Eser

Başarılı
Makaleler
1
Bu yazıda; özellikle PlayStation 5 kullanıcılarını ve ucuz "capture card" sahiplerini yakından ilgilendiren, kendi ihtiyacımdan yola çıkarak geliştirdiğim Kaptura adlı yazılımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Neden böyle bir yazılım geliştirdim?Piyasada satılan uygun fiyatlı, "Çin malı" olarak tabir ettiğimiz capture card'lar fiyat/performans açısından harika işler çıkarsa da en büyük eksikleri, kendilerine ait optimize bir izleme yazılımlarının olmaması. Çoğumuz bu kartları OBS üzerinden kullanıyoruz ancak sadece PS5 ekranını izlemek veya Discord üzerinden arkadaşlarımızla anlık paylaşım yapmak istediğimizde; OBS gibi devasa bir yazılımın hem yapılandırması hem de sistem kaynağı tüketimi bazen oldukça yorucu olabiliyor.

Yazılımı geliştirirken Rust dilini ve GStreamer altyapısını kullandım. Bu sayede uygulama; capture card'ınızın izin verdiği en yüksek kaliteyi (genelde 1080p@60fps) sisteminizi yormadan, tabiricaizse "yokmuş gibi" çalışarak bilgisayarınıza aktarıyor.

Demo ve Donanım:Aşağıda; yazılımın çalışma performansını görebileceğiniz ufak bir demo videosunu ve kendi kurulumumda kullandığım cihazın görsellerini bulabilirsiniz. Gördüğünüz üzere oldukça basit bir devre kartı üzerinden gecikmesiz ve akıcı bir deneyim elde edebiliyoruz.

Demo:
Not:
Demoda oyunu doğrudan PC monitöründen izleyerek oynadım. Bu da gecikmenin, rekabetçi olmayan oyunlarda fark edilmeyecek kadar az olduğu anlamına geliyor.

Bendeki capture card (2 sene önce yurt içinden 900 liraya almıştım):
capcard.webp

Düşünceleriniz benim için çok kıymetli; iyi ya da kötü tüm eleştirilere açığım.
Github Linki: GitHub - esershnr/Kaptura: Optimized Video Capture Utility for Windows

Son düzenleyen: Moderatör: