Project Sandcastle, iPhone ve iPad gibi Apple cihazlarına Android işletim sistemini yükleyen bir projedir. Bu proje, iOS cihazlarına Android işletim sistemini yükleyerek, kullanıcıların iOS dışındaki işletim sistemlerini deneyimlemelerine olanak tanır.

Proje, güvenlik açıkları, lisans sorunları ve diğer yasal engeller nedeniyle sınırlı bir başarı elde etmiştir. Ancak, teknik olarak ilgi çekici bir girişimdir ve alternatif işletim sistemlerinin iOS cihazlarında çalışabilirliğini göstermek amacıyla oluşturulmuştur. Bu yöntem sadece, iPhone 7 / 7+ ve iPod Touch 7 cihazlarında çalışır.

Nasıl Yüklenir?
  • Project Sandcastle'ı buradan indirin. Android yapısını indireceğiz.
Checkra1n Jailbreak
  • Checkra1n'i buradan indirin.
  • Checkra1n uygulamasını, /Applications/Checkra1n.app adresine taşıyın (Bu işlem daha sonra lazım olacak),
  • Telefonunuzu bilgisayara bağlayın,
  • Checkra1n uygulamasını başlatın ve jailbreak ekrandandaki talimatları uygulayarak gerçekleştirin,
  • Jailbreak yapılmış bir iPhone 7 cihaza sahipsiniz. (Not: Type-C - Lightning kablo ile Jailbreak yapamazsınız. USB-Lightning bir kablo ile deneyin.)
Android Kurulumu
  • Telefonunuz bağlıyken, Mac'inizde ./setup_mac.sh dosyasını çalıştırın. (Bunun her telefon için yalnızca bir kez yapılması gerekiyor.)
  • Mac'inizde ./start_mac.sh dosyasını çalıştırın. Bu betik, cihazınızın DFU moduna girmesini bekleyecektir.
  • Cihazınızı DFU moduna alın.
    • Bu işlem, ekran kararana kadar güç ve ses kısma düğmelerine basılı tutularak yapılır.
    • Ardından güç düğmesini bırakın, açmış olduğunuz terminal cihazı bulana kadar sesi kısmaya devam edin.
    • Telefon ekranı, bu aşamada siyah gözükecektir.
  • Eğer adımları sorunsuz bir şekilde yaptıysanız telefonunuz Android'i boot ediyor olmalıdır.
Uygulama Kurma
  • Google Play Store bulunmuyor. Project Sandcastle çoğu Android uygulamasını desteklemiyor.
    • Arm v7 uygulamaları cihaza aktarılmaz.
    • Arm v8 uygulamaları başlangıçta çöker, Sandcastle için özel olarak build almanız gerekir.
  • Sade Java APK'leri çalışır ve bu aşamada adb* kullanılmalıdır. (Bazı kullanıcılar, Signal aracılığıyla uygulama kurabildiklerini iddia ediyorlar; denenmedi.)
    • adb'yi kurmak için bu makaleyi takip edin.
  • Yüklemek için bir uygulama indirin. Örneğin, APKPure'dan Firefox Lite.
  • adb install /indirilen/uygulama.apk şeklinde çalıştırın.
  • Telefonunuz hala bağlıysa, uygulamanın kısa süre içinde anasayfada gözükecektir.
  • Bu yöntemle F-Droid alternatif mağazasını kurmak mümkün, F-Droid üzerinden de diğer uygulamaları deneyebilirsiniz.

Optimizasyon nasıl? Kötü olur diye düşünüyorum. Eski cihazlarda denenebilir.

Bu arada iPhone 7 ile geçerli demişsiniz sadece, iPad 7 içinde geçerli mi?

Optimizasyon aşırı kötü, ayarlara girene kadar 40 yaşıma girdim. Yöntem sadece, iPhone 7 / 7+ ve iPod Touch 7 cihazlarında geçerli. Eğer başına bir şey gelmesinden endişe duymadığınız bir cihaz ise deneyebilirsiniz. Onun dışında, IOS cihaza ben Android kurayım keyifli, sıkıntısız bir Android keyfi yaşayayım diyorsanız rüyalarınızdan acilen uyanmalı ve gerçeği kabullenmelisiniz.

Optimizasyon aşırı kötü, ayarlara girene kadar 40 yaşıma girdim. Yöntem sadece, iPhone 7 / 7+ ve iPod Touch 7 cihazlarında geçerli. Eğer başına bir şey gelmesinden endişe duymadığınız bir cihaz ise deneyebilirsiniz. Onun dışında, iOS cihaza ben Android kurayım keyifli, sıkıntısız bir Android keyfi yaşayayım diyorsanız rüyalarınızdan acilen uyanmalı ve gerçeği kabullenmelisiniz.

Hayır tabii ki, buradaki bence asıl olay Apple bir cihazda teknik olarak Android kullanmış olabilmek. Ha ileride optimizasyonu iyi bir şekilde yapılabilirse eski IPhone'lara kurmak mantıklı olur gayet.