Rehber Programların Linux İçin Açık Kaynak Alternatifleri

Hiç uzatmadan Windows'taki günlük kullanım programların Linux için açık kaynak alternatiflerini incelemeye başlayalım.
Yazıdaki programların çoğu Windows için de kullanılabilir durumdadır, bir tavsiye yazısı olarak düşünebilirsiniz.

Office:
• LibreOffice ()
• Apache OpenOffice
• WPS Office (Açık kaynak değil.)
• OnlyOffice

Photoshop (Fotoğraf Düzenleme):
• GIMP ()
• Krita
• Photopea (Web) (Açık kaynak değil.)
• Pinta

Acrobat Reader:
• KDE Okular
• SumatraPDF ()
• Foxit Reader (Açık kaynak değil.)

Mail İstemcileri:
• Mozilla Thunderbird

İnternet Tarayıcıları:
• Firefox ()
• Librewolf ()
• Brave
• Midori
• Chromium

Video Editörleri:
• Kdenlive
• Shotcut
• Openshot ()

Dosya Arşivleme Araçları:

• 7-Zip ()
• PeaZip

Geliştirici Araçları:

• VSCodium
• PyCharm Community Edition
• Nano (Terminal)
• Vim (Terminal)

Müzik/Video Oynatıcılar:

• VLC ()
• Rhythmbox
• MPC-HC

Kendim uzun süreler kullandığım ve tavsiye edebileceğim programları "()" simgesi ile işaretledim.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Teşekkürler..

Aşağıdaki GitHub bağlantısı ile ilişkili repoda konuyla alakalı daha fazla yazılım ve araç alternatifini bulabilirsiniz.

Son düzenleme:
Hala daha düzgün bir Behringer sürücüsü olmaması üzücü. Onu geçtim düzgün Plugin yok zaten. Müzik için çok kullanışlı değil maalesef.

Hocam Brave neden yıldızlı değil bir de ungoogled Chromium niye eklemediniz. Bir de konumda az önce soru soru sordum.

Hala daha düzgün bir Behringer sürücüsü olmaması üzücü. Onu geçtim düzgün Plugin yok zaten. Müzik için çok kullanışlı değil maalesef.
Şu anki haliyle müzik yapamazsın zaten. Linux çekirdeği çok yüksek oranda throughput için optimize edilmiş, genel sistem gecikmesi bayağı yüksek. Ancak çekirdeği optimize edersen düşük gecikme elde edersin ama yeni gelen bir kullanıcı yapamayabilir.

Hocam Brave neden yıldızlı değil bir de ungoogled Chromium niye eklemediniz. Bir de konumda az önce soru soru sordum.
Brave'yi kendim deneyimlemedim. Yıldız atmam doğru olmazdı diye düşündüm.
Chromium'u eklemeyi unutmuşum, ekledim.
Ungoogled Chromium'u eklemek, listeyi uzatmış olmak için yazılmış gibi gözükür diye düşündüm.

Hocam sizce slaxta ne kullanayım hafif olması ve hızlı olması önemli bu saatten sonra Firefox mu librefox mu ungoogled mi? Brave Windows'ta kullanıyorum başka bir deneyim olsun istiyorum ama aralarında en hafif o çıkarsa onu kullanacağız mecbur.

Linux'ta müzik yapan vardı ama hala tam olarak uygun mu bilmiyorum. Muhtemelen Pipewire standart olunca işler daha iyileşecek.

Bayağı da güzel programlar da var bu iş için. Mesela Ardour ve Bitwig Studio bunlardan ikisi.

Firefox ve Librewolf arasında kayda değer bir hız farkı yok.
Benim tercihim Firefox'tan yana olurdu. Ve hatırladığım kadarıyla Slax, Chromium ile beraber geliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…