mı? Gibi sorular çok önemli etkenler. Önceden özel oyunlar derdim ama neredeyse hepsi bilgisayarda var. O yüzden güçlü bir donanıma sahip olan PC kullanıcılarına konsol önermek bana pek mantıklı gelmiyor.

Ha ama bütçen varsa, GTA 6'yı daha iyi bir görsellikte oynamak istiyorsan çıktığında, Pro alabilirsin. Onun dışında normal PS5 kesinlikle daha mantıklı bir seçenek olur.

PS5 asla pişman ettirmedi ya, umarım Pro kullanıcıları olarak FPS konusunda da pişman olmayız ama tüm bilgiler dediğim gibi 60 FPS beklentisini doğruluyor gibi bir şey.

Fragmanlar bile düz 5'ten. Ben söyleyeylim Fidelty modunda upscale ile 30 FPS verir. Performance'da 45-60 verir. Pro'da ya görüntüler aynı kalır FPS düzelir ya da FPS yine aynı kalır görüntü kalitesi artar. Demem o ki PS5'e sadece 30FPS veremezler.

Düz bile tatmin ederken Pro'dan fazlasıyla memnun kalırsınız. Hangisi zorlamazsa onu alın.

V
Çözünürlük konusunda inan ne kadar tahminde bulunursam bulunayım kesinlik pek yakın değil. Ama illa fikrimi soracaksan PS5 PRO PSSR 2 teknolojisiyle bile en baba 1440P - 60 FPS ikilisini sunacaktır.

Ha bu arada yeni özel oyunlar yolda PS5 için, özellikle 2026 ve 2027 inanılmaz geçecek. Yani iyi bir yatırım olur PRO alman.
Bakalım hocam mart gibi askere gideceğim bedelliye döndükten sonra duruma göre seçeceğim. Kasayı yaklaşık 8-9 ay önce toplamıştım taksitleri önümüzdeki ay bitiyor :) Ram krizinden önce topladık.

Fragmanlar bile düz 5'ten. Ben söyleyeylim Fidelty modunda upscale ile 30 FPS verir. Performance'da 45-60 verir. Pro'da ya görüntüler aynı kalır FPS düzelir ya da FPS yine aynı kalır görüntü kalitesi artar. Demem o ki PS5'e sadece 30FPS veremezler.

Düz bile tatmin ederken Pro'dan fazlasıyla memnun kalırsınız. Hangisi zorlamazsa onu alın.
Almışken en son sürümünü alayım uzun süre götürsün kafasındayım bilgisayarda da 9070 XT almıştım hocam bakalım o zamanki duruma göre alacağım.