Polis neden işinize geldiğinde polis oluyor? Neden polisinize düşmansınız?

Makaleler
64
Yer
Ankara
Polisler İnsan Değil mi?

Neden polis, işinize gelince kahraman; ama işinize gelmeyince düşman oluyor?

Arabanız çalındığında, biri sizi tehdit ettiğinde, çocuğunuz kaybolduğunda, mahallenizde bir kavga çıktığında ilk kimi arıyorsunuz? Polisi. Peki, neden aynı polisler bir başka olayda, belki de kendi inisiyatifleri dışında görevlerini yaparken, hakaretlere, küfürlere, düşmanlığa maruz kalıyor?

Spor şube polislerinin ne suçu var? Onlar da görevlerini yapan memurlar. Maçta taşkınlık çıkmasın, insanlar birbirini bıçaklamasın, statta bir çocuğun başına bir şey gelmesin diye oradalar. Maçlarda, tribünlerde neden polisler var? Kıymetli topçularınız, taraftarınız zarar görmesin diye. Ama yine de hedef tahtasına konuluyorlar.

Halkın bir kısmı artık genelleme yaparak tüm polisleri “düşman” gibi görmeye başladı. Oysa bu çok tehlikeli bir bakış açısı. Suçlu polis yok mu? Elbette var. Ama suçlu doktor, suçlu öğretmen, suçlu gazeteci de var. Bir meslek grubunu, birkaç kişinin hatası yüzünden toptan yargılamak adil mi?

Polisler de insan. Evlerinde bekleyen eşleri, çocukları, yaşlı anne babaları var. Gece gündüz, bayram seyran demeden görev başında olan bu insanlar, sadece kamu düzenini korumaya çalışıyorlar. Kolay mı sanıyorsunuz kalabalığın içinde, her an hedef haline gelme riskine rağmen görev yapmak?

Bir de şu soruyu kendimize soralım: Polis olmasa ne olurdu?
Her suçun cezasını biz mi verecektik? Mahallede çıkan silahlı kavgayı kim ayıracaktı? Hırsızlık olayını kim çözecekti? Birini kaybettiğinizde kimi arayacaktınız? Herkes kendi adaletini sağlamaya kalkarsa, bu ülkede yaşanır mı?

Saraçhane olaylarına ya da benzer müdahalelere örnek verip "bakın şiddet uyguladılar" diyenler çıkacaktır. Ancak bu da yine genellemeye girer. Talimat verenle, uygulamak zorunda kalan aynı kişi değil. Ve unutmayın, polis emir komuta zinciri içinde çalışır. O gencin karşısında duran polis belki içinden üzülüyor, belki çocuğunu hatırlıyor ama görevini yapmak zorunda. Tıpkı bir doktorun, en sevmediği hastayı da tedavi etmek zorunda olduğu gibi.

Polise düşmanlık çözüm değil!

Eleştiri hakkımız elbette var. Yanlış yapan polis varsa şikayet edelim, dava edelim, hak arayalım. Ama tüm bir meslek grubunu hedef göstermek, vicdansızlıktır. Hele ki sokakta sadece görevini yapan bir polise hakaret etmek, insanlık onuruna aykırıdır.

Çocuklar o hakaretleri görüyor. Polis babalarının, annelerinin nasıl aşağılandığını izliyor. O çocuklar büyüyünce ne düşünecek? Onlara nasıl bir toplum miras bırakıyoruz?

Polis halk için vardır. Halk da polis için. Güven dediğimiz şey karşılıklıdır. Lütfen artık empati yapalım. Suçluyla görevini yapanı ayırt edelim. Sessiz, sakin ama fedakâr binlerce polis var bu ülkede. Onların hakkını kim savunacak?

Bu konuya gelen mesajlar halkın polise olan kinini, düşmanlığını fazlasıyla açıklıyor. İnsanlık ölmüş, ne diyeyim. Muhtemelen şimdi herkes beni linçleyip düşmanı olarak görecek. Ama ben yine de bu konuyu açacağım. Kendi düşüncelerimi belirteceğim.

Polis, kanun adamıdır. Ona her zaman saygı göstermeli ve itaat edilmelidir. Polise karışılmaz, vazifesini yaparken serbest bırakılmalıdır. Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır.

Son düzenleme:
Kendi doğrularını kabul etmeyen herkese düşman olan kitleye polismiş devletmiş anlatamazsin.
Avoid liste adam ekliyorsun sadece o tarz konularda. Ama reelde maalesef maruz kalıyorsun.

Benim polisle yaşadığım bir olayı anlatayım. Akşam vakti dışardayken normal bir şekilde dolaşıyoruz. O sırada rutin kontrol var mış işte kimlik kontrolü yapıyorlar. Bir tane polis geldi işte kimlikler kontrol ediliyorken emir veriyor işte bağıra çağıra. Benim bir akrabam da orada valilikte çalışıyor işte. Sıra bana gelince kimliğe baktı soyadımı görünce sordu XXX kişisiyle tanışıklığın var mı ben de evet ne oldu dedim ama sinirli bir şekilde. Sonra Gbt'den baktı galiba emin değilim doğru olduğunu görünce tavrı 180 derece değişti. Ee ne oldu biraz önce üstten konuşuyordun hepimize emir veriyordun ne değişti şimdi. Burada şu anlamı çıkarmasın kimse işte sen valiyi-milletvekilini tanıyorsun diye artistlik mi yapmak zorundasın diye. 1 kelime bile artistlik yapmadım gayet'te kibar bir şekilde konuştuk ama bir vatandaş olarak benim de bir sınırım var sırf karşında ki öğrenci diye üstlenemez kimse. Bunu anlatma sebebim sizin dediğiniz gibi polislerin hepsi böyle değil. Çok iyi saygılı, efendi polisler de tanıyorum bizzat polis olan arkadaşlarım da var.

Sizin dediğiniz polis düşmanlığı özellikle saraçhane olayların da patlak verdiğini düşünüyorum. Tüm polislere'de işkence etti denilemez sonuçta. Farklı şehirlerden anlaşarak ya normal bir şekilde herkes dağılması ya da eylemlerin abartılı olmayacak şekilde yapılmasına izin verildi. Ama bazı polisler de sırf keyfinden dövdü ve resmen öldürecek gibi gaz sıktı. Ben orada ki amirlerin polislere öğrencilerin hepsini dövün ya da gazları saatlerce yüzlerine tutun işkence edin dediklerini'de sanmıyorum. Özellikle tutuklanan kişilerin anlattıkları doğruysa durum çok daha kötü.

Günümüze bakınca geneli dahil etmiyorum ama Halk Polise, Polis'te Halka karşı düşmanca tavırlar sergiliyor. Halk diyor siz orantısız güç kullandınız işkence ettiniz, polis diyor işte siz asit attınız teröristsiniz. Burada halk'ın da polisin de birbirini karşılıklı olarak dinlediğini düşünmüyorum. Özellikle mevzular açık mikrofon'da polise asit attınız kısmında. Polis'te Vatandaş'ta orada direk bağırarak konuşmaya başlıyor. O bölüm yayınlandıysa daha izlemedim ama muhtemelen büyük tartışma çıkmıştır.

Bu zamanın polisi kanun adamı değil de ondan. AKP'nin polisi demek daha doğru.
Allah zorluk versin kolay iş, öğrencileri coplamak falan.
Al işte. Konuyu okumadan verilen malum cevaplar. Kim yazacak diye bekliyordum bende. Kolay işse kafanızı sosyal medyadan kaldırıp siz yapmayı deneyebilirsiniz. Kolay iş zaten. Değil mi?

Ve yine bir genelleme daha. "AKP'nin polisi".

Türkiye'de polisleriniz nasıl bilmiyorum ama ben yine de kendi ülkemdeki polisi anlatayım:
Polisler halktan rüşvet alıyor. Trafikte, sokakta veya herhangi olayda rüşvet alıyorlar. Almadıkları vakit cezai işlemler uyguluyor.
Devlet'e çalışan tanıdıkların var ise (atıyorum, akraban, dayın, amcan vs.) seni es geçebiliyorlar sütten çıkmış ak kaşık, kedi oluyorlar. Tutuklandıktan 4 saat sonra salıyorlar sizi.
Herhangi bir olay olduğunda ise (Kavga, hırsızlık, gasp) hiç uğraşmıyorlar. İhbar etseniz de direkt yüzünüze küfür edip kapatıyorlar.
Kusura bakmayın ama, benim gözümde polisler aç köpekten ibarettir.

Son düzenleme:
Al işte. Konuyu okumadan verilen malum cevaplar. Kim yazacak diye bekliyordum bende. Kolay işse kafanızı sosyal medyadan kaldırıp siz yapmayı deneyebilirsiniz. Kolay iş zaten. Değil mi?

Polis falan mısınız? Yoksa açıklanamaz bu polis aşkı, polis ilgisi… Tüm gün oturur, akşama doğru kendi halinde arabaya ya da motora ceza keser, aracın kamerası sayesinde sosyal medyada yaptığı rezillik ortaya çıkar. Sicil numarasını istersin, tersler; vermemek için kırk takla atar, vermez, sana saldırır. Sokakta kadın dayak yer, ölür, polis uzaktan izler. Adam dayak yer, polis izler. Anayasayı çiğneyecek kadar büyük yerden emir aldığını düşünüp öğrencilerin doğal hakkını engellemekle kalmaz, öğrenciyi döver; kadın öğrenciye tecavüz eder, darp eder. Hıncını alamaz, gözaltında döver. Polise işin düşer, karakola gidersin, umursamaz; sanki lütfediyor gibi tavırlarla işini görür. Fazla kasıyorsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…