Bence gizleyen kişi tarafından da bakmak lazım. Tek taraflı mantık yürütmek saçma diye düşünüyorum.
Öbür forumda kişisel tartışma olunca, kişinin sayfasına girip yaptığı yorumları paylaşanlar vardı. Hatta bunu ben Türkçe dil desteği vermeyen oyunları aşağılayan bir kişiye de yapmıştım. Üyenin Steam profilini, Technopat profilinden bulmuştum. Yaptığım şey kötü ama arkadaşa ayrı bir uyuz olmuştum. Bakın ben Steam incelemelerinde kötü yorum yazdım ve Türkçe oldu diyordu. Oysa oyunu geliştirenlerin, geliştirme haritasında Türkçe dil desteği vardı.
Aktif üyelerin özellikle rehber yapanların konuları görmek için, bu üyenin konularına bak gibi bir şey için ayrı izin yapılıyorsa yapılabilir. Sadece rehberler için de yapılabilir. Bu rehberi yapan için de lazım. Kaydedilenler veya Blog sistemi ile denedim ama hiç kullanışlı değil. Ama sorun rehber konularının, özellikle düzenlemesi gerekiyorsa bazı güvendiğiniz üyelere yetki vermeniz gerekiyor. Yoksa sırf ilgi almak için saçma sapan şeyler için rehber açan tipler ürüyor. Diğer foruma benzemesin dediğiniz şey ilk haftadan zaten diğer foruma benzedi.
Bunun dışında başka üyenin benim profilimdeki mesajlar veya konulara yazdığım mesajları görmesine gerek yok. Bunu gizlediysem de ortada bir art niyet aramanıza gerek yok.
Hatta gizlilik tarafında keşke KVKK düzgün çalışsa da Avrupa gibi olsak. Technopat ayrılırken konu içeriklerini sildim diye, bence forum üyeleri konu içeriklerini silemesin gibi saçma şeylerin konuşulduğunu gördüm. Ben silmesem de o rehberler eskiyecekti. Ben orada özel bir düzenleme yetkisi istedim ve bunu son olay dışında kötüye kullanmadım. Son olay da sadece Recep ile olmadı. Son zamanlarda alınan yetkililerin, bazılarının tarikatların yönettiği sitelerdeki yetkililere benzeyen profillere sahip olmalarını falan fark ettim. Belki ben yanıldım ama o yüzden Technopat zaten tiksinmeye başlamıştım. Azınlıkların haklarına saldıran tiplerin de sayısı artmıştı ve raporların çoğunu kabul etmiyorlardı. Recep'e ağır laf yapmalarına rağmen utanmadan bu foruma gelenleri de var.
Buraya ekleme yapayım rapor sistemi düzgün çalışıyor olayı Sosyal'de çok kesin kurallarda oluyordu. Özellikle mod kadrosu değişiyorsa, yeni modlar detaylı raporlarda iş yapmak yerine ya rapora bakmıyordu veya raporu reddediyordu. Bahsettiğim şey LGBT+ bireyler ile dalga geçilen konu dışı bir konuda oldu. İnanın bunu Recep ileride açacağı kanal vb. çözemeyecek. Yöneticiler alınmasın ama onlar da çözemiyorlar. Kendinize her türden insan eşit davranacak adaletli birini bulmak çok zor. Buldunuz diyelim bu kişinin yönetici olarak ağırlığını koyması için de sitenin yöneticisinin iyi desteklemesi gerekiyor. Bu tarz işleri daha önceden bazı yerlerde yaptım. Adaleti tek başınıza sağlamakla olmuyor. Sistemin ve sistemdeki üyelerin kararlı olması gerekiyor.
Ülkemizde çoğu şeye saygı yok bir de internet ortamındaki gizliliğe de dahil olmalarını açıkcası saçma buluyorum. Twitter vb. artan bu sığ ve saldırgan bakış açısının foruma da gelmesini istemiyorum. Forumu her zaman güvenli ve insanlara yardım ettiğim bir alan olarak gördüm. Belki 2017-18 civarında bazı kişisel sürtüşmeler görmüşümdür. Ama sonrasında bu kişisel dalaşları salıp, tamamen yardım odaklı oldum. Hatalı olduğum, bilmediğim şeylerde bana anlatanları dinledim. Bir de arada laf sokup, hatayı söylemeyen ama sürekli mızmılığını belirten tipleri de gördüm. Burada da olayı kişiselleştiren bazı üyeleri yine görüyorum. O üyelerin hayata bakış açıları hiç değişmeyecek. Foruma da ayak uyduramadılar. Neyse olayı farklı yere çekiyor diyor olabilirsiniz ama genel bir gözlemlerimi yazasım geldi.
Konuyu okumadan yorum yazdım. Gruplaşma konusunda isterseniz tamamen profil sistemini kaldırın. İnsanlar yine birbirlerini bir yerden bulup gruplaşıyor. Genel olarak da karşıt görüş bildirenlere çok talihsiz yorum, bu saçma, forum kültürü bu gibi yaklaşımlarla yaklaşmanız bile insaların neden gizli istediğini kanıtlıyor. Kendinize dışarıdan bakmayı ve karşıt görüşü aşağılamadan yanaşmayı deneyin. Temel iletişim becerileri inanın yaş aldıkça gelişiyor. Bizim ülkemizde bunu eğitimle(eğitim ve çevrenin faydası yok demiyorum) sağlayamıyorsun. İlk önce kazık yiyor veya kazık atan tarafta oluyor. Kazık attığından dolayı yalnızlaşıyor. Aşırı sorunlu değilse standart ve kendisi gibi olmayan insanlara saygılı bir insana dönüşüyorsunuz. Bunu aslında iş ve güçten daralınca da yapıyorsunuz. Ama bence en iyi temel iletişim becerilerini iş hayatından sonra öğrenmeye başlıyorsunuz.
Son olarak fanuslarda yaşamayı sevmesem de yaşamak isteyenlere saygı duyuyorum. Bu yüzden gizlilik özelliklerinin kaldırılmasını saçma buluyorum. Bahsettiğim gibi en mantıklısı bana Rehber etiketi olan konular için ayrı bir izin verilebilir. Bunun dışında gerek yok. Ayrıca takip edilenlere özel gizlilik ayarı da kaldırılabilir. Ama bence ona da gerek yok. İnsanlar karşılıklı takip ettiklerinin bir şeyi görmesini isteyebilir. Zaten birbirlerini seven insanlar, bir yolla diğer platformlardan da gruplaşabilir. Dediğim gibi gruplaşma sebebinizin önüne geçilecek bir sistem değil.
Alttaki yorumum genel konudan ve üyelerden bağımsız.
Recep beyden de Twitter'da oluşan garip baskıcı tiplerin(görüşü ne olursa olsun), bu forumda fazla etkin olmaması için ayrıca özen göstermesini dilerim. Burayı da Twitter'a benzeteceklerse biz sosyalde niye vakit geçiriyoruz. Twitter son zamanlarda denetimsizlik de artınca, reklamlar ve aklına gelen her şeyi saygısızca belirtenler yüzünden çıkılmaz bir yere geldi. Engellediğiniz hesapları gündeme falan görüyorsunuz. Rapor sistemi çalışmıyor veya kendi bakış açılarına göre yorumluyorlar. Foruma yine benzer bakış açısında yetkili alırsanız ve kuralları iyi yönetmezlerse, Twitter'da aldığınız saldırıyı bu sefer sizi desteklemek için gelen forum üyelerinden alırsınız. Twitter tarafında siyasal islam dalkavukları yapmıştı. Bu sefer sizi sevenler yapacağından daha rahatsız edici olacaktır. Çünkü ben sosyal'in konu dışı konulardan değil. Baskıcı, kendini haklı gören, empati yapma özürlü üyelerden dolayı son zamanlarda insanların rahatsızlıklarının arttığını düşünüyorum. Pandemi böyle insanları artırdı. Zaten ülkemiz genel olarak bu yöne kayıyor. Forum gibi bir yerde, bu tarz kafa yapılarının gezmesi Twitter, Instagram vb. farkı olmayan bir yere çevirecektir. Bu platformların da artık insanların gizliliğini artıran ayarları artırdığını da görüyoruz. Sebepleriniz saçma demiyorum ama gizlilik arayan insanları aşağılayarak kendinizi haklı çıkarmaya çalışmanız çok zavallıca gözüküyor.