Bu rehberde Proxmox'ta GPU'yu bir Windows sanal makineye yönlendirmeyi anlatıyorum.
Proxmox sanal ortamına geçtikten sonra oyunlarınızı oynayabilmek ya da grafik işlemciye ihtiyaç duyan uygulamaları kullanabilmek için bir adet (muhtemelen Windows) sanal makine oluşturmak isteyeceksiniz. Bu rehberde grafik işlemcinin ve ekran kartının görüntü çıkışının bu sanal makineye nasıl tahsis edileceğini anlatacağız. İlk kez rehber yazıyorum, biraz karışık olabilir. Zaman içinde önerilerle daha iyi hale gelecektir.
GPU sanallaştırma mümkün olsa da hepimizin kullandığı tüketici sınıfı grafik kartlarında (en azından bu rehberin nesnesi olan NVIDIA için) mümkün değil. Bu yüzden doğrudan GPU tahsisi yöntemini kullanıyoruz. Sisteminizde birden fazla GPU varsa (iGPU, APU gibi) bu GPU'ları farklı sanal makinelere tahsis etmek de bir seçenek. Şu an elimde böyle bir sistem olmadığı için bu konuyu da rehberin kapsamının dışında bırakıyorum. GPU sanallaştırma ile ilgili tecrübesi olan varsa ve paylaşırsa ben de çok mutlu olurum.
Proxmox sanal ortamına geçtikten sonra oyunlarınızı oynayabilmek ya da grafik işlemciye ihtiyaç duyan uygulamaları kullanabilmek için bir adet (muhtemelen Windows) sanal makine oluşturmak isteyeceksiniz. Bu rehberde grafik işlemcinin ve ekran kartının görüntü çıkışının bu sanal makineye nasıl tahsis edileceğini anlatacağız. İlk kez rehber yazıyorum, biraz karışık olabilir. Zaman içinde önerilerle daha iyi hale gelecektir.
GPU sanallaştırma mümkün olsa da hepimizin kullandığı tüketici sınıfı grafik kartlarında (en azından bu rehberin nesnesi olan NVIDIA için) mümkün değil. Bu yüzden doğrudan GPU tahsisi yöntemini kullanıyoruz. Sisteminizde birden fazla GPU varsa (iGPU, APU gibi) bu GPU'ları farklı sanal makinelere tahsis etmek de bir seçenek. Şu an elimde böyle bir sistem olmadığı için bu konuyu da rehberin kapsamının dışında bırakıyorum. GPU sanallaştırma ile ilgili tecrübesi olan varsa ve paylaşırsa ben de çok mutlu olurum.
- Bu rehberde NVIDIA GPU kullandığınızı varsayıyorum, AMD ve Intel için çok fazla değişiklik olacağını sanmıyorum. Yine de farklı GPU'lar için de ileride güncelleme gelebilir.
- BIOS ayarları
Öncelikle BIOS'ta IOMMU ayarının etkin olduğundan emin olun. Değilse etkinleştirin. Benim kullandığım MSI Mortar B350M anakartın güncel BIOS'unda bu ayar Overclocking\Advanced GPU configuration\AMD CBS sekmesindeydi.
Ayrıca henüz Proxmox kurmadıysanız CPU sanallaştırma ayarının da açık olduğundan emin olun. (birçok modern sistemde varsayılan olarak açık geliyor) - Proxmox Kurulumu
Proxmox kurulumu ve çalışır hale getirme kısmı Recep Baltaş'ın rehberinde güzelce anlatılmış, önce oraya gidin ve rehberi takip ederek Proxmox'u sisteminizde çalışır hale getirin, sonra buraya geri gelin. İsterseniz o rehber ile macOS çalıştırılan bir sanal makineye de sahip olabilirsiniz.
Fiziki sistem hazır olduğunda, Proxmox bilgisayarına web arayüzünden bağlanarak gerekli ayarları yapacağız. Böylece sistemimiz GPU tahsis işlemini desteklemeye hazır olacak. - Modprobe Konfigürasyonu
Öncelikle kernel driverlarını devre dışı bırakmalıyız. Web arayüzünde Proxmox sistemini (Node) seçerek Shell'i açıyoruz.- Burada bir
/etc/modprobe.d/blacklist.confdosyası oluşturun. - Aşağıdaki komut ile bunu yapabilirsiniz.
Kod:nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf - Dosyaya aşağıdaki satırları ekleyin
Kod:blacklist nouveau blacklist nvidia - CTRL+X ile kaydedip kapatın.
- Burada bir
- GRUB Önyükleyiciyi (Bootloader) Güncelleyin
Yapılandırmanın ardından, değişiklikleri uygulamak için GRUB dosyasını güncelleyin. Buradaki düzenleme CPU markasına göre değişecek.- GRUB dosyasını açın
Kod:nano /etc/default/grub - İşlemcinizin markasına göre aşağıdaki satırlardan birini ekleyin:
[CODE title="intel işlemciler için"]GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet intel_iommu=on iommu=pt"[/CODE]
[CODE title="AMD işlemciler için"]GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet amd_iommu=on iommu=pt"[/CODE] - Yine CTRL+X ile kaydedip kapatın.
- GRUB dosyasını açın
- GRUB dosyasını düzenledikten sonra GRUB'u güncelleyip sistemi yeniden başlatın.
Kod:update-grub reboot - kernel modüllerini düzenleyin
Kernel modüllerinini düzenlemek için/etc/modulesdosyasını açın:
Kod:nano /etc/modules
PCI-e aygıtlarını sistemden ayırmak için aşağıdaki satırları dosyaya ekleyerek gerekli modülleri yüklüyoruz.
Kod:vfio vfio_iommu_type1 vfio_pci vfio_virqfd
Dosyayı kaydedip kapatın. - Sanal Makine oluşturma
Sistemimiz GPU tahsis işlemi için hazır. Artık bir Windows'ya da Linux sanal makine oluşturarak GPU'yu bu makineye yönlendirebiliriz. (Recep Baltaş'ın videosunda bu adımlar da gayet güzel şekilde anlatılıyor. Metni takip etmekte zorlananlar o videodan feyzalabailir. Ben de aşağıdaki tarifte makaleden epey çaldım zaten.) Ben şimdi bir Windows işletim sistemli sanal makine oluşturacağım.- Önce Windows 11 ISO dosyasını ve sanal makine için gerekli Windows driverlarını Proxmox'a upload edin. Aşağıda görüldüğü gibi local bölümünden bunu yapabiliriz.
Driverları şu linkten indirebilirsiniz: https://fedorapeople.org/groups/virt/virtio-win/direct-downloads/stable-virtio/virtio-win.iso
(Aslında bu ISO dosyası sitedeki ‘indir' kısmına da eklenebilir ama nasıl yapılacağını henüz bilmiyorum
)
- Proxmox'un sol panelinden ilgili düğüm adına sağ tıklayarak Create VM seçeneğini seçin.
- Yeni açılan pencerede;
- VM Adı: istediğiniz herhangi bir isim
- VM ID: 100'den başlayarak herhangi bir sayı
- Start at boot seçeneği işaretli olmasın. (daha sonra aktif edebilirsiniz.)
- OS Ayarları:
- Type kısmı: Other olarak belirleyin.
- ISO Image: Windows 11 ISO dosyasını seçiyoruz.
- Sistem Ayarları:
- Graphic Card: none (çünkü zaten amaç kendi fiziksel GPU'muzu eklemek)
- BIOS: OVMF (UEFI) seçin.
- Machine: Q35.
- SCS'i Controller: VirtIO SCS'i
- Add TPM seçili olacak, secure BIOS aktif olacak.
- Hard Disk Ayarları:
- Bus/Device: VirtIO Block seçin.
- Disk Size: Durumunuz neye el veriyorsa en yükseği (oyunları muhtemelen buraya kuracaksınız)
- Cache: none
- CPU Ayarları:
- Cores: yine, durumunuz en fazla ne kadara elveriyorsa.
- Type: host olarak ayarlayın.
- Bellek Ayarları:
- Memory: Minimum 8 GB olarak belirleyin fakat RAM'iniz varsa 16 GB da ayırabilirsiniz.
- Ağ Ayarları:
- Model: Başlangıçta Realtek RTL8139 seçebilirsiniz. Driverları yükledikten sonra değiştirmek mümkün.
- Ayarları gözden geçirip Finish butonuna tıklayın.
- Önce Windows 11 ISO dosyasını ve sanal makine için gerekli Windows driverlarını Proxmox'a upload edin. Aşağıda görüldüğü gibi local bölümünden bunu yapabiliriz.
- Sanal Makineye PCI-e cihazı ekleyin.
- Windows sanal makineniz solda belirecek. Burada add butonuna tıklayın. PCI device seçin. RAW device seçeneğinden grafik kartınızı bulun. Burada dikkat etmeniz gereken GPU'nun tamamını seçmek (i. E. ID'si XX.00.0 şeklinde olmalı)
NOT: Primary GPU ve All Functions seçenekleri tikli olmalı.
- Windows sanal makineniz solda belirecek. Burada add butonuna tıklayın. PCI device seçin. RAW device seçeneğinden grafik kartınızı bulun. Burada dikkat etmeniz gereken GPU'nun tamamını seçmek (i. E. ID'si XX.00.0 şeklinde olmalı)
- Add > USB Device diyerek Proxmox makinenize takılı klavye ve mouse da sanal makineye yönlendirilebilir.
- Add > CD/DVD Drive seçerek driverların bulunduğu ISO dosyasını sanal makineye ekleyin.
- Geri kalanı bildiğimiz ama sevmediğimiz Windows kurulumu. Windows kurulumunda dikkat edilecek iki şey var. Birincisi başlangıçta SCS'i sürücülerini eklediğimiz ISO dosyasından tanıtmamız gerekiyor. İkincisi de Sanal makine kurulum sırasında internete bağlı olmayacak bu yüzden Windows bir noktada “internet yoksa ben de yokum” diye trip atacak.
O noktada Shift + F10 ile konut satırını açıyoruz.OOBE\BYPASSNROyazıp Enter'a basıyoruz.
Dosya Ekleri
Son düzenleyen: Moderatör: