Programlama Dili Seçimi

Hiçbir programlama dili bilmiyorum, iyi ki öğrenmemişim ve zaten artık AGI ile birlikte gerek kalmayacak.
Sende mi Brutus? AGI ile gerek kalmayacak soz konusu degil. Programlama dillerini kullanmasan bile yapay zekanin urettigi kodu okuyup anlayabilecek ve urettigi seyin dogru olup olmadigini kontrol edebilecek ve yapay zekayi yonlendirecek bir muhendisin varligi her zaman sart olacak. Kusursuz code generation AGI ile bile cok zor. Sonucta train datasi insan uretimi data. Kendisinin de deneme yanilma yoluyla kendini gelistirmesi mumkun olabilir pek tabii, ancak bu durumda bile cok cok defa kendisini duzeltmesi gerekecek, duzeltemedigi yerde mudahele gerekecek. Safety critical bir pozisyonda inceleme yapilmadan AI'in yaptigi kullandiginda cikacak sorunu kim ustlenecek?

Şimdi mesela yapay zeka yazılımcısı olmak istemiyoruz o zaman diğer kollar için biter yani. Yapay zeka özellikle patronların işine yarayacak zaten, çünkü işçilere çok para vermek istemiyorlar zaten.

Şimdi mesela yapay zeka yazılımcısı olmak istemiyoruz o zaman diğer kollar için biter yani. Yapay zeka özellikle patronların işine yarayacak zaten, çünkü işçilere çok para vermek istemiyorlar zaten.
AI'ı geliştirecek kişilerden, bahsetmedim sadece üstteki mesajımda. Diğer dallardan bahsettim zaten. Finans uygulamalarında yapay zeka üretimi kodu incelemeden tutmak çok ama çok tehlikeli. AI aşamalardan birinde hata yapsa ve farkına varmasa, ciddi bir güvenlik açığı yaratabilir, yada bir bug ile müşterilerin maddi kayıplar yaşamalarına sebep olabilir. Bugün insanlara güvenmiyoruz testler sırasında bu kadar önemli uygulamalarda. Belki yüzlerce farklı şekilde test ediyor ve bunlara rağmen hala güvenlik açıkları olabiliyor. İnsan üretimi bir sistemin, insan üretimi veriyi kullanarak, sıfır hata ile üretim yapmasını beklemek gerçek dışı. Heuristic bir sistemin deterministic çözüm vermesini beklemek gerçek dışı.

Boiler plate, CRUD uygulamalar yazanları eler mi? Evet. Onları elemeye low code sistemler başladı zaten. Mühendisin olayı çözüm üretmesi. Dilleri de ürettiğimiz çözümü hayata geçirmek için kullanıyoruz. Yarın AI güçlü pozisyona geldiğinde bile bu gerçek değişmeyecek ve hala programlama dillerine ihtiyacın olacak olası bugları tespit etmek için ve çözümü doğrulamak için.

Yani kısaca AI sektöre verim getirecek. AI'ın yazılımıcının işini alabildiği dünyada işini alamayacağı hiç bir sektör olmaz, onu da diyeyim.

İyi akşamlar. Bir programlama dili öğrenecek olsaydınız, hangi dili tercih ederdiniz?
Ben backend ve devops taraflariyla ilgileniyorum. Sanirim bu dil Ruby, daha iyi Bash ya da daha iyi Python olurdu.

Tamamen amaca bağlı, hepsi birbirine benziyor zaten.

Öyle deme hocam. Yapay zeka şu an ki hali LLM ve bir sürü parametreyi çok iyi algılıyor genel olarak. Bunlara işletim sistemi paremetreleri yükle ve yetkileri ver yani, her işi otomasyonla yönetirler güzelce. Zaten işletim sistemlerini, programlama dillerini falan ezbere biliyorlar.

CRUD'un üstünde de çok iyi şu anki LLM. Örnek verirsem Vaadin'le arayüz hazırlamakla kalmıyor. Java'nın yetmediği yerde Vaadin ile JavaScript kodlarını String olarak gönderip, arayüz yazıyor yani. Bayağı güzel şeyler yapıyor.

Zaten birçok programın dökmantasyonunu kolayca biliyorlar.

Dediğin yetkilere sahip bir proje var zaten. Devin. Sandığın kadar etkili değil. Hatta neredeyse işe yaramıyor desem yeridir.
Vaadin AI değil ki? Şu projeden bahsetmiyor musun? https://vaadin.com/

Dediğin yetkilere sahip bir proje var zaten. Devin. Sandığın kadar etkili değil. Hatta neredeyse işe yaramıyor desem yeridir.

Vaadin AI değil ki? Şu projeden bahsetmiyor musun? https://vaadin.com/
Yok demek istediğim Vaadin framework ile Java kodlarıyla front-end geliştirirken, ekstra da Stringler kullanarak da mesela Javascript komutları da çalıştırabiliyorsun. Yani Chat GPT hem Java biliyor hem de JavaScript ve bir projede bunları rahatça kullanabiliyor. Böyle birçok programlama dilini de zaten güzel kullanıyor.
Dediğin yetkilere sahip bir proje var zaten.
Hocam Devin daha olmamış ama büyük yankı getirmişti, işszi kalacağız diye.

Yani Chat GPT hem Java biliyor hem de JavaScript ve bir projede bunları rahatça kullanabiliyor. Böyle birçok programlama dilini de zaten güzel kullanıyor.
Hala bol bol hata yapıyor ve tutarlı değil. GPT 4o ve o1 üstünden aldığım kodu hiç bir zaman hiç modifiyesiz kullanamıyorum. o1 minimal değişiklikler gerektiriyor ancak hala gerektiriyor. 10 seferde 1 bile değişiklik gerektirse, hala aşırı tehlikeli supervision olmadan productionda kullanmak için.

Hocam Devin daha olmamış ama büyük yankı getirmişti, işszi kalacağız diye.
Yankılar bir anlam ifade etmiyor.

Biraz genel yazacağım.

Sektörde olmayan, profesyonel olarak hiçbir firma ile çalışmamış kişilerden programlama dili tavsiyesi alınmaz. Ne yapmak istediğine karar verene kadar öğrenmek istiyorum dersen çoğunun yaptığı iş prensipte aynı öğren istediğini. E tabii nesne yönelimli olması avantajına olur, gidip C öğren diyeni de ciddiye alma.

Yapay zekadan bu kadar korkmanıza gerek yok, sektörü ele geçirme durumu da çok sözkonusu değil, yardımcı tool olarak faydalı ama tabii ki ben de kullanıyorum. Yapay zeka yeni bir sektör oluşturduğunda da burada yine mühendisler çalışacak, robotlar değil.

Büyük firmaların dönüşüm projeleri oluyor. 1990'larda yazılmış kodları yeni sistemlere çevirmeye çalışıyorlar ve bir müddet daha devam edecek. Hiçbir firma bunu yapay zeka aracına vereyim de anlayıp yenisini yazsın demeyecek. Donanımlı, kendini geliştiren birine her sektörde iş var. Yapmak istediğiniz alanı bulun, şirketlerin iş ilanlarını inceleyip neye ihtiyacınız olduğunu öğrenin ve onlara çalışın.

Tek bir tavsiye, her şeyden azcık bileceğine bir şeyi tam bil. Sektörde bu daha çok tutuluyor.

Amacına göre değişir. Rust güzel dil ama Python kolaylık için iyi. Fortran hala kullanılıyor ve yanlış pozitiflere sebep olmadığı için yazılımcılar baş ağrısı çekmez diğer dillere kıyasla antivirüs kullanıp kodlama yaparken. Tabi argümanların birini hatalı girdiniz mi geçmiş olsun virüs diyecektir.

masm (fasm veya nasm değildi diye hatırlıyorum) ile yapılmış Windows 9x virüslü Driver 2kb'lık Assembly ile derlenmiş dosyayı Claude anladı ghidra raporunu atınca direk virüs olduğunu ve kaynak kodunu çıkardı (Virustotal'e atınca algılıyor aynı sebepten antivirüsler). Claude'de iyi ama şu anda ChatGPT düşünme modu 2100+ satır kod yazabiliyor tek bir uzun mesaj yazarsanız. Yani baya ilerlemiş eğer kullanmayı çok iyi biliyorsanız her şeyi yapar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…