Pipewire Configuration'unuzdaki "quantum değerlerinden" ve "sound power saving" özelliğinden dolayı yaşadığınızı düşünüyorum bu problemi:
Öncelikle eğer herhangi bir Pipewire Configuration'unuz yoksa, sırasıyla
mkdir ~/.config/pipewire ve
cp /usr/share/pipewire/pipewire.conf ~/.config/pipewire/ komutlarını girerek oluşturun.
Ardından
~/.config/pipewire/pipewire.conf konumundaki dosyayı herhangi bir metin düzenleyici ile açın ve şu satırları "uncommentleyin" (yüksek ihtimal 31, 32 ve 33. satırlar olmalı):
Kod:
default.clock.quantum = x
default.clock.min-quantum = y
default.clock.max-quantum = z
Ardından bu değerleri şu şekilde değiştirin:
Kod:
default.clock.quantum = 256
default.clock.min-quantum = 32
default.clock.max-quantum = 1024
Bu adımları yaptıktan sonra; şu adımları takip ederek, ses sistemi için "power saving"i devre dışı bırakın:
Öncelikle
/etc/modprobe.d/ dizininin içerisine,
sound.conf adlı bir dosya oluşturun. Ardından yine herhangi bir metin düzenleyicisi kullanarak, bu dosyaya şu satırı yapıştırın:
options snd_hda_intel power_save_controller=N power_save=0
Bu adımları yaptıktan sonra,
systemctl --user restart pipewire.service komutunu girin veya sisteminizi yeniden başlatın. Bunu yaptıktan sonra, test edip sorunu tekrar yaşayıp yaşamadığınızı belirtin.
Eğer bu adımlar işe yaramazsa, problem yaşadığınız oyunların çevre değişkenlerine
PULSE_LATENCY_MSEC=60 değerini eklemeyi deneyebilirsiniz. Bunun da işe yarayıp yaramamasına bağlı olarak,
60 değerini teker teker ve sırasıyla
30 ve
90 olarak değiştirip tekrar kontrol edebilirsiniz.
Bunun da işe yaramaması durumunda,
/etc/pipewire/pipewire-pulse.conf.d/20-pulse-properties.conf üzerindeki
ilgili şu satırları kendinize göre değiştirmeyi deneyin.
Kod:
pulse.properties = {
pulse.min.req = 256/48000
pulse.min.frag = 256/48000
pulse.min.quantum = 256/48000
}
Yapmanız gereken,
256 değerini arttırarak veya azaltarak kendi sisteminizde en iyi sonucu veren ve sorunu önleyen değeri bulmaya çalışmak.