xLeomessi

Becerikli
Merhaba, dün OCCT ile PSU 12V 5V kanallarına 20 dakikalık bir test uyguladım. Değerler normaldi 12v kanalında 12096 5V kanalında 5090 civarı gösteriyordu.

Testi kapattıktan sonra işlemcim kendi kendine yüke girip 75 derecelere kadar çıktı, sonra düştü sonra tekrar çıktı 50 60 arası kafasına göre takıldı.
Normalde sadece işlemciye stress testi uyguladığımda 58 dereceyi geçmemişti. Bu bir problem mi? Neden olmuş olabilir?

Sistem:
  • PNY 5070 Ti Epic ARGB
  • Enermax 1200W DFX
  • R7 9700X
  • Gigabyte AORUS B850 Elite Wi-Fi 7
  • Thermalright Phantom Spirit EVO
İkinci sorum ekran kartım FurMark testinde maksimum 68 gördü bu değer iyi mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Performansın ne kadar arttığı bence daha önemli. Eğer kayda değer bir artış varsa 105W kullanılabilir ama bir artış yoksa 65W kullanmak çok daha iyi olur.

Ben araştırdığım kadarıyla oyun performansında fark olmuyor.

Orası öyle evet oyun performansında 3-5 FPS zaten oynarsa oynar sıcaklığı da 3-5 derece oynar oynamaz. Ancak 105W olup onun üzerinde curve yapsa daha iyi en azından 85 90W civarına düşürür. Diğer türlü 65W işlemciye bir de curve yaparsa oldu sana 45W ne anladım :D.

9700X zaten aşırı ısınan bir işlemci değil. 3D cache bir işlemci olsa çözüm aranır da o işlemci oyun içinde anca 60 65'leri görür ki bu sıcaklıklarda doğal.

Orası öyle evet oyun performansında 3-5 FPS zaten oynarsa oynar sıcaklığı da 3-5 derece oynar oynamaz. Ancak 105W olup onun üzerinde curve yapsa daha iyi en azından 85 90W civarına düşürür. Diğer türlü 65W işlemciye bir de curve yaparsa oldu sana 45W ne anladım :D.

9700X zaten aşırı ısınan bir işlemci değil. 3D cache bir işlemci olsa çözüm aranır da o işlemci oyun içinde anca 60 65'leri görür ki bu sıcaklıklarda doğal.
Valla normalde hiç ellemeden kullanıcam, uğraşmak istemiyorum. Ama şu kendi kendine 0.900 sonra birden 1210 1400 civarı voltajlara çıkıp sonra geri düşmesi uyuz etti.

Vallahi normalde hiç ellemeden kullanacağım, uğraşmak istemiyorum. Ama şu kendi kendine 0.900 sonra birden 1210 1400 civarı voltajlara çıkıp sonra geri düşmesi uyuz etti.

Hocam yani sabit durmasını da bekleyemezsin işlemci bu sonuçta görünürde bir şey yapmasa da arkada bir şeyler yapıyordur :).

Hocam yani sabit durmasını da bekleyemezsin işlemci bu sonuçta görünürde bir şey yapmasa da arkada bir şeyler yapıyordur :).

İlahi hocam :D herkeste böyle mi cidden? Birden o fan sesi artınca bilgisayar kapanacak hissiyatı veriyor :D Bu arada hocam anakartta WI-FI7 var o yüzden Wi-Fi ile kullanıyorum. Kablolu bağlantıya geçmeme gerek var mı sizce? Mümkün olduğunca az kablo olsun istiyorum. Güzel bir düzenleyici alacağım masanın alt tarafına.

İlahi hocam :D herkeste böyle mi cidden? Birden o fan sesi artınca bilgisayar kapanacak hissiyatı veriyor :D Bu arada hocam anakartta WI-FI7 var o yüzden Wi-Fi ile kullanıyorum. Kablolu bağlantıya geçmeme gerek var mı sizce? Mümkün olduğunca az kablo olsun istiyorum. Güzel bir düzenleyici alacağım masanın alt tarafına.
Kablolu bir bağlantı elbette kablosuz gibi olamaz. Güç planınız dengelide mi? Birde oyun modu açık mı?

Güç planı yüksek performans, oyun moduna bakmadım sanırım.

Onu dengeli yapar mısın? Uzak bir geçmişte böyle bir şey hatırlıyorum çünkü.

Dengeli ile yüksek performans arasında fark yok. Yüksek performansta işlemciyi boşa çalıştırıyorsun. Dengelide ise kafasına göre takılıyor.

Onu dengeli yapar mısın? Uzak bir geçmişte böyle bir şey hatırlıyorum çünkü.

Dengeli ile yüksek performans arasında fark yok. Yüksek performansta işlemciyi boşa çalıştırıyorsun. Dengelide ise kafasına göre takılıyor.

Onunla alakali olacağını cok sanmıyorum. Daha doğrusu işlemci kullanımında sorun yok, kendi kendine voltajı arttırıp düşürmesi sorun. Normal bir düzeyde yapsa cok problem değil de, 0850'den 1300 seviyesine atlaması cok saçma geliyor. Ve bunla alakali ne yazarsam yazayım bir sey bulamıyorum, ilginç cidden.

Onunla alakali olacağını cok sanmıyorum. Daha doğrusu işlemci kullanımında sorun yok, kendi kendine voltajı arttırıp düşürmesi sorun. Normal bir düzeyde yapsa cok problem değil de, 0850'den 1300 seviyesine atlaması cok saçma geliyor. Ve bununla alakali ne yazarsam yazayım bir şey bulamıyorum, ilginç cidden.

Alakalı nasıl olmasın :). Yüksek performans mod bilgisayarı ne zaman olursa olsun sürekli yüksek hızda çalıştırmaya zorlar ama dengeli mod bilgisayarı boştayken güç kullanımını azaltır fakat yük altındayken gerektiği hıza geri yükseltir. Güç tasarrufu modu ise ister yük altındayken ister boştayken olsun sürekli düşük hızda çalıştırarak sistemin daha az güç harcamasına neden olur.

Alakalı nasıl olmasın :). Yüksek performans mod bilgisayarı ne zaman olursa olsun sürekli yüksek hızda çalıştırmaya zorlar ama dengeli mod bilgisayarı boştayken güç kullanımını azaltır fakat yük altındayken gerektiği hıza geri yükseltir. Güç tasarrufu modu ise ister yük altındayken ister boştayken olsun sürekli düşük hızda çalıştırarak sistemin daha az güç harcamasına neden olur.
Deneyelim madem

Hocam dediginizi yaptim, birde biostan pbo açıp 70level3 diye bir şey seçtim. 105w aktif ettim, şimdilik sorun yok. Ama su pbo olayını tam anlayamadım. 70level3 ne demek mesela 😃

Son düzenleme: