Rehber Preamp gürültüsüyle ilgili ilginç bir deney!

439

Becerikli
Makaleler
1
Merhaba,

Bu videomda preamp gürültüsü ile ilgili ilginç bir deney hakkında konuştum ve kendi görüşlerimi de paylaştım.

Özet (Videoda anlattıklarımın hepsi):
Öncelikle, bir önceki videomda temel olarak preamp gürültüsünün ne olduğundan bahsetmiştim. Ancak bu videoda, preamp gürültüsünün sadece ses kartınızdaki gain ayarını %0'dan %100'e aldığınızda gürültünün doğru orantıda arttığı inancını çürütüyoruz. Çünkü işin aslı tam olarak öyle değil. İşin aslı şu: Yapılan deneyde, ses kartına bir sinyal verici cihaz bağlanıyor (beep sesi gibi) ve bu sinyal, aynı ses kartı üzerinden farklı gain ayarlarıyla test ediliyor. Sonuç olarak, çok düşük gain ayarında kaydedilen ses sinyalinin normalize edildiği zaman, preamp gürültüsünün, orta ve yüksek gain ayarlarıyla kıyasla çok daha fazla olduğu tespit ediliyor. Hiçbirimiz ses kartımıza mikrofon ve enstrüman bağlarken %100 input gain ayarında kullanmıyoruz. %100 Gain çok yüksek bir sinyaldir ve bu durum seste distortiona sebep olabilir. Kısacası, gain ayarlaması yaparken azı karar, çoğu zarar ilkesini benimseyemeyiz. Ses kartınıza enstrüman ve mikrofon bağlarken, gain ayarını ne çok az yapacaksınız, ne de çok yüksek. İkisinin ortasını ve dengesini deneme yanılma yöntemleriyle bulabilirsiniz. Ben mesela dinamik mikrofonumu genellikle %65 ila %70 arası gain ayarında kullanıyorum çünkü bu değerlerde iyi bir ses elde ediyorum. Ayrıca, çok düşük gain ayarında mikrofon kullanmanın, mikrofonun dinamiklerini ve sinyal kalitesini düşürebileceğini belirtmek önemlidir. Benzer şekilde, %100 gibi aşırı yüksek bir gain ayarı kullanırsanız, distortion sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu tür sorunların yaşanmaması için gain ayarlarınızı dengeli bir şekilde yapmalısınız.

Ayrıca, daha önceki videomda da belirttiğim gibi eğer ses kartınızın preamfisi iyi olsa bile dinamik ve ribbon mikrofonlar kullanırken hala preamp gürültüsü duyuyorsanız, bu gürültüyü azaltmak için Fethead ve Cloudlifter gibi ek preamp sinyal güçlendiricileri kullanabilirsiniz! Bu tür ek cihazlar, mikrofonunuzu ses kartınıza bağlarken hem çok yüksek gain ayarına ihtiyaç duymamanızı sağlar hem de gürültüyü önemli ölçüde azaltarak daha temiz ve net bir ses elde etmenizi sağlar.

Bununla birlikte, şunu da belirtmek isterim: Kondenser mikrofonlar 48V Phantom gücüne ihtiyaç duyar ve bu güç açılmadığında, kondenser mikrofonların preamp üzerinden gelebilecek "tıss" sesini duyabilir ve aynı zamanda seslerin dolgunluğunu kaybedebilir, düşük kaliteli bir ses alabilir ve bazen de düşük bir ses seviyesiyle karşılaşabilirsiniz. 48V Phantom gücünü açtığınızda, kondenser mikrofonunuzun sinyali güçlenir ve sinyal gürültüsü gibi sorunlar en aza indirgenir. Dinamik ve Ribbon mikrofonlar ise 48V Phantom gücüyle çalışmaz ve buna ihtiyaç duymazlar. Ancak, Dinamik ve Ribbon mikrofonlar için Fethead ve Cloudlifter gibi ek sinyal güçlendiricilerin preamp mantığı gibi çalıştığını düşünebilirsiniz. Yani kısacası, Dinamik ve Ribbon mikrofon kullanıyorsanız, daha temiz bir sinyal elde etmek için Fethead ve Cloudlifter gibi ek preamp güçlendiricilerini tercih etmenizi öneririm!

Görüşlerinizi de bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…