Wishbone

Uzman
Merhaba. TurkNet 100 Mbps paket kapsamında evin altyapısının desteklediği maksimum hız olan 77 Mbps civarı bir internet kullanıyorum. Modemim Tenda v12. Salonda az çektiği için PowerLine adaptör alarak oradan da kablosuz erişimi hızlı bir şekilde almak istedim ve TP-Link TL-WPA7517 kit aldım. Adaptörün birini odadaki uzatma kablosuna takıp Ethernet ile modeme bağladım. Diğerini de salondaki televizyonun bağlı olduğu uzatma kablosuna taktım. Doğrudan prize takmak öneriliyor biliyorum fakat modeme bağladığım cihaz için bu mümkün değil şu an çünkü odada 1 adet priz var ve diğer cihazları da çalıştırabilmem için çoklu priz kullanmam gerekiyor.

Aldığım ilk gün salondaki prize doğrudan bağladım ve internet koptu, TurkNet ile görüştüm modeminiz IP alamıyor dedi. Ben de PowerLine kaynaklı olduğunu fark ettim ve cihazı sökünce internet tekrar geldi. Sonra TV'nin bağlı olduğu uzatma kablosuna taktım ve 2 gün boyunca sorunsuz bir şekilde kullandım. Yaklaşık 50-60 Mbps arası bir hız ile odadaki interneti salona aktarabildim. Fakat bugün bu internet kesilme sorunu tekrar başladı. Ne zaman powerlineları taksam modem IP alamıyor, DSL ışığı yanıp sönüyor neticede internet kesiliyor.

Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. TurkNet 100 Mbps paket kapsamında evin altyapısının desteklediği maksimum hız olan 77 Mbps civarı bir internet kullanıyorum. Modemim Tenda v12. Salonda az çektiği için PowerLine adaptör alarak oradan da kablosuz erişimi hızlı bir şekilde almak istedim ve TP-Link TL-WPA7517 kit aldım. Adaptörün birini odadaki uzatma kablosuna takıp Ethernet ile modeme bağladım. Diğerini de salondaki televizyonun bağlı olduğu uzatma kablosuna taktım. Doğrudan prize takmak öneriliyor biliyorum fakat modeme bağladığım cihaz için bu mümkün değil şu an çünkü odada 1 adet priz var ve diğer cihazları da çalıştırabilmem için çoklu priz kullanmam gerekiyor.

Aldığım ilk gün salondaki prize doğrudan bağladım ve internet koptu, TurkNet ile görüştüm modeminiz IP alamıyor dedi. Ben de PowerLine kaynaklı olduğunu fark ettim ve cihazı sökünce internet tekrar geldi. Sonra TV'nin bağlı olduğu uzatma kablosuna taktım ve 2 gün boyunca sorunsuz bir şekilde kullandım. Yaklaşık 50-60 Mbps arası bir hız ile odadaki interneti salona aktarabildim. Fakat bugün bu internet kesilme sorunu tekrar başladı. Ne zaman powerlineları taksam modem IP alamıyor, DSL ışığı yanıp sönüyor neticede internet kesiliyor.

Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Sorununuzu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Fiziksel Bağlantılarınızı Kontrol Edin:
- PowerLine adaptörlerin doğrudan prize takılmasını sağlamak en iyisidir. Uzatma kablolarının kalitesi ve uzunluğu internet bağlantısını olumsuz etkileyebilir.
- Mümkünse, her iki adaptörü de doğrudan prizlere takmayı deneyin.

2. Aynı Elektrik Devresini Kullanın:
- PowerLine adaptörlerinin en iyi şekilde çalışabilmesi için aynı elektrik devresinde olmaları gerekmektedir. Adaptörlerin bağlı olduğu prizin aynı şebekeye ait olduğundan emin olun.

3. Ağ Ayarlarını Gözden Geçirin:
- Modeminizin arayüzüne girin ve DHCP ayarlarının etkin olduğunu kontrol edin. DHCP, modeminizin IP adreslerini dağıtmasına yardımcı olur.

4. Güç Yönetimi Ayarları:
- Bilgisayarınızın ve modeminizin güç yönetimi ayarlarını kontrol edin. Uyku modlarında ağ bağlantıları kesilebilir.

5. Modem Yazılım Güncellemeleri:
- Modeminizin firmware’inin güncel olup olmadığını kontrol edin. Gerekiyorsa üreticinin sitesinden en son sürümü indirip güncelleyin.

6. PowerLine Adaptörleri Sıfırlama:
- PowerLine adaptörlerinizi sıfırlayın. Genellikle bir sıfırlama düğmesi bulunur; bu düğmeyi kullanarak adaptörleri fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.

7. Gürültü Kaynaklarını Kontrol Edin:
- Diğer elektrikli cihazlar (örneğin, klima, mikrodalga) PowerLine sinyallerini etkileyebilir. Bu cihazların yakındaki prizlerden uzak tutulduğundan emin olun.

8. Alternatif Kablo Kullanımı:
- Mümkünse, PowerLine adaptörlerinizi bağlamak için kullandığınız uzatma kablosunun yerine yüksek kaliteli bir Ethernet kablosu kullanın.

9. Label Parameters:
- Modem, PowerLine adaptörünün sinyal kalitesi veya hızını etkilemeyecek şekilde dağıtım yapıyor mu kontrol edin.

Bu adımları izledikten sonra sorun devam ederse ilgili adaptörlerin herhangi bir arıza göstermediğinden emin olun ya da gerektiğinde adaptörleri değiştirmeyi düşünün.