Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

blackflag

Üyecik
Merhaba,

Yakın zamanda Pop!_OS kullanmaya başladım. Oyun oynarken yaşadığım bir ses ve performans sorunu var. Oyun oynarken (American Truck Simulator ve Euro Truck Simulator 2) arka planda çalışan müzik ve diğer seslerde kesilme ve parazitlenme oluyor. Sesler bir süre tamamen kesilebiliyor. bu kesilme ve parazitlenme anlarında oyun içi FPS değeri 10-15 düşüyor. Windows'ta bu oyunları 60 FPS sabitle oynayabiliyordum. Pop!_OS'ta da arka planda uygulama açık değilse 60 FPS alıyorum, ancak arka plan uygulamalarıyla bu sorun yaşanıyor. Ytmdesktop'u kapatıp Brave tarayıcı üzerinden müzik açarak denedim, sorun devam etti. Sesin monitörden alınmasıyla ilgili olabileceğini düşündüm ve kablosuz kulaklığa geçiş yaptım, sorun çözülmedi.
Bu sorunun kaynağı donanım, ses sürücüleri, Proton/uygulama uyumsuzluğu ya da farklı bir yapılandırma ayarı olabilir mi? Denemem gereken herhangi bir çözüm öneriniz var mıdır?

sistem özelliklerim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 3 2200G.
  • Anakart: ASUS Prime A320M-R
  • BIOS sürümü: 6241.
  • Ekran kartı: AMD Radeon RX 560.
  • RAM: 8 GB DDR4 3000 MHz.
  • Depolama:
    • 120 GB SSD (Pop!_OS kurulu)
    • 1 TB HDD (oyunlar bu diskte kurulu, disk ext4 formatında)
Yazılım ve yapılandırma:
  • İşletim sistemi: Pop!_OS (güncel)
  • Proton sürümü: ge-Proton10-24 (Steam'de seçili)
  • Harici uygulama: ytmdesktop, Brave, Discord.
  • Çevre birimi: Logitech G29 direksiyon seti bağlı ve oversteer açık.

Çözüm
Pipewire Configuration'unuzdaki "quantum değerlerinden" ve "sound power saving" özelliğinden dolayı yaşadığınızı düşünüyorum bu problemi:

Öncelikle eğer herhangi bir Pipewire Configuration'unuz yoksa, sırasıyla mkdir ~/.config/pipewire ve
cp /usr/share/pipewire/pipewire.conf ~/.config/pipewire/ komutlarını girerek oluşturun.

Ardından ~/.config/pipewire/pipewire.conf konumundaki dosyayı herhangi bir metin düzenleyici ile açın ve şu satırları "uncommentleyin" (yüksek ihtimal 31, 32 ve 33. satırlar olmalı):

Kod:
default.clock.quantum = x
default.clock.min-quantum = y
default.clock.max-quantum = z

Ardından bu değerleri şu şekilde değiştirin:

Kod:
default.clock.quantum = 256
default.clock.min-quantum = 32
default.clock.max-quantum = 1024

Bu adımları yaptıktan sonra; şu adımları takip ederek, ses sistemi için "power saving"i devre dışı bırakın:

Öncelikle /etc/modprobe.d/ dizininin içerisine, sound.conf adlı bir dosya oluşturun. Ardından yine herhangi bir metin düzenleyicisi kullanarak, bu dosyaya şu satırı yapıştırın:

options snd_hda_intel power_save_controller=N power_save=0

Bu adımları yaptıktan sonra, systemctl --user restart pipewire.service komutunu girin veya sisteminizi yeniden başlatın. Bunu yaptıktan sonra, test edip sorunu tekrar yaşayıp yaşamadığınızı belirtin.

Eğer bu adımlar işe yaramazsa, problem yaşadığınız oyunların çevre değişkenlerine PULSE_LATENCY_MSEC=60 değerini eklemeyi deneyebilirsiniz. Bunun da işe yarayıp yaramamasına bağlı olarak, 60 değerini teker teker ve sırasıyla 30 ve 90 olarak değiştirip tekrar kontrol edebilirsiniz.

Bunun da işe yaramaması durumunda, /etc/pipewire/pipewire-pulse.conf.d/20-pulse-properties.conf üzerindeki ilgili şu satırları kendinize göre değiştirmeyi deneyin.

Kod:
pulse.properties = {
    pulse.min.req          = 256/48000
    pulse.min.frag         = 256/48000
    pulse.min.quantum      = 256/48000
}

Yapmanız gereken, 256 değerini arttırarak veya azaltarak kendi sisteminizde en iyi sonucu veren ve sorunu önleyen değeri bulmaya çalışmak.
Pipewire Configuration'unuzdaki "quantum değerlerinden" ve "sound power saving" özelliğinden dolayı yaşadığınızı düşünüyorum bu problemi:

Öncelikle eğer herhangi bir Pipewire Configuration'unuz yoksa, sırasıyla mkdir ~/.config/pipewire ve
cp /usr/share/pipewire/pipewire.conf ~/.config/pipewire/ komutlarını girerek oluşturun.

Ardından ~/.config/pipewire/pipewire.conf konumundaki dosyayı herhangi bir metin düzenleyici ile açın ve şu satırları "uncommentleyin" (yüksek ihtimal 31, 32 ve 33. satırlar olmalı):

Kod:
default.clock.quantum = x
default.clock.min-quantum = y
default.clock.max-quantum = z

Ardından bu değerleri şu şekilde değiştirin:

Kod:
default.clock.quantum = 256
default.clock.min-quantum = 32
default.clock.max-quantum = 1024

Bu adımları yaptıktan sonra; şu adımları takip ederek, ses sistemi için "power saving"i devre dışı bırakın:

Öncelikle /etc/modprobe.d/ dizininin içerisine, sound.conf adlı bir dosya oluşturun. Ardından yine herhangi bir metin düzenleyicisi kullanarak, bu dosyaya şu satırı yapıştırın:

options snd_hda_intel power_save_controller=N power_save=0

Bu adımları yaptıktan sonra, systemctl --user restart pipewire.service komutunu girin veya sisteminizi yeniden başlatın. Bunu yaptıktan sonra, test edip sorunu tekrar yaşayıp yaşamadığınızı belirtin.

Eğer bu adımlar işe yaramazsa, problem yaşadığınız oyunların çevre değişkenlerine PULSE_LATENCY_MSEC=60 değerini eklemeyi deneyebilirsiniz. Bunun da işe yarayıp yaramamasına bağlı olarak, 60 değerini teker teker ve sırasıyla 30 ve 90 olarak değiştirip tekrar kontrol edebilirsiniz.

Bunun da işe yaramaması durumunda, /etc/pipewire/pipewire-pulse.conf.d/20-pulse-properties.conf üzerindeki ilgili şu satırları kendinize göre değiştirmeyi deneyin.

Kod:
pulse.properties = {
    pulse.min.req          = 256/48000
    pulse.min.frag         = 256/48000
    pulse.min.quantum      = 256/48000
}

Yapmanız gereken, 256 değerini arttırarak veya azaltarak kendi sisteminizde en iyi sonucu veren ve sorunu önleyen değeri bulmaya çalışmak.

Son düzenleme:
Çözüm
Cevabın için teşekkürler. Quantum değerlerini ve sound power saving seçeneklerini denedim, sorunumu çözmedi; ancak oyunun çevre değerlerine eklemem için verdiğin kod sorunumu çözdü. 20 dakikalık deneme oyununda herhangi bir ses sorunu yaşamadım ve FPS droplarını çözdü.

Yardımın için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör: